Help!!!Executare judecatoreasca dupa dezbaterea succesiunii!
Help!!!Executare judecatoreasca dupa dezbaterea succesiunii!
Buna,
Sunt disperata si nu stiu ce sa fac! Dar sa va spun despre ce este vorba.
Tatal meu vitreg a deschis succesiunea de mostenire in urma decesului primei sotii. Avocatul ne-a avertizat ca trebuie sa achitam partea fiului in termen de 3 ani de la terminarea procesului(asta inainte de a deschide succesiunea). Acum s-a terminat procesul si am primit hotarare judecatoreasca din care rezulta ca tatal meu vitreg este coproprieter cu fiul lui din prima casnicie si pentru a iesi din diviziune il obliga pe acesta sa achite fiului suma de 10000 euro.
Cand am vorbit cu avocatul ultima data a spus ca acesti bani trebuie sa ii achitam in termen de 1 luna, 2 luni maxim, ca daca nu fiul va merge la executorul judecatoresc iar acesta din urma ii va scoata casa la licitatie batranului daca nu ii achita suma de 10000 euro cu termen de sulta fiului din prima casnicie.
Noi nu avem 10000 de euro acum, in 3 ani i-am aduna sa putem sa ii dam fiului. Ce ma sfatuiti sa fac? Ar fi tragic sa se scoata casa la licitatie, batranul a trait multi ani in acescta casa si ar fi distrus sa afle ca trebuie sa platim 10000 in termen de 2 luni ca daca nu dam banii ii scoata casa la licitatie.
Astept cu mare nerabdare sfaurile voastre si sper sa ma ajutati sa gasesc o rezolvare buna a problemei.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Sa aveti o zi buna in continuare.
Elly
Sunt disperata si nu stiu ce sa fac! Dar sa va spun despre ce este vorba.
Tatal meu vitreg a deschis succesiunea de mostenire in urma decesului primei sotii. Avocatul ne-a avertizat ca trebuie sa achitam partea fiului in termen de 3 ani de la terminarea procesului(asta inainte de a deschide succesiunea). Acum s-a terminat procesul si am primit hotarare judecatoreasca din care rezulta ca tatal meu vitreg este coproprieter cu fiul lui din prima casnicie si pentru a iesi din diviziune il obliga pe acesta sa achite fiului suma de 10000 euro.
Cand am vorbit cu avocatul ultima data a spus ca acesti bani trebuie sa ii achitam in termen de 1 luna, 2 luni maxim, ca daca nu fiul va merge la executorul judecatoresc iar acesta din urma ii va scoata casa la licitatie batranului daca nu ii achita suma de 10000 euro cu termen de sulta fiului din prima casnicie.
Noi nu avem 10000 de euro acum, in 3 ani i-am aduna sa putem sa ii dam fiului. Ce ma sfatuiti sa fac? Ar fi tragic sa se scoata casa la licitatie, batranul a trait multi ani in acescta casa si ar fi distrus sa afle ca trebuie sa platim 10000 in termen de 2 luni ca daca nu dam banii ii scoata casa la licitatie.
Astept cu mare nerabdare sfaurile voastre si sper sa ma ajutati sa gasesc o rezolvare buna a problemei.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Sa aveti o zi buna in continuare.
Elly
Daca prin hotarare nu s-a stabilit un termen de gratie, plata trebuie facuta imediat dupa ramanerea definitiva a hotararii.
Termenul de 3 ani se refera la creditor care poate cere executarea in termen de 3 ani sub sanctiunea prescrierii dreptului la executare silita.
Debitorul datoreaza suma la data ramanerii definitive a hotararii.
Termenul de 3 ani se refera la creditor care poate cere executarea in termen de 3 ani sub sanctiunea prescrierii dreptului la executare silita.
Debitorul datoreaza suma la data ramanerii definitive a hotararii.
Eu vreau sa trag cat mai mult de timp petru ca nu am banii acum. Cred ca o sa ii strang in 3 ani dar acum nu pot sa ii dau. Ce sa il pun pe avocat sa vobeasca (eu nu sunt in tara) in numele tatalui meu?
Nu pot sa atac aceasta hotarare si sa cer sa se stipuleze in hotarare termenul de plata sa fie dupa 3 ani?
Daca inchei o conventie de plata esalonat cu executorul poate tatal meu sa imi vanda casa cu contract de vanzare cumparare si sa aiba dreptul sa locuiasca in casa cat timp va trai?
Multumesc pentru raspuns.
Elly
Nu pot sa atac aceasta hotarare si sa cer sa se stipuleze in hotarare termenul de plata sa fie dupa 3 ani?
Daca inchei o conventie de plata esalonat cu executorul poate tatal meu sa imi vanda casa cu contract de vanzare cumparare si sa aiba dreptul sa locuiasca in casa cat timp va trai?
Multumesc pentru raspuns.
Elly
Ba da,poti ataca hotararea.Sa inteleg ca hotararea care ai primit-o este hotararea instantei de fond(judecatoria)?!Daca este asa,poti ataca sentinta judecatoriei ,cu apel,in termen de 15 zile de la comunicarea sentintei.Apelul este suspensiv de executare,astfel incat,cu cat vei amana mai mult judecarea apelului,vei amana si executarea si vei castiga timp pentru a putea strange banii de sulta.Toate cele bune,tie si tatalui tau!
Eu am primit pe fax jumatate din Hotararea Judecatoreasca pe data de 13 august anul curent. Avocatul a fost in concediu pana pe 5 septembrie si eu nu am avut cu cine sa ma sfatuiesc. Cine ar fi trebuit sa atace acesta hotarare daca avocatul nu a fost. Acum mai pot face ceva? Mie avocatul mi-a spus inainte de a deschide procesul ca o treuieasca sa platim partea fiului in termen de 3 ani, acum imi spune ca fiul a sunat sa vorneasca cu el si ca el vrea banii pe care i-a hotarat instanta si ca nu il mai intereseaza de tatal lui. El nu se intereseaza de tatal lui de multi ani.....au avut ceva divergente dar eu consider ca daca pe el(fiul) in timp de 8 ani de la moartea mamei nu l-a ineresat sa deschida succesiunea ma gandesc ca ar trebui sa existe o solutie prin care noi sa putem cere instantei sa ii achitam sulta in termen de 3 ani asa cum ne-a spus avocatul la inceputul procesului. Noi nu am fost informati corect si acum nu imi convine sa fie scoasa casa la licitatie avand in vedere ca daca se intampla ceva cu batranul o sa cada in spatele meu. Batranul nu a conceput sa ii lase nimic fiului mostenire(chiar si de pe urma fostei sotii), acum sa ii spun ca daca nu dam banii in 2 luni asa cum mi-a spus avocatul ultima data eu cred ca isi i-a zilele sau face o alta tampenie....
Mai este vri-o solutie in acest caz?
Multumesc pentru raspusuri !
Elly
Mai este vri-o solutie in acest caz?
Multumesc pentru raspusuri !
Elly
Buna,Elly!Daca ai pierdut termenul de apel,mai este o sansa,totusi:repunerea in termenul de apel.Astfel,daca tatal tau dovedeste ca a fost impiedicat printr-o imprejurare mai presus de vointa sa sa exercite apelul(calea de atac),calea de atac se poate exercita in termen de 15 zile de la incetarea impiedicarii.(art.103alin1,teza a II-a rap.la art.103 alin.2C.pr.civ.).Acesta este textul de lege pe care trebuie sa-si intemeieze cererea.De cele mai multe ori,repunerea in termen se admite,daca partea a fost internata in spital.Deci,daca puteti obtine o adeverinta medicala,care sa ateste ca tatal tau a fost internat in perioada curgerii termenului de apel si chiar si dupa aceasta perioada,termenul de apel va incepe sa curga in 15 zile de la momentul externarii.Si mai sigur ar fi un bilet de internare.La cererea de repunere in termen se anexeaza actele medicale.Este greu,dar nu imposibil.Sper sa reusiti!Mult succes!
A depasit si cele 15 zile si a avut si avocat.
Foarte greu se admite in practica repunerea in termen si numai in acele cazuri in care exista imposibilitate obiectiva de exercitare a dreptului.
Si mai apare o problema.
Merita oare sa amani un astfel de proces, fara sa ai un motiv serios?
Nu ar exista posibilitatea sa se ceara despagubiri pentru lipsa de folosinta a bunurilor succesorale de catre mostenitorul care a fost impiedicat sa se foloseasca de partea lui de mostenire?
Foarte greu se admite in practica repunerea in termen si numai in acele cazuri in care exista imposibilitate obiectiva de exercitare a dreptului.
Si mai apare o problema.
Merita oare sa amani un astfel de proces, fara sa ai un motiv serios?
Nu ar exista posibilitatea sa se ceara despagubiri pentru lipsa de folosinta a bunurilor succesorale de catre mostenitorul care a fost impiedicat sa se foloseasca de partea lui de mostenire?
Buna,
Multumesc pentru mesaje.
Eucalibur ai dreptate ca nu merita sa amam un astfel de proces si sunt sigura ca nu o sa pot sa trag de timp, dar nu mi se pare normal sa aiba pretentii fiul sa i se dea partea lui intr-un timp scurt(1 luna 2 asa cum am inteles eu de la avocat ) atata timp cat nu se intereseaza de tatal lui. Tie ti se pare normal ii scoata casa la licitatie tatalui meu? Mie nu mi se pare normal.Ar trebui sa ii se dea un termen lung sa ii dea banii....avand in vedere ca tatal meu este pensionar.E pacat ca nu pot sa fac nimic in situatia data si imi pare rau ca am insistat sa deschidem succesiunea la judecatorie. Am incercat sa il chemam pe fiu la notariat sa se faca acolo succesiune asa cum se face dar acesta nu a venit........
Am vorbit cu avocatul si mi-a zis ca o sa vorbesca cu fiul tatalui meu si sa incerce sa il lamureasca sa aiba rabdare ca o sa ii dam banii in 2ani de zile(mai repede nu avem cum). Nu stiu daca v-a accepta dar avand in vedere ca la judecatorie(fiul) cand a fost intrebat "de ca nu a deschis succesiunea in timp de 8 ani de la mortea mamei?", acesta a motivat ca a vrut sa il lase pe tatal lui sa isi traiasca linistit ultimii ani din viata......(nu stiu cat adevar a fost in cele afirmate de fiu dar o sa vad ce o sa fie mai departe).
Multumesc Dyana pentru sfaturi.....sunt dezamagita....dar voi merge mai departe....acesta este sistemul romanesc si nu mai comentez....
Sa aveti o seara buna.
Ely
Multumesc pentru mesaje.
Eucalibur ai dreptate ca nu merita sa amam un astfel de proces si sunt sigura ca nu o sa pot sa trag de timp, dar nu mi se pare normal sa aiba pretentii fiul sa i se dea partea lui intr-un timp scurt(1 luna 2 asa cum am inteles eu de la avocat ) atata timp cat nu se intereseaza de tatal lui. Tie ti se pare normal ii scoata casa la licitatie tatalui meu? Mie nu mi se pare normal.Ar trebui sa ii se dea un termen lung sa ii dea banii....avand in vedere ca tatal meu este pensionar.E pacat ca nu pot sa fac nimic in situatia data si imi pare rau ca am insistat sa deschidem succesiunea la judecatorie. Am incercat sa il chemam pe fiu la notariat sa se faca acolo succesiune asa cum se face dar acesta nu a venit........
Am vorbit cu avocatul si mi-a zis ca o sa vorbesca cu fiul tatalui meu si sa incerce sa il lamureasca sa aiba rabdare ca o sa ii dam banii in 2ani de zile(mai repede nu avem cum). Nu stiu daca v-a accepta dar avand in vedere ca la judecatorie(fiul) cand a fost intrebat "de ca nu a deschis succesiunea in timp de 8 ani de la mortea mamei?", acesta a motivat ca a vrut sa il lase pe tatal lui sa isi traiasca linistit ultimii ani din viata......(nu stiu cat adevar a fost in cele afirmate de fiu dar o sa vad ce o sa fie mai departe).
Multumesc Dyana pentru sfaturi.....sunt dezamagita....dar voi merge mai departe....acesta este sistemul romanesc si nu mai comentez....
Sa aveti o seara buna.
Ely
Baiatul are dreptul sa primesca partea lui de pa urma mamei si o va primi ca asta vrem. De pe urma tatalui o sa vedem ce va primi atunci cand va veni momentul. Daca tatal lui va vinde casa cu contract de vanzare cumparare si in timp cand ii va veni ceasul v-a muri, atunci fiul nu vad ce sa mai poata mosteni. Cand ajungi la o varsta vrei sa fii ingrijit si sa ai pe cineva care o sa aiba grija de tine atunci cand nu mai poti iar el(fiul ) nu da nici un semn de viata. Asa ca tatal vrea sa isi i-a masuri de siguranta. Vezi ceva rau in asta?
Elly
Elly