Daune cominatorii sau amenzi cominatorii

Titlul Executoriu, Instanta de Executare, Contestatia la Executare, Executarea Silita, Sechestrul Judiciar
Post Reply
croc

Daune cominatorii sau amenzi cominatorii

Post by croc » 06 Sep 2005, 14:56

Am o speta foarte interesanta, rolul principal detinadu-l daunele cominatorii; :mrgreen:

sentinta definitiva si irevocabila prin care este obligat paratul la a executa o lucrare, sub sanctiunea daunelor cominatorii;
paratul nu executa deloc, merg la executor, acesta la instanta, iar instanta de executare respinge cererea pe motiv ca nu este certa;
mai arata instanta ca, in afara de asta, oricum institutia daunelor cominatorii a fost inlocuita de aceea a amenzilor cominatorii si ca eu u am decat sa cer instantei de judecata sa-l oblige la plata de amenzi cominatorii;

cum poate instanta de executare sa discute asupra dispozitivului unei hotarari definitev si irevocabile????????????????????

ainsof

Post by ainsof » 06 Sep 2005, 15:16

Daunele cominatorii nu au avut niciodata o reglementare legala (exceptand anumite domenii) fiind o creatie a practicii.
Doctrina si practica desi le-au acceptat le-au interpretat diferit.
Valoarea exacta a daunelor cominatorii s-ar putea sti numai in momentul executarii obligatiei.
Creanta nefiind certa sub acest aspect, nu s-a incuviintat executarea silita.
Tu cum ai calculat daunele cominatorii si pana la ce data?

croc

Post by croc » 06 Sep 2005, 15:31

am adunat zilele pana la data la care am facut cererea la executor;
daunele erau de 3 mil(vechi pe zi);

ai asta a fost tot;

pai si cum fac daca nu executa?

in al doilea rand, daca instanta a dispus sa plateasca daune cominatorii, ar putea respinge inst. de executare pe motiv ca au foat inlocuite cu amenzile?

ainsof

Post by ainsof » 06 Sep 2005, 15:47

Daca nu executa urmezi procedura prevazuta de procedura civila.
Ai atacat incheierea de respingere?

croc

Post by croc » 06 Sep 2005, 15:53

acum voi face apel;
cu cat se timbreaza?
jumatate din timbrajul cererii principale?

ainsof

Post by ainsof » 06 Sep 2005, 15:57

Cred ca poti face numai recurs impotriva incheierii de respingere a cererii de incuviintare a executarii si de timbrat nu stiu cu cat se timbreaza.
Ciudata solutie.

croc

Post by croc » 06 Sep 2005, 16:01

pe incheiere zice cu apel; :mrgreen:

in afara de asta am mai avut, iar debitorul mi-a facut apel care s-a si judecat;

a fost si subiect pe aici pe forum;

ainsof

Post by ainsof » 06 Sep 2005, 16:07

S-a modificat procedura civila.

Art. 373 indice 1 alin. 2:

Instanta incuviinteaza executarea silita prin incheiere data in camera de consiliu, fara citarea partilor. Incheierea prin care presedintele instantei admite cererea de incuviintare a executarii silite nu este supusa nici unei cai de atac. Incheierea prin care se respinge cererea de incuviintare a executarii silite poate fi atacata cu recurs de catre creditor, in termen de 5 zile de la comunicare

croc

Post by croc » 06 Sep 2005, 16:21

incheierea mea este pronuntata sub legea veche si anume in 15 iunie;

problema este ca a fost comunicata executorului de la care am luat-o astazi :mrgreen:

oare mai sunt in termen?

si iar revenim la mai vechile noastre discutii de aici de pe forum;

comunicarea catre executor este acelasi lucru cu comunicarea catre parte?

kko

Post by kko » 06 Sep 2005, 16:35

Eu zic ca esti in termen. Atata timp cat la dosarul de incuviintare a ex.sil. nu exista vreo dovada ca incheierea de respingere s-a comunicat creditorului, esti in termen pana ti se prescrie dreptul la ex.silita.... Parerea mea :grin: :grin: :mrgreen: :mrgreen:

croc

Post by croc » 06 Sep 2005, 16:38

si ce fac, apel sau recurs? :-x

kko

Post by kko » 06 Sep 2005, 16:49

Pai eu zic sa faci ce scrie in incheiere. "Monseur scrie, monsieur citim". Tu esti un creditor "inocent" pana la primul teremen de judecata cand apare si... avocatul :evil: . Si vezi atunci cum se pune problema. In fine, ciudata faza cu daunele cominatorii si executarea lor. Dupa doctrina, incasarea acestora de catre creditor este doar provizorie.... :mrgreen:

Post Reply