Nedemnitatea succesorala

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
adi_avo

Nedemnitatea succesorala

Post by adi_avo » 19 Apr 2004, 18:35

Credeti ca art 658 din cod civ e unul moral, just, drept? Adica e normal ca descendentii nedemnului( copiii sai) sa nu poate veni la mostenire pt ca tatal lor sa face vinovat de comiterea unei fapte care atrage nedemnitatea?? mie nu..

giovanni

Post by giovanni » 23 Jun 2004, 01:21

Nu mi se pare deloc corect, deoarece ei, in mod obiectiv, nu au nici o vina. In penal raspunderea nu se transmite mostenitorilor, pe cand in civil da. Eu o vad ca o extindere a raspunderii pentru fapta altuia asupra mostenitorilor. Oricum, o apreciez cat se poate de injusta deoarece elementele raspunderii civile nu sunt in acest caz intrunite. Cum poate fi considerat "atentatul la viata defunctului", de pilda, savarsit cu vinovatie de un mostenitor subsecvent in grad atentatorului? Atentatorul e vinovat, iar nu cel care il mosteneste. Institutia reprezentarii succesorale ar trebui d. p. d. v. moral sa-si produca efectele. Insa legea actuala nu ingaduie acest lucru. Propunem, de lege ferenda o modificare in acest sens.
Dar, in concluzie, in vigoare din 1864 fiind, cine are tupeu sa-l mai schimbe? Ca doar e cu traditie, nu? Macar cu el sa ne mandrim, ca, in linii mari e extraordinar redactat. Nu ca legile instabile din ziua de azi.
Dar de valoarea derizorie de 250 de lei (ma refer la proba cu martori) ce sa mai zicem. Dar nu-i problema, ca de la anu intra leul greu. :o :o :o :o

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 17 guests