minuta -hotarare

Discutii privind procedura civila
excalibur

minuta -hotarare

Post by excalibur » 22 Aug 2005, 09:39

Am vazut pe forum o speta in care se spunea ca in minuta nu a fost precizata suma la care a fost obligat paratul dar in hotarare a fost aratata suma.
In acest caz minuta nu este nula si nu atrage si nulitatea sentintei?

nicuvar

Post by nicuvar » 22 Aug 2005, 09:50

Ainsof mi-a raspuns astfel:
"Am retinut din speta asta ca in minuta nu s-au precizat sumele la care sunt obligati paratii.
Sanctiunea este nulitate absoluta si poate fi invocata in conditiile art. 105 alin. 2 Cod pr civ adica numai daca exista o vatamare care nu poate fi acoperita altfel.
Vatamarea exista, pentru ca nu se poate sti, cu certitudine, ce a hotarat instanta.
Cred ca aceasta vatamare nu putea fi acoperita prin aratarea in dispozitivul sentintei a sumei la care au fost obligati paratii."

excalibur

Post by excalibur » 22 Aug 2005, 09:55

Chiar la speta ta m-am referit dar n-am gasit-o si de asta am pus intrebarea separat.

nicuvar

Post by nicuvar » 22 Aug 2005, 10:36

Eu am depus recursul in 6 iunie. Inca nu am primit termen. Mai pot, la prima infatisare, sa cer nulitatea sentintei, folosind cele spuse de ainsof?

excalibur

Post by excalibur » 22 Aug 2005, 10:46

Poti pentru ca nulitatea ar fi absoluta.

nicuvar

Post by nicuvar » 23 Aug 2005, 11:15

Daca instanta respinge cererea pentru ca ea considera ca nu exista vatamare, s-ar putea invoca alt motiv pentru a atrage nulitatea sentintei?

excalibur

Post by excalibur » 23 Aug 2005, 11:27

Numai in cazul nulitatilor extrinseci se poate declara nulitatea fara sa fie o vatamare (exceptie face "incompetenta functionarului" pentru care se aplica regulile din art. 105 alin. 2 Cod pr.civ)
In toate celelalte cazuri trebuie sa existe o vatamare si vatamarea sa nu poata fi acoperita altfel.

nicuvar

Post by nicuvar » 23 Aug 2005, 15:34

Am pus intrebarea pentru ca o instanta mai "isteata" ar putea sesiza ca paratii au avut cunostinta intai de dispozitivul sentintei comunicate in 25 mai si doar dupa aceea au vazut minuta din 13 aprilie. Nu au fost prezenti la pronuntare, iar de la arhiva nu au primit dosarul pentru studiu, cu motivarea ca este la judecator pentru redactarea sentintei. Cum ar putea proba paratii faptul ca au stiut de minuta inainte de comunicarea sentintei, pentru a invoca nulitate absoluta in baza art.105 alin.2.

excalibur

Post by excalibur » 23 Aug 2005, 15:42

Si cum de au stiut paratii? :grin:
Acum intreb eu.

nicuvar

Post by nicuvar » 23 Aug 2005, 15:51

Dupa ce au primit comunicarea sentintei, au mers la arhiva, au cerut dosarul pentru studiu si atunci au observat minuta. Era chiar ultima pagina din dosar.

excalibur

Post by excalibur » 23 Aug 2005, 16:03

Nu trebuie sa probeze ca au stiut despre minuta mai intai.
Minuta este dispozitivul care se redacteaza imediat dupa deliberare si se citeste in sedinta publica.
Asa cum este redactata minuta, nu putea fi citita in sedinta publica pentru ca nu contine obligatia de plata a unei anumite sume.
Judecatorul nu mai poate corecta minuta.
Vatamarea care te sperii tu ca ar trebui sa o dovedesti, in practica nu te pune sa o dovedesti decat in cazuri foarte rare.

nicuvar

Post by nicuvar » 23 Aug 2005, 16:24

Deja devine foarte interesant. Initial am considerat-o ca un exercitiu, ca o speta pentru examen, dar fiind caz real, ma gandesc serios la asta. Din precautie, stiind cate se intampla pe la noi, paratii au cerut copii din dosar, dupa mai multe documente, inclusiv minuta. Si in ea scrie ca a fost pronuntata in sedinta publica. :lol: Probabil nu era nimeni in sala.

excalibur

Post by excalibur » 23 Aug 2005, 16:28

Probabil ca nici instanta nu a fost in sala. :grin:
Altfel observa ca din minuta lipsesc sumele.
Cum putea pronunta minuta respectiva?
Spunea...obliga paratii sa plateasca puncte puncte... :grin:

nicuvar

Post by nicuvar » 23 Aug 2005, 16:32

Am mai glumit pe tema asta. Paratii declarau recurs pentru ca sunt obligati sa plateasca nimic cu titlu de nimic. :-D

excalibur

Post by excalibur » 23 Aug 2005, 16:48

Prin urmare in cazul tau dispozitivul sentintei comunicate nu corespunde cu minuta si cum dovada indeplinirii conditiilor intrinseci unui act de procedura emis de instanta nu poate fi facuta cu probe extrinseci (trebuie sa rezulte din chiar continutul actului ca au fost respectate toate conditiile cerute de prorcedura civila) ai o vatamare si vatamarea nu poate fi acoperita decat prin anulare. (cum s-ar putea dovedi ca pronuntarea s-a facut in sedinta publica daca vezi ca minuta nu putea fi prinuntata si de unde au fost scoase sumele din dispozitivul sentintei cand lipsesc din minuta ?)

Post Reply