art. 14 Cod pr.civ.
art. 14 Cod pr.civ.
Exista vreo situatie in care pentru o actiune reala imobiliara competenta sa se stabileasca potrivit art. 14 Cod pr. civ?
Petitia de ereditate, da, mi-e clar.
"Actiunea in revendicare a cumparatorului unui apartament la bloc in baza contractului sub s.p.incheiat anterior cu de cujus impotriva legatarului acestui apartament."...pe care punct crezi ca ar merge?
"In materie de mostenire sunt de competenta instantei celui din urma domiciliu al defunctului:
1. cererile privitoare la validitatea sau executarea dispozitiilor testamentare;
2. cererile privitoare la mostenire, precum si cele privitoare la pretentiile pe care mostenitorii le-ar avea unul impotriva altuia;
3. cererile legatarilor sau ale creditorilor defunctului impotriva vreunuia din mostenitori sau impotriva executorului testamentar."
"Actiunea in revendicare a cumparatorului unui apartament la bloc in baza contractului sub s.p.incheiat anterior cu de cujus impotriva legatarului acestui apartament."...pe care punct crezi ca ar merge?
"In materie de mostenire sunt de competenta instantei celui din urma domiciliu al defunctului:
1. cererile privitoare la validitatea sau executarea dispozitiilor testamentare;
2. cererile privitoare la mostenire, precum si cele privitoare la pretentiile pe care mostenitorii le-ar avea unul impotriva altuia;
3. cererile legatarilor sau ale creditorilor defunctului impotriva vreunuia din mostenitori sau impotriva executorului testamentar."
Este, intr-adevar, o persoana care se pretinde proprietar, dar, in acelasi timp, este si creditor al obligatiei de predare. Asta pentru ca imobilul se afla inca in posesia debitorului acestei obligatii(de fapt a succesorului). Deci e vorba de o revendicare bazata practic pe contractul respectiv. Alta ar fi fost situatia daca imobilul s-ar fi aflat in posesia altcuiva, cand acel cineva ar fi fost doar posesor, nu si debitor al obligatiei de predare.
Eu zic ca punctul 2 se refera la alte aspecte si nu este aplicabil in speta.
Eu zic ca punctul 2 se refera la alte aspecte si nu este aplicabil in speta.
Cam asa e. Eu ma gandisem la un sens larg al cuvantului revendicare, nu neaparat la actiunea cu acelasi nume.
E discutabil totusi. Oricum ai lua-o, revendicatorul este creditor al defunctului, indiferent in ce modalitate isi "revendica" dreptul. Faptul ca apeleaza la actiunea in revendicare nu-i schimba calitatea de creditor al lui de cuius. Cred ca depinde si daca e vorba de legatar cu titlu particular sau universal. Daca e cu titlu particular si e posesor, atunci art. 13. Daca nu e posesor (imobilul fiind in posesia eventualilor succesori universali), atunci art. 14.3. La fel si daca legatarul este universal.
E discutabil totusi. Oricum ai lua-o, revendicatorul este creditor al defunctului, indiferent in ce modalitate isi "revendica" dreptul. Faptul ca apeleaza la actiunea in revendicare nu-i schimba calitatea de creditor al lui de cuius. Cred ca depinde si daca e vorba de legatar cu titlu particular sau universal. Daca e cu titlu particular si e posesor, atunci art. 13. Daca nu e posesor (imobilul fiind in posesia eventualilor succesori universali), atunci art. 14.3. La fel si daca legatarul este universal.
Cererile formulate de creditorii mostenirii sunt de competenta instantei de la domiciliul lui de cujus pana la ef. partajului succesoral, dupa aceasta data vor putea fi urmariti in n.p.Norocel wrote:Eu, prin "cereri privitoare la mostenire" inteleg cererile pe care le formuleaza cei care sunt sau se pretind mostenitori, unii impotriva altora.
Prin "creditorii mostenirii" intelegem pe cei care au de valorificat drepturi personale si nu reale.AHO wrote:Cererile formulate de creditorii mostenirii sunt de competenta instantei de la domiciliul lui de cujus pana la ef. partajului succesoral, dupa aceasta data vor putea fi urmariti in n.p.
Petitia de ereditate pare singura actiune reala care merg epe art. 14.
ainsof, sa inteleg ca actiunea in revendicare nu poate fi introdusa de dobanditorii de la de cujus impotriva mostenirii? dar celelalte actiuni reale : posesorie, negatorie, confesorie? Lamureste-ma!
Dar ideea este ca ori nu ai inteles ori, cu rea credinta, ai denaturat sensul postarii, eu am vrut sa subliniez ca prin cereri ref. la mostenire nu se inteleg doar "cererile pe care le formuleaza cei care sunt sau se pretind mostenitori, unii impotriva altora".
Dar ideea este ca ori nu ai inteles ori, cu rea credinta, ai denaturat sensul postarii, eu am vrut sa subliniez ca prin cereri ref. la mostenire nu se inteleg doar "cererile pe care le formuleaza cei care sunt sau se pretind mostenitori, unii impotriva altora".
In cursul de pr.civ Ciobanu/Boroi scrie ca in cazul cererilor reale imobiliare competenta este cea a locului situarii imobilului si nu cea a ultimului domiciul al defunctului. (pag 149).AHO wrote:ainsof, sa inteleg ca actiunea in revendicare nu poate fi introdusa de dobanditorii de la de cujus impotriva mostenirii? dar celelalte actiuni reale : posesorie, negatorie, confesorie? Lamureste-ma!.
Daca cererea este in revendicare mobiliara a unor bunuri ce fac parte din masa succesorala, care este instanta competenta?