Desfacerea casatoriei de comun acord

Familiei
misulina

Desfacerea casatoriei de comun acord

Post by misulina » 24 Aug 2005, 08:22

Buna ziua,

Felicitari pentru discutiile care le purtati pe acest forum si pentru ajutorul care il dati celor care trec printr-un divort.
Iata pe scurt si situatia mea: casnicie de 10 ani, copil de 5 ani. Sotul vrea sa divorteze si imi propune sa o facem de comun acord. Intrebarile mele sunt:
1. Ce inseamna "de comun acord" ca procedura?
2. Pe mine ma intereseaza ca pe Hotarare sa apara divortul "din culpa comuna" si "fara motive"
3. Intrucat am stabilit toate detaliile cu privire la impartirea lucrurilor, cum ma sfatuiti sa procedez ca sa nu se razgandeasca? Putem sa mergem la notar sa dam o declaratie in acest sens inainte de prima infatisare?
4. Ma sfatuiti sa-mi iau un avocat?

Va multumesc foarte mult

ildi

Post by ildi » 24 Aug 2005, 10:15

Misulina, am tot asteptat sa iti raspunda vreun coleg mai bine pregatit, din cate stiu eu, cel putin teoretic ( nu stiu cum stau lucrurile in practica), de comun acord nu puteti divorta in cazul in care din casnicie rezulta un copil minor.
Daca nu iti raspunde nimeni, ma documentez si voi incerca sa raspund la intrebarile tale.

aiurel

Post by aiurel » 24 Aug 2005, 10:22

Pentru ca desfacerea casatorie sa se poata face "de comun acord" trebuiesc indeplinite 2 conditii: sa fi trecut cel putin un an de la incheierea casatoriei si sa nu existe copil minor.
Deci in cazul tau nu poate fi vorba de aceasta situatie.
Pe mine ma intereseaza ca pe Hotarare sa apara divortul "din culpa comuna" si "fara motive"
De ce?

Indicat ar fi sa incheiati un act notarial cu privire la impartirea bunurilor pentru a nu mai aparea discutii ulterioare + actiunea de partaj?

misulina

Post by misulina » 24 Aug 2005, 10:41

aiurel,

merci. deci, nu se poate de comun acord. Atunci, cum? Se duce el si baga actiune de divort (ca am vazut un formular pe acasa) in care apare un reclamant si un parat. (chestia asta ma eneveaza cel mai mult) si in care scrie ca cere divortul "din culpa comuna".
Intrebare: se poate "fara motive?"
Cred ca nu am fost prea clara: deci el vrea sa introduca actiunea de divort dar nu are nici un motiv intemeiat, nu are martori care sa spuna ca ceva era in neregula cu casnicia noastra. Motiv pentru care mi-a cerut sa fiu de acord cu divortul. Si eu sunt de acord, ca nu poti tine cu forta un om langa tine.
De ce maintereseaza sa apara "din culpa comuna" si "fara motive?" Pentru ca asa este! Adica, in cazul nostru, e chiar caraghios ca el este reclamant.
In fine, sa revin. El introduce actiune de divort "din culpa comuna". Mai este nevoie de martori?
Daca facem la notariat un act cu privire la impartirea bunurilor, mai este nevoie de actiune de partaj? Nu este suficient actul ala sa il aratam in instanta?

aiurel

Post by aiurel » 24 Aug 2005, 10:51

Instanta poate decide desfacerea casatoriei "din culpa comuna"a celor doi soti sau din culpa reclamantului sau cea a paratului.
In ceea ce priveste bunurile comune - cred ca actul incheiat in fata notarului este suficient si ar trebui prezentat in instanta care va luat act de intelegerea voastra si va face mentiune despre aceasta in hotararea ce o va pronunta.
Chestiunea cu martorii in instanta - cred ca daca sunteti de acord nu mai este nevoie, numai ca instanta nu poate pronunta desfacerea casatoriei prin acordul partilor.
Motive pot fi gasite f. multe - nepotrivire de caracter, imposibilitatea continuarii casatoriei datorita neintelegerilor aparute pe parcurs, etc.

misulina

Post by misulina » 25 Aug 2005, 12:12

Iar am intrat in ceata...
Ziceti ca nu se paote ncu acordul partilor" iar eu am gasit Art. 613 1 in Codul de procedura civila, care zice cum ca se poate ca cererea de divort sa se intemeieze "pe acordul partilor".
Merge asa?

ildi

Post by ildi » 25 Aug 2005, 12:21

Da Misulina, insa Codul familiei scrie altceva, in sensul ca trebuiesc indeplinite cele doua conditii. Voi aveti impreuna un copil minor, deci nu puteti divorta astfel.
Misulina, "fara motive" si inca temeinice, nu se pronunta divortul, citeste ce ti-a scris aiurel.

misulina

Post by misulina » 25 Aug 2005, 12:42

Ildi, multumesc, scuze pentru insistente.

In ce situatie trebuie sa fac "Cerere reconventionala"?

aiurel

Post by aiurel » 25 Aug 2005, 13:00

Cererea reconvetionala se formuleaza in cazul in care paratul are pretentii fata de reclamant.

Situatia se prezinta in felul urmator:
- reclamantul introduce o cerere in instanta in care isi formuleaza pretentiile;
- paratul poate raspunde cu o intampinare in care isi formuleaza apararea pe baza actiunii introduse de reclamant;
- in cazul in care paratul are pretentii fata de reclamant va formula o cerere reconventionala in care isi va preciza aceste pretentii.

misulina

Post by misulina » 25 Aug 2005, 13:11

Va multumesc,

Acum n-am ce face decat sa primesc citatia acasa (sau ce-o fi aia) dupa care, probabil ca o sa fac aceasta cerere reconventionala.

Si m-am hotarat, imi iau avocat.

ainsof

Post by ainsof » 25 Aug 2005, 13:14

In cazul divortului cererea reconventionala are anumite particularitati:
-se poate introduce o reconventionala daca sotul parat doreste desfacerea casatoriei din vina celuilalt sot;
-cererea se introduce pana la prima zi de infatisare pentru motivele care existau pana la acea data si pana la inceperea dezbaterilor asupra fondului pentru motivele care au aparut dupa acea data;
- neintroducerea reconventionalei in termenele aratate atrage decaderea pentru sotul parat din dreptul de a cere divortul (exceptand cazul in care apar motive noi).

attorneyatlaw

Re: inca o victima...

Post by attorneyatlaw » 25 Aug 2005, 13:24

misulina wrote:Buna ziua,

Felicitari pentru discutiile care le purtati pe acest forum si pentru ajutorul care il dati celor care trec printr-un divort.
Iata pe scurt si situatia mea: casnicie de 10 ani, copil de 5 ani. Sotul vrea sa divorteze si imi propune sa o facem de comun acord. Intrebarile mele sunt:
1. Ce inseamna "de comun acord" ca procedura?
2. Pe mine ma intereseaza ca pe Hotarare sa apara divortul "din culpa comuna" si "fara motive"
3. Intrucat am stabilit toate detaliile cu privire la impartirea lucrurilor, cum ma sfatuiti sa procedez ca sa nu se razgandeasca? Putem sa mergem la notar sa dam o declaratie in acest sens inainte de prima infatisare?
4. Ma sfatuiti sa-mi iau un avocat?
Va multumesc foarte mult
divortul "de comun acord" poate sa nu insemne neaparat "divort prin acordul partilor".
Nu insemna insa nicidecum ca daca aveti un copil minor nu puteti divorta civilizat.
Sub aspect procedural ce spui tu se realizeaza astfel: formulati cererea de divort si o semnati amandoi. Mergeti la instanta si o depuneti iar la primul termen va infatisati ambii in persoana insotiti de un martor (comun) pe care instanta il va audia la cererea voastra (pentru ca exista un copil minor).
instanta va va intreba daca sunteti de acord asupra solutiilor propuse de voi pe capetele de cerere accesorii divortului: incredintare copil, numele sotiei (daca l-a schimbat la incheierea casatoriei si daca il pastreaza sau nu dupa divort), pensia de intretinere, eventual partajarea bunurilor comune.
daca sunteti de acord, in fata instantei, asupra acestor aspecte instanta, dupa audierea martorului, se va pronunta in sensul dorit de voi, inclusiv in ce priveste desfacerea casatoriei din culpa comuna si pronuntarea unei hotarari nemotivate.
Dureaza un termen.

misulina

Post by misulina » 25 Aug 2005, 13:41

ASTA ASTEPTAM SA AUD!

Multumesc Domnule Presedinte!

ildi

Post by ildi » 25 Aug 2005, 15:43

Deci, daca exista copil, sotii pot divorta "de comun acord" nu si cu acordul partilor ? Martorul ce trebuie sa declare cu ocazia audierii lui de catre instanta pt. ca instanta sa se pronunte in sensul dorit, adica din culpa comuna, nemotivat ?

ildi

Post by ildi » 26 Aug 2005, 09:11

In conformitate cu Codul familiei( art.38) instanta judecatoreasca poate desface casatoria prin divort atunci cand, datorita unor motive temeinice raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila.
Divortul poate fi pronuntat si numai pe baza acordului ambilor soti, daca sunt indeplinite cele doua conditii ( lipsa unui copil minor, sa fi trecut un an de la incheierea casatoriei).
Attorneyatlaw sustine ca in practica divortul poate fi pronuntat de comun acord, chiar daca nu sunt indeplinite conditiile cerute de lege.
Intrebarea mea este, daca cererea de divort semnata de ambii soti nu va fi sau nu ar trebui sa fie respinsa in cazul misulinei?

Post Reply