Va rog sa-mi spuneti daca exista diferente dpv financiar
la taxarea unei donatii de apartament fata de vanzarea-cumpararea
acestuia si daca pentru mine in calitate de actual proprietar
exista ceva ce trebuie luat in considerare in cazul unei donatii.
Va multumesc,Doyle.
Donatie sau Vanzare-Cumparare apartament
Taxele pentru donatie se reduc la jumatate fata de un contract de vanzare cumparare.
Proprietarul nu plateste impozit pe venit.
Riscurile:
daca in realitate imobilul se vinde , proprietarul nu declara venitul obtinut.......evaziune fiscala....
Daca suma nu se achita inainte de semnarea contractului de donatie , nu ai cum sa recuperezi....
Proprietarul nu plateste impozit pe venit.
Riscurile:
daca in realitate imobilul se vinde , proprietarul nu declara venitul obtinut.......evaziune fiscala....
Daca suma nu se achita inainte de semnarea contractului de donatie , nu ai cum sa recuperezi....
Din cate am inteles(am intrebat in mai multe locuri) nu este nici o diferenta intre taxele notariale pe care trebuie sa le platesc ca si cumparator al unui apartament chiar daca primesc apartamentul ca donatie de la un membru al familiei sau inchei cu respectivul un contract de vanzare-cumparare. Este adevarat ca nu e nici o diferenta in cazul meu sau NU? Apartamentul e pe numele parintilor si vreau sa-l trec pe numele meu si al sotiei. Din ce am vazut scris mai sus exista totusi diferente intre taxele notariale la donatie respectiv vanzare-cumparare. Taxa notariala platita de cumparator difera in cele 2 cazuri sau NU? Doar cumparatorul/beneficiarul donatiei achita taxa notariala sau si vanzatorul/donatorul?
In acest caz in care apartamentul nu a fost inca cumparat si daca va fi se va primi pe el jumatate din pretul lui de piata (banii sotiei)...cum ar fi mai bine sa-l trec pe numele nostru...donatie sau vanzare-cumparare?
Si care sunt de fapt criteriile dupa care se evalueaza valoarea apartamentului? Din ce am inteles...notarul te intreaba zona, adresa, nr de camere, suprafata si cam atat. Evaluarea o are deja facuta in functie de cele de mai sus? Taxa notariala nu reprezinta un procent din valoarea apartamentului? Si daca da... cat? Sau variaza de la notar la notar?
Cum e mai bine (taxe notariale mai mici) sa procedez in cazul asta?
Scuze pt nr prea mare de intrebari ....multumesc anticipat pt eventualele lamuriri ...
In acest caz in care apartamentul nu a fost inca cumparat si daca va fi se va primi pe el jumatate din pretul lui de piata (banii sotiei)...cum ar fi mai bine sa-l trec pe numele nostru...donatie sau vanzare-cumparare?
Si care sunt de fapt criteriile dupa care se evalueaza valoarea apartamentului? Din ce am inteles...notarul te intreaba zona, adresa, nr de camere, suprafata si cam atat. Evaluarea o are deja facuta in functie de cele de mai sus? Taxa notariala nu reprezinta un procent din valoarea apartamentului? Si daca da... cat? Sau variaza de la notar la notar?
Cum e mai bine (taxe notariale mai mici) sa procedez in cazul asta?
Scuze pt nr prea mare de intrebari ....multumesc anticipat pt eventualele lamuriri ...