art. 14 Cod pr.civ.

Discutii privind procedura civila
norocel

art. 14 Cod pr.civ.

Post by norocel » 16 Aug 2005, 07:53

Exista vreo situatie in care pentru o actiune reala imobiliara competenta sa se stabileasca potrivit art. 14 Cod pr. civ?

aho

Post by aho » 16 Aug 2005, 11:14

Petitia de ereditate daca se revendica un imobil de la mostenit. aparent.
Ma gandesc si la actiunea in revendicare a cumparatorului unui apartament la bloc in baza contractului sub s.p.incheiat anterior cu de cujus impotriva legatarului acestui apartament.

norocel

Post by norocel » 16 Aug 2005, 12:32

Petitia de ereditate, da, mi-e clar.

"Actiunea in revendicare a cumparatorului unui apartament la bloc in baza contractului sub s.p.incheiat anterior cu de cujus impotriva legatarului acestui apartament."...pe care punct crezi ca ar merge?

"In materie de mostenire sunt de competenta instantei celui din urma domiciliu al defunctului:
1. cererile privitoare la validitatea sau executarea dispozitiilor testamentare;
2. cererile privitoare la mostenire, precum si cele privitoare la pretentiile pe care mostenitorii le-ar avea unul impotriva altuia;
3. cererile legatarilor sau ale creditorilor defunctului impotriva vreunuia din mostenitori sau impotriva executorului testamentar."

Luciann

Post by Luciann » 16 Aug 2005, 13:14

La pct. 3. Esti creditorul defunctului in ceea ce priveste obligatia lui de predare, iar legatarul este mostenitorul.

norocel

Post by norocel » 16 Aug 2005, 13:21

In cazul revendicarii nu vorbim de creditorul obligatiei de predare ci de o persoana care se pretinde proprietar.
Pe pct. 3 este deci exclus sa se incadreze.
Parerea mea!

alrofa

Post by alrofa » 16 Aug 2005, 13:45

punctul 2 teza 1"cereri privitoare la mostenire"

norocel

Post by norocel » 16 Aug 2005, 13:51

Eu, prin "cereri privitoare la mostenire" inteleg cererile pe care le formuleaza cei care sunt sau se pretind mostenitori, unii impotriva altora.

Luciann

Post by Luciann » 16 Aug 2005, 13:52

Este, intr-adevar, o persoana care se pretinde proprietar, dar, in acelasi timp, este si creditor al obligatiei de predare. Asta pentru ca imobilul se afla inca in posesia debitorului acestei obligatii(de fapt a succesorului). Deci e vorba de o revendicare bazata practic pe contractul respectiv. Alta ar fi fost situatia daca imobilul s-ar fi aflat in posesia altcuiva, cand acel cineva ar fi fost doar posesor, nu si debitor al obligatiei de predare.
Eu zic ca punctul 2 se refera la alte aspecte si nu este aplicabil in speta.

norocel

Post by norocel » 16 Aug 2005, 13:55

Daca ar formula o cerere personala, pentru respectarea obligatiei de predare, in mod clar s-ar aplica art. 14 pct. 3, dar o cerere reala, nu prea cred ca merge. Parerea mea este ca in acest caz se aplica art. 13.

Luciann

Post by Luciann » 16 Aug 2005, 14:04

Cam asa e. Eu ma gandisem la un sens larg al cuvantului revendicare, nu neaparat la actiunea cu acelasi nume.
E discutabil totusi. Oricum ai lua-o, revendicatorul este creditor al defunctului, indiferent in ce modalitate isi "revendica" dreptul. Faptul ca apeleaza la actiunea in revendicare nu-i schimba calitatea de creditor al lui de cuius. Cred ca depinde si daca e vorba de legatar cu titlu particular sau universal. Daca e cu titlu particular si e posesor, atunci art. 13. Daca nu e posesor (imobilul fiind in posesia eventualilor succesori universali), atunci art. 14.3. La fel si daca legatarul este universal.

alrofa

Post by alrofa » 16 Aug 2005, 14:20

ma scuzati, n-am citi cu atentie. aveam impresia ca amindoi sunt mostenitori.

aho

Post by aho » 17 Aug 2005, 15:27

Norocel wrote:Eu, prin "cereri privitoare la mostenire" inteleg cererile pe care le formuleaza cei care sunt sau se pretind mostenitori, unii impotriva altora.
Cererile formulate de creditorii mostenirii sunt de competenta instantei de la domiciliul lui de cujus pana la ef. partajului succesoral, dupa aceasta data vor putea fi urmariti in n.p.

ainsof

Post by ainsof » 20 Aug 2005, 08:37

AHO wrote:Cererile formulate de creditorii mostenirii sunt de competenta instantei de la domiciliul lui de cujus pana la ef. partajului succesoral, dupa aceasta data vor putea fi urmariti in n.p.
Prin "creditorii mostenirii" intelegem pe cei care au de valorificat drepturi personale si nu reale.
Petitia de ereditate pare singura actiune reala care merg epe art. 14.

aho

Post by aho » 22 Aug 2005, 07:46

ainsof, sa inteleg ca actiunea in revendicare nu poate fi introdusa de dobanditorii de la de cujus impotriva mostenirii? dar celelalte actiuni reale : posesorie, negatorie, confesorie? Lamureste-ma!


Dar ideea este ca ori nu ai inteles ori, cu rea credinta, ai denaturat sensul postarii, eu am vrut sa subliniez ca prin cereri ref. la mostenire nu se inteleg doar "cererile pe care le formuleaza cei care sunt sau se pretind mostenitori, unii impotriva altora".

excalibur

Post by excalibur » 22 Aug 2005, 10:05

AHO wrote:ainsof, sa inteleg ca actiunea in revendicare nu poate fi introdusa de dobanditorii de la de cujus impotriva mostenirii? dar celelalte actiuni reale : posesorie, negatorie, confesorie? Lamureste-ma!.
In cursul de pr.civ Ciobanu/Boroi scrie ca in cazul cererilor reale imobiliare competenta este cea a locului situarii imobilului si nu cea a ultimului domiciul al defunctului. (pag 149).
Daca cererea este in revendicare mobiliara a unor bunuri ce fac parte din masa succesorala, care este instanta competenta?

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 20 guests