trebuie investita?

Discutii privind procedura civila
excalibur

trebuie investita?

Post by excalibur » 08 Sep 2005, 07:18

Pentru a pune in executare hotararea primei instante, in comercial, inainte de a ramane irevocabil, este necesara investirea cu formula executorie?

Incheierea de investire trebuie sau nu comunicata?
Poate fi atacata ?

ART. 720^8
Hotararile date in prima instanta privind procesele si cererile in materie comerciala sunt executorii. Exercitarea apelului nu suspenda de drept executarea.

ART. 720^9
Pentru hotararea judecatoreasca data in materie comerciala, care se aduce la indeplinire prin executare silita, hotararea, purtand mentiunea ca este irevocabila, constituie titlu executoriu, fara efectuarea altor formalitati.

serafim

Post by serafim » 08 Sep 2005, 09:31

parerea mea !!!
da!
eu nu am putut pune in executare o astfel de hot. mi-a contestat-o !!! si a trebuit sa astept pana ce i-a respins contestatia, dupa care am investit-o etc.

danutza

Post by danutza » 08 Sep 2005, 09:36

da, este necesara investirea;

personal nu am vazut asa ceva (incheiere de investire a unei hot jud date in prima instanta in materie comerciala); exista asa ceva? :x

eu merg la arhiva, judele pune rezolutia "se va legaliza si investi dupa verificare si timbrare", iar tanti grefiera face treaba; apoi revin la jude sa semneze;

720^9 e clar; mergi doar si ceri legalizarea cu mentiunea "irevocabila"

excalibur

Post by excalibur » 08 Sep 2005, 09:51

Sunt judecatorii de la care am primit incheieri de investire.
De asta am intrebat.
Si eu le investesc pe cele executorii dar care nu sunt irevocabile dar am avut dicutii cu un judecator care mi-a spus ca nu este necesara investirea ci numai legalizarea.
M-am intrebat atunci care este diferenta, sub aspectul formalitatilor de indeplinit sub aspectul punerii in executare, intre hotararea executorie dar data cu drept de apel si cea irevocabila.
Imi poate spune cineva care este diferenta?

wav

Post by wav » 08 Sep 2005, 12:19

cea executorie dar data cu drept de apel se poate pune in executare silita daca este investita cu formula executorie.
cea irevocabila (purtand metiunea "irevocabila" spune codul) poate fi pusa in execuare si fara a fi investita caci constituie titlu executoriu prin ea insasi.
Mentiunea "irevocabila" poate aparea numai in urma legalizarii daca e vorba de o hotarare pronuntata de o instanta de fond. Daca insa pui in executare hotararea instantei de recurs atunci ea are in cuprinsul ei mentiunea "irevocabil" si tot ce trebuie sa faci este sa o legalizezi simplu (fara a solicita sa-ti mai scrie pe ea definitiva si irevocabila)
Nu stiu daca am fost indeajuns de clar

sofia

Post by sofia » 08 Sep 2005, 12:27

Mosule, din textele pe care le citez mai jos, se poate intelege ca hotararile date in prima instanta privind procesele si cererile in materie comerciala, nu ar trebui investite?

ART. 374
(1) Nici o hotarare judecatoreasca nu se va putea executa daca nu este investita cu formula executorie prevazuta de art. 269 alin. 1, afara de incheierile executorii, de hotararile executorii provizoriu si de alte hotarari prevazute de lege, care se executa fara formula executorie.*)

ART. 278
Hotararile primei instante sunt executorii de drept cand au ca obiect:

8. In orice alte cazuri in care legea prevede ca hotararea este executorie.

ART. 720^8
Hotararile date in prima instanta privind procesele si cererile in materie comerciala sunt executorii. Exercitarea apelului nu suspenda de drept executarea.

wav

Post by wav » 08 Sep 2005, 12:31

ca sa iti spun cinstit eu nu inteleg asa.
In plus, lovindu-ma de problema am intrebat executorul (ca el stie mai bine ca mine, de regula, partea asta cu executarea) si el mi-a explicat cum am scris eu mai sus.
si eu sunt constiincios si nu-mi place sa ma plimb inutil asa ca investesc tot ce nu poarta mentiunea "irevocabil" (in materie comerciala, cum spuneam)

sofia

Post by sofia » 08 Sep 2005, 12:46

Si ce ar urma sa verifice instanta cu ocazia investirii?

tristan

Post by tristan » 08 Sep 2005, 12:54

chiar daca poarta mentiunea irevocabil, si la comercial, e bine sa o investesti cu formula executorie. - Practica........

sofia

Post by sofia » 08 Sep 2005, 12:57

Eu le investesc pentru ca le execut imediat dupa ce sunt executorii (nu risc sa mi se prescrie titlul) si fac ce mi se spune ca sa nu ma complic, dar m-a tentat o discutie teoretica pe tema asta.

danutza

Post by danutza » 08 Sep 2005, 13:49

Sofia wrote:Si ce ar urma sa verifice instanta cu ocazia investirii?
grefiera/ul verifica, spre exemplu, daca cel care cere investirea este partea care a castigat sau reprezentantul sau (art. 269 alin. 2 cpc)

danutza

Post by danutza » 08 Sep 2005, 13:53

Excalibur wrote: Sunt judecatorii de la care am primit incheieri de investire.
poti, te rog, sa scanezi una si sa mi-o trimiti pe mp? plss

eu n-am vazut inca asa ceva :(

am primit incheierea ori de cate ori am investit orice altceva decat hotarari judecatoresti (spre ex., cecuri sau bilete la ordin)

wav

Post by wav » 08 Sep 2005, 14:41

poti, te rog, sa scanezi una si sa mi-o trimiti pe mp? plss

eu n-am vazut inca asa ceva
daca ai sa te uiti bine pe hotararile investite cu titlu (exemplarul ramas in dosarul instantei) ai sa observi printre multele stampile de pe ele si una mai mare si patratoasa care poarta acest titlu"inchiere" (cel putin la Bucuresti asa se poarta). Nu se comunica.

denominatus

Post by denominatus » 08 Sep 2005, 16:25

Sofia wrote:Eu le investesc pentru ca le execut imediat dupa ce sunt executorii (nu risc sa mi se prescrie titlul) si fac ce mi se spune ca sa nu ma complic, dar m-a tentat o discutie teoretica pe tema asta.
Eu am executat una bucata hotarare in comercial, doar legalizata, ne-investita.
Cand domn executor mi-a zis, repede-repede, ca ter s-o investesc, am scos codul si i-am aratat ce ne-ai aratat tu, a stat cateva minute, dupa care mi-a zis ca e ok.

dibmar

Post by dibmar » 09 Sep 2005, 03:28

Incheierea prin care presedintele instantei ADMITE cererea de investire cu formula executorie a hotararii jud.,NU este supusa nici unei cai de atac.
Incheierea prin care respinge cererea de investire ....poate fi atacata cu recurs de catre CREDITOR,-termenul fiind de 5 zile ...

Post Reply