AM O PROBLEMA MARE IN LEGATURA CU OSIM-ul
AM O PROBLEMA MARE IN LEGATURA CU OSIM-ul
Am o problema daca se poate sa ma ajutati. Am o firma care are denumirea formata din doua cuvinte. M-am inregistrat la Registrul Comertului acum trei ani. Firma mea nu este inregistrata la OSIM. Am primit o Notificare de la o alta Societate a carei denumire este formata din unul din cele doua cuvine din denumirea firmei mele (primul), denumire pe care ei au inregistrat-o la OSIM. Prin Notificare ei ma someaza sa imi schimb denumirea firmei. Este legal ceea ce imi cer?Daca da in baza carei legi? Ce ma sfatuiti sa fac pentru ca nu imi pot schimba denumirea,fiind cunoscuta sub acest nume.
eu stiu ca denumirile firmelor se rezerva si se valideaza de catre Oficiul Registrului Comertului. exista optiunea de verificare disponibilitate firma la nivel judetean sau la nivel national. daca cei care te-au somat au deja denumire rezervata si validata la nivel national, nu inteleg de ce se leaga de denumirea firmei tale, care contine un cuvant de-al denumirii lor? teoretic Registrul Comertului ar trebui sa vegheze pentru evitarea acestor situatii, fiindca cel care vrea sa-si infiinteze o firma nu vine prima data la OSIM, ci la ei. stiati ca in Iasi exista firma S.C. "CARE ESTE" S.R.L.? nu se respecta oricum regulile distinctivitatii si specialitatii. exista o droaie de nume de firme intre care se face confuzie. denumirile nu mai sugereaza de mult obiectul de activitate. parerea mea e sa arunci notificare la cos.
Cred ca lucrurile trebuie nuantate un picutz. Marca serveste la individualizarea unor produse/servicii apartinand unor subiecte de drept distincte.
Primul lucru pe care trebuie sa-l verifici este care este clasa de produse pentru care firma minune a obtinut protectia marcii. Este vorba despre clasificarea de la Nisa- o gasesti pe site-ul OSIM-ului.
Trebuie sa mai stii ca potrivit art.35 din L 84/1008 titularul marcii poate cere instantei judecatoresti competente sa interzica tertilor sa foloseasca, in activitatea lor comerciala, fara consimatantul titularului:
a)un semn identic cu marca pentru produse sau servicii identice cu acelea pentru care marca a fost inregistrata;
b)un semn care, data fiind identitatea sau asemanarea cu marca ori data fiind identitatea sau asemenarea produselor sau serviciilor carora li se aplica semnul cu produsele sau serviciile pentru care marca a fost inregistrata, ar produce in perceptia publicului un risc de confuzie, incluzand si riscul de asociere a marcii cu semnul;
c)un semn identic sau asemanator cu marca pentru produse sau pentru servicii diferite de cele pentru care marca este inregistrata, cand aceasta din urma a dobandit un renume in Romania si daca, din folosirea semnului, fara motive intemeiate, s-ar putea profita de caracterul distinctiv ori de renumele marcii sau folosirea semnului ar cauza titularului marcii un prejudiciu.
Daca te vei uita in aceasta lege, vei observa in art.38 niste prevederi de care te poti prevala. Oricum, simpla notificare pe care ti-au trimis-o nu inseamna nimic sau aproape nimic, lucrurile se vor complica numai in masura in care vor obtine o hotarare judecatoreasca impotriva ta.
Eu iti doresc succes. :)
Primul lucru pe care trebuie sa-l verifici este care este clasa de produse pentru care firma minune a obtinut protectia marcii. Este vorba despre clasificarea de la Nisa- o gasesti pe site-ul OSIM-ului.
Trebuie sa mai stii ca potrivit art.35 din L 84/1008 titularul marcii poate cere instantei judecatoresti competente sa interzica tertilor sa foloseasca, in activitatea lor comerciala, fara consimatantul titularului:
a)un semn identic cu marca pentru produse sau servicii identice cu acelea pentru care marca a fost inregistrata;
b)un semn care, data fiind identitatea sau asemanarea cu marca ori data fiind identitatea sau asemenarea produselor sau serviciilor carora li se aplica semnul cu produsele sau serviciile pentru care marca a fost inregistrata, ar produce in perceptia publicului un risc de confuzie, incluzand si riscul de asociere a marcii cu semnul;
c)un semn identic sau asemanator cu marca pentru produse sau pentru servicii diferite de cele pentru care marca este inregistrata, cand aceasta din urma a dobandit un renume in Romania si daca, din folosirea semnului, fara motive intemeiate, s-ar putea profita de caracterul distinctiv ori de renumele marcii sau folosirea semnului ar cauza titularului marcii un prejudiciu.
Daca te vei uita in aceasta lege, vei observa in art.38 niste prevederi de care te poti prevala. Oricum, simpla notificare pe care ti-au trimis-o nu inseamna nimic sau aproape nimic, lucrurile se vor complica numai in masura in care vor obtine o hotarare judecatoreasca impotriva ta.
Eu iti doresc succes. :)
Un client a tinut mortis sa isi denumeasca firma "Orwo Trans". I-am explicat ca nu i se va accepta asa ceva, pentru ca Orwo este marca inregistrata si in Romania. El nu si nu, ca fabrica s-a desfiintat, ca nu vor fi probleme. La inmatriculare a fost nevoit sa isi schimbe numele.
O clienta a dorit sa isi puna numele intreg "Silvia X". La registru a fost o problema, exista o firma "Silvia". In acest caz a fost suficient sa schimb intre ele numele, i-am spus "X Silvia". Deci primul nume sa difere.
Pe atunci nu era obligatorie verificarea sau rezervarea numelui la ORC.
O clienta a dorit sa isi puna numele intreg "Silvia X". La registru a fost o problema, exista o firma "Silvia". In acest caz a fost suficient sa schimb intre ele numele, i-am spus "X Silvia". Deci primul nume sa difere.
Pe atunci nu era obligatorie verificarea sau rezervarea numelui la ORC.