divort "transoceanic" :)

Familiei
Post Reply
quemas

divort "transoceanic" :)

Post by quemas » 22 Sep 2005, 12:41

hola. Aveti intr-adevar un site foarte interesant si util. Sunt o vizitatoare mai veche, dar abia azi m-am inregistrat pentru a va supune atentiei situatia mea si a va cere sfatul.

Sunt casatorita cu sotul meu de 4 ani (ambii cetateni romani), insa desi am tinut si inca tinem unul la celalalt, acea scanteie dintre noi s-a stins repede si am ajuns sa fim doar buni prieteni. O vreme acum 2 ani am locuit separat, timp in care am cunoscut pe cineva prin intermediul internetului (e cetatean mexican si american). Ne-am indragostit, a fost in Romania si apoi si m-a chemat aici la el (locuieste in California). Am reusit sa obtin o viza pe 1 an in US prin amabilitatea fostului meu sef care mi-a aranjat o "delegatie" si a sotului meu, care -desi i-am spus ca intre noi totul e gata- a consimtit sa mai ramanem casatoriti o perioada pentru a putea eu demonstra la ambasada ca am motive sa ma reintorc in tara, altfel nu stiu daca primeam viza. Acum, dupa aproximativ 9 luni de stat aici, am decis sa ma casatoresc cu prietenul meu si am vorbit cu sotul sa initiem actiunea de divort (stiu ca era bine mai din timp, dar...). Suntem amandoi de acord cu divortul, copii nu avem, casa (suntem trecuti amandoi in contractul de cumparare) si toate bunurile vreau sa i le las lui (am aici mai mult decat as fi visat vreodata).

Rugamintea mea este sa-mi spuneti cum am putea sa procedam (inclusiv cu partajul), avand in vedere ca eu chiar nu pot reveni in tara pentru procese (nu vreau sa risc sa nu mai iau viza) si ca as vrea sa se termine totul in maxim 2-3 luni ca sa ma pot recasatori inainte sa expire viza, ca altfel am auzit ca e destul de greu. Daca suntem amandoi de acord si nu exista pretentii materiale nici copii, nu se poate face un fel de anulare a casatoriei, pentru a fi cat mai usor si mai rapid? Eventualele declaratii notariale pot sa le fac la un notar aici (sunt recunoscute in Romania?) sau doar la ambasada romana din DC? In plus, as dori sa aflu cam la cat s-ar ridica taxele necesare (am inteles ca declaratia de partaj costa mult) ca sa stiu cat sa-i trimit sotului, ca el are salariu mic si mi-a zis ca nu-si permite.
Ultima intrebare: exista cumva o perioada obligatorie de celibat intre pronuntarea definitiva a divortului si data la care am voie sa ma recasatoresc?

Multumesc frumos.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 22 Sep 2005, 13:40

da procura (autentica si supralegalizata sau apostilata daca SUA a semnat conventia privind apostila ceea ce pe moment nu stiu, Canada nu a semnat-o) cuiva din tara sa te reprezinte la divort, procura in care scrii ca-l imputernicesti pe respectiv sa te reprezinte la desfacerea casatoriei cu care desfacere esti de acord si la partajul bunurilor comune care partaj intelegi sa se faca in sensul pe care l-ai aratat.
Nu este necesara o perioada de celibat insa eu, (desi nu e treaba mea si nu ai intrebat una ca asta) dupa cum sta treaba cu scanteile la tine m-as mai gandi.

Post Reply