Noile proiecte de lege

Contestatia, Reorganizarea, Raspunderea, Falimentul.
Post Reply
philo

Noile proiecte de lege

Post by philo » 17 Sep 2005, 16:13

Asa cum probabil multa lume deja stie, pe site-ul Ministerului Justitiei, au aparut proiectul noii legi al insolventei si proiectul de modificare a OG 79/1999 privind organizarea activitatii practicienilor in reorganizare si lichidare. Ca sa va scutesc de zappat, le puteti citi pe primul la http://www.just.ro//files/organizare_ju ... %20fin.doc, iar pe cel de-al doilea la http://www.just.ro//files/organizare_ju ... %20fin.doc.

Exista si pe site-ul ministerului aratat un forum de discutii asupra proiectelor de lege dar, din pacate, pe acolo isi exhiba "talentul" cativa trolleri care, profitand de anonimat, au - indreptatit, ori nu - cate ceva de reprosat Justitiei in general si a magistratilor in particular... In atari conditii, acel forum nu-si mai poate atinge scopul, motiv suficient pentru mine de a incerca sa mut discutia aici, in speranta unei abordari ontopic, dublata si de competenta necesara in domeniu.

Sunt multe aspecte de discutat, dar am sa incep si aici (ca si acolo) cu o prima critica majora: ambele proiecte introduc - cu nota de noutate - noua titulatura a profesiei, aceea de "practician in insolventa". In opinia mea, alegerea este pe cat de nefericita, pe atat de comica... Notiunea de "practician" e vaga si ne duce cu gandul la tezele celebrului filosof de Pipera, la ideea opozitiei cu notiunea de "teoretician" si la consecinta alaturarii oximoronice a unui astfel de profesionist cu orice lucrare stiintifica. Pe urma, saracul "practician" profesionist e, ab initio, condamnat la nefericire; dupa ce ca e vaduv de teorie, mai e si intr-o evidenta jena financiara, fiind&... in insolventa!

Reproduc ce scrisesem cu naduf, dincolo:
"Ce-i aia, frate, "practician in insolventa"?!? De ce nu se renunta la sintagma asta cacologica si imbecila?!?
Accept ca toti cei care nu-s teoreticieni (vorba lui Jiji Becali) sunt - evident - practicieni. Dan..., culmea sindicalismului masochist, UNPIR-ul ii aduna doar pe cei care-s in insolventa...!
Cica sa nu fie "experti in insolventa" ca prea multi experti sunt; sa nu fie nici "specialisti" - c-am mai avut vreo 15.000... sa nu fie lichidatori ca lipsesc administratorii judiciari; sa nu fie administratori, ca lipsesc lichidatorii; sa nu fie de-amandoua, ca e prea lung; sa nu fie nici manageri ai procedurii insolventei ca-i iau painea de la gura sindicului; manageri de criza, nu, ca ii angajeaza americanii in Irak... asa ca...na! sa fie si ei - asa, din solidaritate - in insolventa cu debitorii si, ca marele pastor din Ghencea - musai practicieni, nu teoreticieni...
Ei bine, unii au dileme, altii tri-leme; noi avem o "polilema"! O criza de identitate mai grava decat incertitudinea sexuala a Giocondei care n-avea de ales decat intre 2 variante, ambele solvabile...
[...] propun ca solutie originala o licenta lingvistica: ce spuneti de termenul "SOLVENTOR"? Il inscriem la OSIM, il definim corespunzator si-l predam Academiei Romane spre publicare in DEX...
Si scapam naibii de polileme si de bascalia hatrilor..."


Desi initial am facut propunerea cu "solventorul" doar pentru a nu fi acuzat ca ma marginesc la critica, marturisesc faptul ca, dupa o (mai) lucida reflectie, sunt pe cale sa ma iau in serios, ba mai mult, chiar as vrea sa ma ia si altii in serios. La urma urmelor, daca tot n-avem un cuvant specializat in a denumi aceasta profesie, cine ne impiedica sa inventam unul? Pruteanu? Aud? :)

P.S. Era bine daca mergeau si url-urile... :?

philo

Post by philo » 12 Oct 2005, 11:22

Doresc sa pun in discutie o prevedere cu impact nefast asupra unei anume categorii profesionale "apta" de a accede la calitatea de "practician in insolventa". Nu stiu cine a realizat proiectul de modificare a OG79/1999, dar ceea ce pot spune cu siguranta este ca acele persoane au pus (voluntar sau nu) un obstacol insurmantabil in calea accesului actualilor (si viitorilor) avocati la aceasta profesie rasbotezata.

Mai concret, atrag atentia supra urmatorului text din proiect:
"Art. 17 - (1) La inceputul exercitarii profesiei, practicianul in insolventa efectueaza, in mod obligatoriu, un stagiu de pregatire profesionala cu durata de 2 ani, perioada in care are calitatea de practician in insolventa stagiar.
(2) Practicianul in insolventa stagiar nu poate exercita profesia in mod independent, ci numai ca salariat sau colaborator al unui practician in insolventa definitiv ori al unei societati profesionale."

Intrebare: Poate un avocat sa fie salariatul sau colaboratorul unui practician in insolventa definitiv, ori a unei societati profesionale de insolventa? Raspunsul nu poate fi decat unul singur: NU!...

Conform Statutului profesiei de avocat din 13 ianuarie 2005, avocatul nu poate fi salarizat decat in interiorul profesiei (de avocat, evident) si nu poate colabora decat cu alti avocati sau societati de avocatura. Orice alta forma de salarizare ori colaborare l-ar face incompatibil cu calitatea de avocat, iar cu firmele de lichidare nu poate incheia decat contracte de reprezentare juridica, ceea ce nu poate fi asimilat unui contract de colaborare, ci, eventual, unuia de prestari servicii. Pe cale de consecinta, un avocat nu mai poate deveni "prectician in insolventa" decat daca intelege sa renunte - fie si temporar - la calitatea sa de avocat.

Asadar, printr-o prevedere aparent benigna, textul de lege introduce o discriminare grava la adresa unei categorii profesionale, fortand-o la a-si abandona, fie si vremelnic, profesia de baza, spre a dobandi o calitate totusi compatibila cu cea de avocat - conform Statutului mentionat. Discriminarea este cu atat mai evidenta cu cat celorlalte categorii profesionale admisibile in profesia de "practician in insolventa" nu li se creaza astfel de piedici, nefiind nevoie de armonizari intre statutele celor doua profesii.

Solutia iesirii din criza ar putea consta in recunoasterea pentru avocati a stagiului profesional in domeniul insolventei ca efectuat daca acestia pot prezenta minim de ... contracte de reprezentare a partilor, administratorului judiciar sau lichidatorului in dosare de insolventa. In felul acesta li s-ar recunoaste practica implicita in domeniul aplicarii legii insolventei fara a li se impune limitari in ceea ce priveste exercitarea profesiei de baza.

notna

sunt deacord cu tine.imi place,vom mai discuta.

Post by notna » 19 Jan 2006, 23:52

:aplauze: :aplauze

fuji

Post by fuji » 20 Jan 2006, 08:39

:-D :-D :-D
Chiar daca nu este de ras, mi-a placut ideea cu SOLVENTORUL (s-ar putea si INSOLVENTORUL)...Aduce putin cu ideea de Terminator.
Pruteanu ar da pe spate :-D

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 22 guests