intrebari despre divort

Familiei
Post Reply
cristinica

intrebari despre divort

Post by cristinica » 06 May 2004, 11:49

Care este cel mai scurt timp de solutionare a unui divort in urmatoarele conditii: ambii soti sunt de acord cu divortul, nu au copii minori, exista o intelegere intre soti in ceea ce priveste bunurile comune.

TZATZA

divort

Post by TZATZA » 06 May 2004, 15:12

daca indeplinesc si conditia de min.1 an de la casatorie, pot divorta prin acord. la depunerea cererii de divort,cfr. codului familiei se acorda un termen fix de 60 de zile, termen la care in 2 min. se divorteaza. daca ai nevoie de cerere de divort iti explic cum s-o faci. gigi1701122@hotmail.com

Scorpion

Post by Scorpion » 06 May 2004, 15:13

Dat fiind faptul ca sotii sunt de acord asupra divortului si impartirii bunurilor comune, ca a trecut un an de la casatorie si ca nu au copii minori, s-ar putea face o cerere de divort prin acordul partilor dar aceasta este lungita de termenul de 2 luni de zile pe care judecatorul il acorda in acest caz!
Pentur eludarea acestui termen, sfatuiesc sa se faca o cerere de desfacere a casatoriei din culpa exclusiva a celuilalt sot, iar cand judecatorul va da reclamantului sfaturi de impacare acesta sa staruie in desfacerea casatoriei. La termenul de judecata fixat de instanta cealalta parte sa ceara desfacerea casatoriei din culpa comuna a sotilor , iar celalat sa fie de acord, instanta fiind nevoita sa iac de aceasta si va dispune desfacerea casatoriei din culpa comuna. La acelasi termen partile vor spune ca s-au inteles si asupra impartirii bunurilor instanta (saraca) fiind nevoita sa ia act si de aceasta intelegere.
Cu stima,
Adi

Francesca

Post by Francesca » 06 May 2004, 17:14

In completarea a ceea ce au spus cei dinainte, e bine de stiut in ce localitate au avut ultimul domiciliu comun sotii, uneori, la anumite instante nu se respecta cu strictete termenul de 2 luni pana la primul termen de judecata. In situatia in care sunt ambii soti de acord si cu numele pe care il va purta sotia si cu toate capetele de cerere e bine sa semneze ambii soti actiunea, oricum e obligatoriu sa fie amandoi prezenti la termen.
Sau in situatia in care se formuleaza divort din culpa paratului, la primul termen exista posibilitatea sa spuna ca au ajuns la concluzia ca vor sa divorteze de comun acord si fara ca hotararea sa fie motivata.
Ideea este urmatoarea insa: e cert 100% ca vor amandoi sa divorteze sau este doar dorinta reclamantului ( ei)?
Divorturile au mult substrat psihologic si sunt procesele cu cea mai mare incarcatura emotionala. Mare grija la sfaturile date! avand in vedere acest lucru.

bia

Post by bia » 06 May 2004, 18:12

Nu se mai acorda termen fix de 2 luni.Divortul se primeste de presedintele sau vicepresedintele Judecatoriei,iar daca toate actele sunt in regula ,acestea sunt date la arhiva.Numele partilor,obiectul sunt bagate in calculator,si calculatorul fixeaza aleatoriu termenul,care de obicei nu e mai lung de o luna.Termenul il poti afla a doua zi dupa ce ai depus actele.Am depus un divort la sfarsitul lunii aprilie si am primit termen pe 21 mai.
La primul termen ,daca partile sunt prezente si arata ca sunt de acord sa divorteaze,daca toate conditiile sunt indeplinite se termina atunci.
P.S.Un divort cu copii ,daca toate procedurile sunt indeplinite se paote termina in 2 termene,respectiv in 2 luni (spun din dosarele pe care le-am avut eu in instanta).
Hotararea poate sa nu fie motivata potrivit art 617,al.2 Cod procedura civila daca ambele parti o cer,acest luicru fiind valabil si la divortul cu copii,si la cel fara.

Scorpion

Post by Scorpion » 06 May 2004, 19:21

:) Daca ar fi sa lasam la mana hazardului atunci ar putea iesi si un termen de 2 luni! Deci nu calculatorul trebuie sa ne stabileasca termenul ci trebuie gasita o solutie urgenta sau una care sa nu se stabileasca dupa bunavointa judecatorului ca ne da sau nu un termen mai scurt de 2 saptamani!
:) Depinde de dorinta clientului nu?
Cu stima.
Adi
PS: Iar in ce priveste incarcatura emotionala a divortului sa nu generalizam!

bia

Post by bia » 06 May 2004, 21:49

:!: Nu depinde de client.Daca ar fi dupa client,el ar vrea termen si la o zi dupa ce depune divortul.Poate nu ai avut divorturi in ultimul timp sau poate nu esti avocat si nu stii ce vorbesti.
:!: In prezent,la toate dosarele ,indiferent daca sunt divorturi sau nu,civile sau penale,calculatorul este cel care fixeaza termenul de judecata,tocmai pentru a se evita preferintele in fixarea termenelor de judecata,preferinte pe care le acordau unii judecatori avocatilor sau clientilor.
Daca nu as stii din proprie experienta ,nu as mai scrie aceste lucruri.Nu cred ca in alte barouri sa fie altfel.

Francesca

Post by Francesca » 06 May 2004, 22:53

Bia, :) ar fi bine sa se fixeze termenele de judecata la barou :)
Ce nu stii tu e ca nu toate instantele din tara dau termenele pe computer.

Scorpion

Post by Scorpion » 10 May 2004, 18:06

Stimata.....Bia! Nu trebuie sa te ataci prea tare! Sunt convins ca daca legea preved un termen de 2 luni de zile si calculatorul este programat sa stabiuleasca in acest interval un termen de judecata care ar putea sa fie si de doua luni!
Pe de alta parte Francesca a specificat cat se poate de bine ca nu la toate instantele se dau termene de catre calculator!
Pe de alta parte ce te faci cu o pana de curent! Este ea de natura sa intrerupa activitatea instantei? sau poate ca se intampla ceva retelei!
SI de unde stii tu ca se dadeau termene preferential??? (ma refer la primul termen pentru ca nu cred ca in instanta judecatorul consulta computerul pntru acordarea de termene in cunostinta!) Sau poate tu ai primit astfel de termene si ne impartasesti din experienta ta! Pe de alta parte ce te face sa crezi ca numai cei care au statut de avocat stiu sa glasuiasca "dreptul"?
Acuma mai in gluma mai in serios! dat fiind ca divortul este de compententa judecatoriei pe aici pe la noi pe la tara nu sunt informatizate instantele! ce ar trebui sa fac? sa ii spun juedcatorului sa joace 1 sin 60 de zile cu mine?
Cu stima,
ADI

bia

Post by bia » 11 May 2004, 18:30

Stimate Scorpion,daca tot m-ai luat asa.Nu am spus niciodata ca doar avocatii stiu "sa glasuiasca dreptul".In ceea ce priveste datul termenelor de calculator nu contest ca la alte instante este altfel,am spus doar cum este la Suceava.De ce crezi ca exista sistemul computerizat?Sa usureze munca,nu?
De trei ani de cand practic,la toate divorturile pe care le-am avut nu mi s-a dat niciodata un termen mai lung de o luna.
Din cate am inteles esti jurist si nu ai treaba cu divorturile pentru ca tu,ca jurist ,ai alte atributii,ai alte tipuri de procese,si nu am auzit ca pana acum "o societate sa dea divort".
Asa ca daca nu stii nu vorbi aiurea.Cum am mai spus.Nu as scrie ceva ce nu stiu din proprie experienta.Eu nu ma bag in munca juristilor,pentru ca sunt multe pe care nu le stiu din comercial si muncii,domenii care sunt preponderent atributia juristilor.
Si nu cred ca nu te-ai lovit si tu de faptul ca anumiti avocati,sau anumiti juristi mai cunoscuti primesc dosarul la anumite complete,ceea ce inseamna preferential.
:?: Stii care e problema?Aici majoritatea celor care intra sunt studenti sau abia au terminat si nu au habar de practica,iar practica te omoara si in facultate nu se face destula practica pentru a stii ce sa faci cand intri in paine.Multi isi permit sa dea cu parerea fara sa stie daca ce scriu e bine sau nu.
Asa ca nu ma mai lua cu "stimata" pentru ca detest acest cuvant.
Daca nu esti informat,chiar azi a aparut un articol in ziare dupa cele spuse de Ministrul Justitiei in care se precizeaza felul de impartire a dosarelor.
Te salut,Bia.l

Francesca

Post by Francesca » 11 May 2004, 21:55

Draga Bia, in locul tau nu m-as lasa indusa in eroare de faptul ca Scorpion a spus ca este jurist amarat care se zbate sa intre in avocatura si nu reuseste. Daca te uiti mai bine in mesajele lui ai sa vezi ca are o gandire si o optica pe care noi o vedem cel mai des dincolo de bara, eu cred ca el in principiu gandeste in perspectiva toate spetele. Eu personal nu cred ca este jurist si a dat dovada ca cunoaste bine practica in toate domeniile. Ai vazut tu un jurist sa stie practica in penal la plangeri prealabile?
:))) hahahaha, mai avem putin si transformam acest loc intr-un chat sau in casa big brother:)))
Haideti sa acceptam provocarile ca atare si sa respectam contradictorialitatea si opinia fiecaruia. Pana la urma este un site pentru avocati. Sunt putini care ne expun aici cauze interesante si Scorpion este unul dintre ei.
Poate ajungem la Timisoara si ne pomenim ca ne rugam de Scorpion sa ne dea un termen mai scurt in dosar :)
O zi buna!
By the way : la Craiova partajele se judeca intotdeauna in dosar separat de dosarul de divort. Nimeni nu este interesat in cadrul divortului daca s-au inteles sau nu cu privire la partajarea bunurilor.

croc

Post by croc » 12 May 2004, 14:17

ok;
fiind un site pentru avocati, eu m-am retras.
ar fi trebuit discutate spete aici;
oricum, in stilul asta nu voi pierde nimic.
croc

Scorpion

Post by Scorpion » 12 May 2004, 14:53

:)) Bia! ar mai trebuii sa cauti si sa vezi ca exista "rupere" si cu privire la firme sau la asociati! Si adevarat este ca sunt mult mai urate decat strictele divorturi! Dar in fine, si plus de asta tu nu ai inteles un lucru! E practica instantei din Suceava! Dar lgea prevde inca acel trmen de doua luni care la alte instante vrei nu vrei tu se aplica!
Cu stima!
ADI

Post Reply