Legat de comercializare fructe in super market

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
kko

Legat de comercializare fructe in super market

Post by kko » 14 Aug 2005, 13:43

Am vazut aseara o secventa dintr-un film care m-a amuzat si&.... mi-a dat idei&...
O babuta (pensionara) ia din lazile cu fructe expuse, ciorchinii de struguri si desprinde boabele pe care le pune in punga iar dupa aceea, "sigileaza" punga si o cantareste lipind eticheta cu codul, cantitatea si pretul pe punga, eticheta obtinuta de la aparatul de cantarit electronic(specializat) Ciorchinii goi ii pune in lada&... ori ii arunca&....
La casierie plateste c/v boabelor de struguri insa fiind observata "actiunea" ei prin camera de luat vederi, responsabilul de magazin ia atitudine si o ia la intrebari&... Ce ar putea oare sa i se reproseze babutei pensionare si "inocente"&...???

norocel

Post by norocel » 15 Aug 2005, 07:13

Marfurile expuse=oferta
Alegerea boabelor de pe ciorchine=contraoferta

La casa i se pot incasa babutei boabele, la pretul strugurilor intregi, situatie in care spunem ca s-a acceptat contraoferta sau, nu i se vand boabele si nu se incheie contractul.
Daca s-a creat un prejudiciu supermarketului atunci se poate merge pe raspundere delictuala si cea mai buna reparatie a prejudiciului este ca babuta sa plateasca boabele plus ciorchinii si sa-si ia marfa.

Parerea mea!

dinubocos

Post by dinubocos » 15 Aug 2005, 07:46

Subscriu.
Neobisnuita dar subscriu.

krisstina

Post by krisstina » 15 Aug 2005, 08:28

Daca la casa i se incaseaza banii nu inseamna neaparat acceptarea contraofertei - poate fi neatentia casierului.

Eu o acuz pe babuta de distrugere (glumesc, acuzati-o voi, cei care va pricepeti).

norocel

Post by norocel » 15 Aug 2005, 08:31

Da, poate fi si neatentie!
In aceasta situatie se pune problema anularii consimtamantului pentru dol, nu?

krisstina

Post by krisstina » 15 Aug 2005, 08:46

Si mai este ceva, Caciulita: casiera ar fi putut fi in masura sa accepte o contraoferta? (Faceti voi incadrarea, please)

norocel

Post by norocel » 15 Aug 2005, 08:54

Depinde ce mandat avea! :grin:

Speta asta este o dovada ca lucrurile simple se incadreaza greu in tiparele cunoscute!

sebi77

Post by sebi77 » 15 Aug 2005, 09:07

Eu nu prea sunt de acord cu explicatia formulata de "motanel"... Eu vad altfel problema decat cu oferta si contraoferta... In primul rand este "dezmembrarea" unei marfi de ambalaj, suporti..., suport care face parte din produs iar pretul este la tot produsul nu la boabe de struguri. Incadrarea juritica va las pe voi sa o faceti ca eu nu ma pricep la asta...

Insa nu prea inteleg ce legatura are oferta si contraoferta... cu "dezmembrarea marfii"

dinubocos

Post by dinubocos » 15 Aug 2005, 09:29

Ar trebui sa-i faca o reducere ca nu a luat tot produsul? :grin:

norocel

Post by norocel » 15 Aug 2005, 09:33

sebi77 wrote:Insa nu prea inteleg ce legatura are oferta si contraoferta... cu "dezmembrarea marfii"
Marfa expusa spre vanzare in supermarket reprezinta oferta unui comerciant...adica "ofer spre vanzare marfa asta la pretul asta".
Oferta poate fi sau nu acceptata de cei care intra in magazin.
Cand pui marfa in cos, se prepune ca ai acceptat oferta.
Daca insa faci unele modificari (cum a facut babuta) inseamna ca nu accepti oferta dar faci o contraoferta (adica : "iti cumpar la pretul tau dar numai boabele de struguri") care ar urma sa fie analizata de cel care a facut oferta si acceptata (se incheie contractul) sau nu (nu se incheie contractul).
daca nu se incheie contractl raspunderea este delictuala.

nicuvar

Post by nicuvar » 15 Aug 2005, 09:40

Daca nu se incheie contractul, babuta pensionara (saraca de ea) poate sa ii dea boabele inapoi, scapa de raspunderea delictuala iar ofertantului nu-i ramane decat sa puna boabele inapoi pe ciorchine si sa vanda marfa altcuiva. Simplu.

kko

Post by kko » 15 Aug 2005, 10:10

Este interesanta ideea lui Sebi vis a vis de "dezmembrare". Insa cum probabil stiti, intr-o lada cu ciorchini de struguri intotdeauna se va gasi si o anumita cantitate de boabe "dezmembrate"( poate chiar echivalentul a 4-5 ciorchini ca lumea). In masura in care aceste boabe sunt sanatoase, nimic din lume nu te impiedica sa le pui in punga si sa le cantaresti cu scopul de a le plati.
De unde sa-si fi dat seama casiera, cand a incasat pretul, ca boabele din punga nu reprezinta astfel de "deseuri"incasate la pret de struguri? De obicei , oamenii cumpara ciorchini cu struguri, iar boabele le lasa in lada. Insa babuta mea, cea "inocenta", nu vrea sa plateasca decat ceea ce consuma (este pensionara si-si dramuieste fiecare banut).
Ceea ce l-a iritat pe responsabilul de magazin a fost "actiunea " babutei de a desprinde voluntar boabele de pe cirochini (doar boabele sanatoase) cu justificarea ca daca toata lumea ar proceda asa, magazinul ar trebui sa vanda boabe de struguri sanatoase si nu ciorchini de struguri (astfel cum sunt ei recoltati, platiti si pusi in vanzare). Iar justificarea lui a fost facuta cunoscuta babutei dupa ce aceasta a platit pretul strugurilor (boabe sanatoase)
Dar daca aceasta atitudine a responsabilului de magazin era manifestata inainte de plata pretului iar babuta pensionara refuza sa plateasca in aceste conditii si pretul ,la nivel de struguri, a ciorchinilor cheliti de boabe sanatoase si le returna boabele alese cu mare grija??? Stiti si voi, unele babute sunt "adorabile" in ideile lor si nu se lasa&....

sebi77

Post by sebi77 » 15 Aug 2005, 12:38

Norocel wrote:
Marfa expusa spre vanzare in supermarket reprezinta oferta unui comerciant...adica "ofer spre vanzare marfa asta la pretul asta".
Oferta poate fi sau nu acceptata de cei care intra in magazin.
Cand pui marfa in cos, se prepune ca ai acceptat oferta.
Daca insa faci unele modificari (cum a facut babuta) inseamna ca nu accepti oferta dar faci o contraoferta (adica : "iti cumpar la pretul tau dar numai boabele de struguri") care ar urma sa fie analizata de cel care a facut oferta si acceptata (se incheie contractul) sau nu (nu se incheie contractul).
daca nu se incheie contractl raspunderea este delictuala.
Norocel in supermarket nu se NEGOCIAZA preturile deci nu poate fi vorba de Contraoferte ...., "babuta" a "dezmembrat" marfa expusa fara sa aiba acceptul supermarketului (al vanzatorului) ca poate sa achizitioneze boabe de struguri la acelas pret cu ciorchini de struguri...

norocel

Post by norocel » 15 Aug 2005, 12:53

De regula nu se negociaza, dar este problema patronului dac avrea sa negocieze... sau nu poate?
Sebi, babuta "a dezmembrat" niste struguri, nu a dezmembrat un avion :grin:

kko

Post by kko » 15 Aug 2005, 16:33

Pai chiar asa, babuta n-a dezmembrat avioane&.... :grin: :grin:

Iar cum babuta noastra a fost pe vremuri, profa de botanica, se ia in clont cu responsabilul de magazin si ii explica acestuia ca strugurii constituie un grup de fructe dezvoltate dintr-o inflorescenta , deci strugurii cresc grupat pe un ciorchine (ciorchinele fiind caracterizat prin dezvoltarea unui ax principal, de-a lungul caruia se insira numeroase ramificatii cu flori/fructe.) Mai mult, la raionul fructe ea a observat si ciorchini cu banane din care lumea se servea cu 1-2-3 bucati fara ca cineva sa le reproseze ca "dezmembreaza" ciorchinele . In plus, la raionul fructe, lumea se serveste pe alese si dupa preferinte. Iar ea a ales sa cumpere doar fructele deoarece pe eticheta de pe lada nu era expus produsul "Ciorchini cu struguri" ci "struguri". Axul central si ramificatiile nu sunt fructe si nu se mananca ci doar boabele de struguri- acestea sunt fructe &...Si nici taiata ea nu le plateste ciorchinele&...la pretul de 100.000 lei /KG (10 RON) S-o dea in judecata magazinul pt. raspundere civila delictuala deoarece nepotul ei este avocat si o sa le arate el judecata&....

&....Stiu, babuta mea este naroada&...Cum naiba poti s-o contrezi ? :grin:

Chiar daca speta pare neobisnuita (si prea banala pt.un avocat), am vazut-o intr-un film in care o babuta si-a pus in punga fix 36 de boabe iar in acel caz nimeni nu s-a legat de ea. Eu insa mi-am imaginat cum ar reactiona un responsabil de raion/ magazin de pe la noi...

Post Reply