extindere proc.penal

Discutii privind procedura penala
alaya_78

extindere proc.penal

Post by alaya_78 » 23 Oct 2005, 21:49

Am o mare dilema: poate fi extins procesul penal cu privire la alte persoane in cazul in care instanta a fost sesizata prin plangere prealabila pt. savarsirea infractiunilor de insulta si calomnie?
Parerea mea e ca nu, avand in vedere ca extinderea procesului penal in acest caz poate fi facuta doar de catre procuror, iar acesta nu participa la judecata.
Mai sunt si alte opinii care sa sustina contrariul?
M-ar ajuta mult...
Mersic

mariusms

Post by mariusms » 23 Oct 2005, 22:02

Ai dreptate. In plus, pentru infractiunile la plangere prealabila regula este disjungerea (adica invers decat in cazul celorlalte).

wittmann

Post by wittmann » 24 Oct 2005, 16:41

v. art. 133 Cod Penal:

"......
(4) Fapta atrage raspunderea penala a tuturor participantilor la savarsirea ei, chiar daca plangerea prealabila s-a facut sau se mentine cu privire numai la unul dintre ei.
...."

mariusms

Post by mariusms » 24 Oct 2005, 16:55

Art. 133 cp se refera la reabilitare. Dar stiu ce vrei sa spui, art. 131 cp..
Vezi art. 281 si 337 c.pr.p. In cazul expus, disjungerea nu este interzisa de art. 38 c.p.p.

dricaru

Post by dricaru » 26 Oct 2005, 20:17

De acord cu Wittman...(apropo...avatarun ala e un ofitzer nazist?? e misto oricum)

Nu imi place cind st speculate erorile de tastare.
Era evident ca sse referea la solidaritatea rasp penale! Mrrr

mariusms

Post by mariusms » 26 Oct 2005, 21:25

Dricarutu, dupa ce termini cu maraitul, poate spui si de ce esti de acord si de ce nu esti de acord. :fluierat:

dricaru

Post by dricaru » 29 Oct 2005, 17:53

Mariusika mms, e vb de solidarit activa.
S-ar disjunge doar daca tragerea la rasp a unor faptuitori ar ingreuna serios judecata
Adicatelea..conform regulilor generale de la disjungere.
Problema pusa in discutie de autoarea temei este pe linga subiect, nepunindu-se vreo probl de extindere a proc sau act penale.

Asta voiam sa spun! :lol: :lol: :kiss: [/b]

mariusms

Post by mariusms » 29 Oct 2005, 19:15

Uffff, ma dar de ce nu te gandesti tu si la solutii practice?
Daca a fost sesizata instanta prin plangere prealabila numai pentru unii dintre participanti, atunci nu va extinde procesul din oficiu si pentru altii. Hai ca asta este clasica, nu are rost s-o mai lungim.
Eu am facut referire la acele articole pt ca daca participantii sunt de competenta unor organe diferite, regula este disjungerea (daca este posibila).
:skul: - rutu, :-D

alaya_78

extindere proc.penal

Post by alaya_78 » 30 Oct 2005, 10:59

Mersic de raspunsuri. M-am confruntat in practica cu problema pe care am pus-o in discutie. Din declaratia inculpatului, care era indicat in plangerea prealabila a pers. vat. ca fiind autorul infractiunii, a reiesit ca altcineva scrisese articolul considerat calomnios. In consecinta, instanta a dispus din oficiu extinderea procesululi penal si cu privire la acea persoana, ceea ce nu mi s-a parut legal. Cunosc de asemeni prev art. 131/C.p. insa mai corect mi s-ar fi parut ca instanta sa cheme partea vat. si sa o intrebe daca intelege sa formuleze plangere preal. si fata de persoana indicata de inculpat.

dricaru

Post by dricaru » 30 Oct 2005, 12:41

Vaiiiii....ce gresit Alaya.....
Serios acum...cred ca ai reale probleme cu penalul...
Mai bine intreaba din spetzele tale pnaici pe forum decit sa-ti nenorocesti clientii cu apararile tale!
Fara suparare! :floare:

alaya_78

extidere proc.penal

Post by alaya_78 » 30 Oct 2005, 14:29

Ce-am gresit eu? Explica-mi, te rog!Eu apar inculpatul si decizia de extindere a proc. penal a luat-o instanta. Greseala e a instantei si am sa o invoc la momentul potrivit! Parerea mea....

mariusms

Post by mariusms » 30 Oct 2005, 14:53

Bine mai. alaya7.8.9.10.11.12..., acum vii sa spui problema reala? Ne faci sa ne gandim la tot felul de ipoteze !?
Mos dricarutu, care cred ca are dreptate, a vrut sa-ti spuna ca partea vatamata este chemata cand se schimba incadrarea juridica dintr-o infractiune guvernata de principiul oficialitatii intr-o infractiune la plangerea prealabila.

dricaru

Post by dricaru » 30 Oct 2005, 17:04

Aalaya 7-8-9 etc....ti-am rasp destul draga...
Apropo....nu uita sa impartzi cu noi onorariul....
Partea mea o cedez lun Mariusika......el fiind mai conciliant si mai blind cu tine :evil: :evil: :evil:

wittmann

Post by wittmann » 31 Oct 2005, 14:15

dricaru wrote:De acord cu Wittman...(apropo...avatarun ala e un ofitzer nazist?? e misto oricum)
Depinde ce intelegi prin "ofiter nazist"... Witmann era maior intr-o divizie SS Panzer, deci fara nici o legatura cu lagare de exterminare, epurari, reprimari, etc.

Si ca zic si ceva "pe fondul cauzei", introducerea in proces in calitate de inculpati si a celorlalti participanti nu este gresita. Instanta nu numai ca poate face acest lucru, ba chiar este obligata.

mariusms

Post by mariusms » 31 Oct 2005, 15:56

Imi pare rau, colonele, dar gresesti. Instanta nu extinde procesul si pentru alte persoane. Numai pentru alte fapte sau acte materiale.
Cu condescendenta. :lol:

Post Reply