Motiv de recuzare ?

Discutii privind procedura civila
nicuvar

Motiv de recuzare ?

Post by nicuvar » 28 Sep 2005, 12:22

Un judecator a solutionat o cauza in prima instanta la tribunal. Ulterior sentinta a fost casata si cauza trimisa spre rejudecare la judecatorie. Aceasta a dat o sentinta fara drept de apel si recursul a ajuns la tribunal. Din instanta de recurs face parte si judecatorul care a dat sentinta care a fost casata.
Desi mi-a dat castig de cauza, motivarea a fost gresita, iar eu in motivele de recurs am mentionat acest lucru.
Azi am avut primul termen la recurs. Urmatorul termen este peste o luna. Ce ma sfatuiti sa fac?

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 28 Sep 2005, 12:29

sa-i atragi atentia ca ar exista in privinta lui un motiv de abtinere, oral in sedinta. Ii spui sa aprecieze. Nu-l recuza ca nu ai motive.

nicuvar

Post by nicuvar » 28 Sep 2005, 12:37

Nu vreau sa il recuz. Ma intrebam daca un judecator poate judeca de doua ori aceeasi cauza.

kinga

Post by kinga » 28 Sep 2005, 13:07

Attorneyatlaw are dreptate. Nu-l recuza.
Invoca dispozitiile art. 24 al.1 C.pr.civ.
" Judecatorul care a pronuntat o hotarare intr-o pricina nu poate lua parte la judecata aceleiasi pricin9i in apel sau in recurs si nici in caz de rejudecare dupa casare"

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 28 Sep 2005, 15:25

nu, nu poate, in principiu. De aia iti si spun sa ii atragi atentia ca exista un motiv de abtinere in ceea ce-l priveste.
Tu insa nu ai nici un interes sa-l recuzi, da-i sansa sa se abtina.

excalibur

Post by excalibur » 28 Sep 2005, 16:14

De ce nu poate invoca exceptia de incompatibilitate?

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 29 Sep 2005, 06:59

cine, nicuvar?
Ba poate dar e mai elegant asa cum am spus eu si e practic acelasi lucru.

sechmet

Post by sechmet » 29 Sep 2005, 13:26

Incompatibilitatea este reglementata de norme de ordine publica sau privata?

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 29 Sep 2005, 13:31

eu zic ca publica.

marylin

Post by marylin » 29 Sep 2005, 16:41

Cazurile de incompatibilitate nu sunt cazuri de recuzare. Sunt 2 institutii diferite. Nerespectarea art 24 duce la nulitatea absoluta a hotararii pronuntate si poate fi invocata atat de parti, cat si din oficiu, in orice stare a procesului.
Va trebui sa invoci exceptia de incompatibilitate / tot instanta sesizata o rezolva- incident procedural/pe cand in cazul recuzarii, judecatorul in cauza nu poate intra in alcatuirea instantei. Efectul e acelasi/inlocuirea celui in cauza, dar altul e temeiul legal.

sechmet

Post by sechmet » 29 Sep 2005, 16:58

marylin wrote:.Nerespectarea art 24 duce la nulitatea absoluta a hotararii pronuntate.
Nu cred ca a spus cineva aici ca incompatibilitatea ar fi acelasi lucru cu recuzarea.
Sau a spus si mi-a scapat mie? :grin:

De curiozitate, pe ce cale invoci aceasta nulitate despre care vorbesti?
Nu uita ca suntem in recurs!

nicuvar

Post by nicuvar » 29 Sep 2005, 17:49

Sechmet wrote: Nu cred ca a spus cineva aici ca incompatibilitatea ar fi acelasi lucru cu recuzarea.
Sau a spus si mi-a scapat mie? :grin:

De curiozitate, pe ce cale invoci aceasta nulitate despre care vorbesti?
Nu uita ca suntem in recurs!
Mi-a raspuns mie la intrebarea din titlu. Si la asta ma gandeam si eu. Daca se respinge recursul, cum mai invoc nulitatea?

sechmet

Post by sechmet » 29 Sep 2005, 17:55

Tu ai intrebat de recuzare si ti s-a raspuns ca nu se poate dar kinga, ti-a sugerat (corect dupa parerea mea) sa invoci incompatibilitatea.
Ideea este ca daca nu o invoci judecatorul s-ar putea sa nu se abtina.
Nulitatea ar fi absoluta dar in procedura civila nulitatea, indiferent daca este absoluta sau relativa nu poate fi invocata decat in formele procedurale permise.
In cazul recursului, pentru incmpatibilitate, nu ai nici o cale extraordinara de atac.

marylin

Post by marylin » 29 Sep 2005, 18:16

Nu s-a pronuntat inca nici o hotarare care sa fie nula absolut/nu invoci nici o nulitate. Nula ar fi hotararea pronuntata de instanta de recurs(tribunal) daca nicuvar nu ar face nimic.
N-am zis ca s-a facut confuzie. Spuneam doar ca tb invocata exceptia de incompatibilitate, nu il recuz si "nu atrag atentia instantei ca exista un motiv de abtinere". Nu se pune problema unei suspiciuni cu privire la impartialitatea judecatorului, ci pur si simplu legea nu-i da voie sa faca parte din completul respectiv(e incompatibil).

sechmet

Post by sechmet » 29 Sep 2005, 18:18

Spunem acelasi lucru doar ca eu ma intrebam d ece ramane fara sanctiune un act nul absolut?

Post Reply