Dilema

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
Pseudo

Dilema

Post by Pseudo » 06 Sep 2005, 11:28

Buna ziua,

In urma decesului bunicii mele au ramas trei mostenitori: bunicul si cei doi fii (tatal si unchiul meu). Bunicul si tata vor sa deschida succesiunea pentru obtinerea certificatelor de mostenitor, dar unchiul nu. Ce se poate face in aceasta situatie pentru ca totusi bunicul sa obtina certificatul de mostenitor pentru partea sa?

Daca ajuta, mentionez ca unchiul are domiciliul in Canada si ca certificatul sau de nastere si buletinul nu sunt disponibile nici macar in copie.

Multumesc anticipat pentru ajutor!

iulia-lex

Post by iulia-lex » 06 Sep 2005, 14:21

Ai 2 variante:
1. mergi la un notar de la locul ultimului domiciliu al defunctei si faci (face sotul sau fiul acesteia)cerere pt deschiderea procedurii succesorale notariale.Acesta il va chema si pe unchiul din Canada. Daca stii sigur ca nu vrea sa vina, poti introduce direct la instanta actiune de partaj succesoral.Si acolo unchiul va fi citat. Daca nu se prezinta puteti cere sa i se numeasca eventual un curator procesual (e mai complicat dar cred ca se poate). oricum procesul se va judeca si in lipsa lui caci cf. art. 728 cod civil " nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune" . Probabil ca tata si bunicul vor cere atribuirea in natura iar unchiului ii vor da o suma de bani reprezentand contravaloarea partii lui din mostenirea bunicii, respectiv 3/8.

iulia-lex

Post by iulia-lex » 06 Sep 2005, 14:23

Ai 2 variante:
1. mergi la un notar de la locul ultimului domiciliu al defunctei si faci (face sotul sau fiul acesteia)cerere pt deschiderea procedurii succesorale notariale.Acesta il va chema si pe unchiul din Canada.
2. Daca stii sigur ca nu vrea sa vina, poti introduce direct la instanta actiune de partaj succesoral.Si acolo unchiul va fi citat.. Daca nu se prezinta puteti cere sa i se numeasca eventual un curator procesual (e mai complicat dar cred ca se poate). oricum procesul se va judeca si in lipsa lui caci cf. art. 728 cod civil " nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune" . Probabil ca tata si bunicul vor cere atribuirea in natura iar unchiului ii vor da o suma de bani reprezentand contravaloarea partii lui din mostenirea bunicii, respectiv 3/8.

Pseudo

Post by Pseudo » 06 Sep 2005, 15:26

Multumesc pentru raspuns! Mai am inca o intrebare, ce semnificatie are (la ce foloseste) termenul de 6 luni dupa deces? (in cazul mentionat nu au trecut inca cele 6 luni).

iulia-lex

Post by iulia-lex » 06 Sep 2005, 18:00

Daca nu faci acte din care sa rezulte ca accepti mostenirea si te consideri mostenitor, poate interveni prezumtia ca esti strain de mostenire, ca nu te intereseaza sa mostenesti. Ar fi bine sa introduceti o cerere la instanta, la notar, sau macar sa vindeti ceva de valoare din masa succesorala pt a beneficia de cele 6 luni .

Post Reply