Certificat de calitate de mostenitor -CCM

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
rookie

Certificat de calitate de mostenitor -CCM

Post by rookie » 23 Aug 2005, 03:52

Tatal meu nu mai este printre cei vii de la mijlocul anului trecut . Mama mea si cu mine sintem unicii mostenitori . Dezbaterea sucesorala nu s-a facut si amindoi am acceptat mostenirea
Mama si cu mine avem nevoie de obtinerea unui CCM solicitat in cadrul unui proces civil. Mentionez ca momentan nu avem decit o parte din actele care dovedesc compunerea masei succesorale .
Notarii cu care am discutat spun :
- ccm-ul se poate elibera numai in termen de 6 luni de la deces
- trebuie facuta intii dezbaterea succesiunii (dar cum fara acte complete ??)
Intrebarile mele sint :
1. cum se poate totusi elibera CCM-ul ?
2. daca acest act precizeaza ca eu si mama sintem mostenitori unici
3. este precizata masa succesorala in acest act ?
4. cit costa acest act ?

kinga

Post by kinga » 23 Aug 2005, 07:43

Pentru certificat de calitate de mostenitori iti trebuie:
- certificatul de deces;
- certificat de nastere ptr.tine
- certificat de casatorie ptr. mama ta

La masa succesorala se inscrie: nedeclarat sau nespecificat.

Rolul CCM este tocmai acela de a dovedi calitatea de mostenitor pana la data dezbaterii succesiunii. Nu stiu cu ce notari ai vorbit ...dar e foarte ciudat ce ti-au spus.

Nu stiu exact taxele, cred ca 16.000 lei taxa timbru notarial iar onorariul acum nu de mult s-a schimbat.
Intreb de la un notar ...si o sa revin putin mai tarziu.

rookie

Post by rookie » 24 Aug 2005, 04:40

Multumesc pentru raspuns .

kinga

Post by kinga » 24 Aug 2005, 15:30

Cum ti-am promis am vorbit si cu un notar.
La stat sunt scutite de taxa de timbru anul acesta succesiunile., inclusiv CCM-ul.
Onorariul notarului ( avand in vedere faptul ca s-au schimbat din 1 august 2005) nu a putut sa-mi spuna exact ( nu era la birou am vorbit prin telefon).
inainte de 1.08.2005 a fost de 150.000 lei/mostenitor, acum crede ca este undeva la 300.000 lei/mostenitor. La masa succesorala se trece " nu s-a declarat".

rookie

Post by rookie » 28 Aug 2005, 05:27

Multumesc si pentru suplimentul la raspuns . Se pare ca pina la urma am gasit un notar care e dispus sa faca si CCM-ul .

wittmann

Post by wittmann » 28 Aug 2005, 10:31

Cred ca notarii la care ai fost pana acum au inteles ca de fapt ai vrea sa faci o declaratie de acceptare a mostenirii, care intr-adevar se face in termen de 6 luni de la deces.

Post Reply