Situatie: divortata, copil de 4 ani, incredintat mie prin sentinta de divort ramasa definitiva.
Intrebare: In situatia in care primesc o sluja permamenta in strainatate si vreau sa ma mut acolo cu copilul meu, in ce masura se poate opune tatal copilului plecarii mele cu el din tara?
Copilul este in prezent inscris in pasaportul meu, inscrierea am facut-o dupa divort, la politie a fost suficienta sentinta de divort, nu mi s-a cerut nimic din partea tatalui.
Este posibil sa mi se ceara la iesirea din tara vreun act care sa arate ca tatal este de acord?
Iesirea din tara cu copilul incredintat unuia dintre parinti
kinga vezi ca legile se mai schimba.
in cazul de fata tocmai ce s-a schimbat prin august asa ca daca vrei sa pleci numai intr-o calatorie cu copilul afara din tara nu mai ai nevoie de acordul tatalui insa ai nevoie de hotararea judecatoreasca prin care ti-a fost incredintat minorul.
daca insa vrei sa parasesti definitiv tara cu copilul mi se pare ca ai totusi nevoie de acordul tatalui.
in cazul de fata tocmai ce s-a schimbat prin august asa ca daca vrei sa pleci numai intr-o calatorie cu copilul afara din tara nu mai ai nevoie de acordul tatalui insa ai nevoie de hotararea judecatoreasca prin care ti-a fost incredintat minorul.
daca insa vrei sa parasesti definitiv tara cu copilul mi se pare ca ai totusi nevoie de acordul tatalui.
Eu stiu dar un lucru in data de 27 august 2005 la vama s-a cerut de la mama copilului acordul tatalui pentru efectuarea unei excursii de 7 zile in Franta. declaratia a fost retinuta de vamesi.Poate vamesii nu stiu de schimbarea legii...
Eu sincer nu am auzit. Te rog sa indici legea, oug sau OG-ul respectiv. Multam
Eu sincer nu am auzit. Te rog sa indici legea, oug sau OG-ul respectiv. Multam
legea 248/2005 publicata in M.of. in 29.07.2005.
Dar cu scuzele de rigoare recunosc ca m-am repezit putin (eram direct interesat si ma bucura nespus prevederile acestei legi, ma scapa de o targuiala enervanta de fiecare data) ca nu citisem pana la sfarsit.
Intra in vigoare in 29.01.2006 (in 6 luni de la data publicarii in M.Of.
Dar cu scuzele de rigoare recunosc ca m-am repezit putin (eram direct interesat si ma bucura nespus prevederile acestei legi, ma scapa de o targuiala enervanta de fiecare data) ca nu citisem pana la sfarsit.
Intra in vigoare in 29.01.2006 (in 6 luni de la data publicarii in M.Of.
Lege privind libera circulatie
Va multumesc mult pentru raspunsuri.
Am sunat la Politia de Frontiera, relatii cu publicul si mi-au confirmat ca in baza legii privind drepturile copilului, la frontiera se cere declaratia notariala a tatalui ca e de acord. Dar asta pana in februarie, cand intra in vigoare legea privind libera circulatie.
Pana atunci, ori acord ori instanta, daca tatal nu isi da acordul.
Pana ma judec, vine legea noua.
Sper sa nu se schimbe ceva in lege pana la intrarea in vigorare.
Am sunat la Politia de Frontiera, relatii cu publicul si mi-au confirmat ca in baza legii privind drepturile copilului, la frontiera se cere declaratia notariala a tatalui ca e de acord. Dar asta pana in februarie, cand intra in vigoare legea privind libera circulatie.
Pana atunci, ori acord ori instanta, daca tatal nu isi da acordul.
Pana ma judec, vine legea noua.
Sper sa nu se schimbe ceva in lege pana la intrarea in vigorare.