Motiv de recuzare ?
Motiv de recuzare ?
Un judecator a solutionat o cauza in prima instanta la tribunal. Ulterior sentinta a fost casata si cauza trimisa spre rejudecare la judecatorie. Aceasta a dat o sentinta fara drept de apel si recursul a ajuns la tribunal. Din instanta de recurs face parte si judecatorul care a dat sentinta care a fost casata.
Desi mi-a dat castig de cauza, motivarea a fost gresita, iar eu in motivele de recurs am mentionat acest lucru.
Azi am avut primul termen la recurs. Urmatorul termen este peste o luna. Ce ma sfatuiti sa fac?
Desi mi-a dat castig de cauza, motivarea a fost gresita, iar eu in motivele de recurs am mentionat acest lucru.
Azi am avut primul termen la recurs. Urmatorul termen este peste o luna. Ce ma sfatuiti sa fac?
Cazurile de incompatibilitate nu sunt cazuri de recuzare. Sunt 2 institutii diferite. Nerespectarea art 24 duce la nulitatea absoluta a hotararii pronuntate si poate fi invocata atat de parti, cat si din oficiu, in orice stare a procesului.
Va trebui sa invoci exceptia de incompatibilitate / tot instanta sesizata o rezolva- incident procedural/pe cand in cazul recuzarii, judecatorul in cauza nu poate intra in alcatuirea instantei. Efectul e acelasi/inlocuirea celui in cauza, dar altul e temeiul legal.
Va trebui sa invoci exceptia de incompatibilitate / tot instanta sesizata o rezolva- incident procedural/pe cand in cazul recuzarii, judecatorul in cauza nu poate intra in alcatuirea instantei. Efectul e acelasi/inlocuirea celui in cauza, dar altul e temeiul legal.
Nu cred ca a spus cineva aici ca incompatibilitatea ar fi acelasi lucru cu recuzarea.marylin wrote:.Nerespectarea art 24 duce la nulitatea absoluta a hotararii pronuntate.
Sau a spus si mi-a scapat mie?

De curiozitate, pe ce cale invoci aceasta nulitate despre care vorbesti?
Nu uita ca suntem in recurs!
Mi-a raspuns mie la intrebarea din titlu. Si la asta ma gandeam si eu. Daca se respinge recursul, cum mai invoc nulitatea?Sechmet wrote: Nu cred ca a spus cineva aici ca incompatibilitatea ar fi acelasi lucru cu recuzarea.
Sau a spus si mi-a scapat mie?![]()
De curiozitate, pe ce cale invoci aceasta nulitate despre care vorbesti?
Nu uita ca suntem in recurs!
Tu ai intrebat de recuzare si ti s-a raspuns ca nu se poate dar kinga, ti-a sugerat (corect dupa parerea mea) sa invoci incompatibilitatea.
Ideea este ca daca nu o invoci judecatorul s-ar putea sa nu se abtina.
Nulitatea ar fi absoluta dar in procedura civila nulitatea, indiferent daca este absoluta sau relativa nu poate fi invocata decat in formele procedurale permise.
In cazul recursului, pentru incmpatibilitate, nu ai nici o cale extraordinara de atac.
Ideea este ca daca nu o invoci judecatorul s-ar putea sa nu se abtina.
Nulitatea ar fi absoluta dar in procedura civila nulitatea, indiferent daca este absoluta sau relativa nu poate fi invocata decat in formele procedurale permise.
In cazul recursului, pentru incmpatibilitate, nu ai nici o cale extraordinara de atac.
Nu s-a pronuntat inca nici o hotarare care sa fie nula absolut/nu invoci nici o nulitate. Nula ar fi hotararea pronuntata de instanta de recurs(tribunal) daca nicuvar nu ar face nimic.
N-am zis ca s-a facut confuzie. Spuneam doar ca tb invocata exceptia de incompatibilitate, nu il recuz si "nu atrag atentia instantei ca exista un motiv de abtinere". Nu se pune problema unei suspiciuni cu privire la impartialitatea judecatorului, ci pur si simplu legea nu-i da voie sa faca parte din completul respectiv(e incompatibil).
N-am zis ca s-a facut confuzie. Spuneam doar ca tb invocata exceptia de incompatibilitate, nu il recuz si "nu atrag atentia instantei ca exista un motiv de abtinere". Nu se pune problema unei suspiciuni cu privire la impartialitatea judecatorului, ci pur si simplu legea nu-i da voie sa faca parte din completul respectiv(e incompatibil).