recuzare dupa ce cauza a ramas in pronuntare

Discutii privind procedura civila
excalibur

recuzare dupa ce cauza a ramas in pronuntare

Post by excalibur » 11 Aug 2005, 17:17

Dupa ce cauza a ramas in pronuntare si pana la data cand s-a amanat pronuntarea se depune o cerere de recuzare.
Cum se pronunta instanta?

wittmann

Post by wittmann » 11 Aug 2005, 18:27

Daca motivele de recuzare au ajuns la cunostinta partii dupa inceperea dezbaterilor, cererea poate fi examinata. Daca nu, va fi respinsa ca tardiv formulata.

excalibur

Post by excalibur » 12 Aug 2005, 08:20

Instanta ar trebui sa citeze partile pentru a pronunta inchierea cu privire la recuzare in sedinta publica, cel putin asa inteleg eu lucrurile.
Va repune cauza pe rol pentru a se putea pronunta in sedinta publica?

roxanagalateanu

Post by roxanagalateanu » 12 Aug 2005, 08:28

partile se citeaza la pronuntare?

excalibur

Post by excalibur » 12 Aug 2005, 08:31

Daca se fixeaza un termen pentru pronuntare, nu trebuie adus la cunostinta partilor?

dinubocos

Post by dinubocos » 12 Aug 2005, 13:07

Nu am primit niciodata citatie pentru asa ceva. Desi cazuri au fost.

norocel

Post by norocel » 12 Aug 2005, 13:44

Eu tocmai ce am primit niste citatii cu termene noi care au fost preschimbate in camera de consiliu.
Evident ca trebuia sa fiu citat la preschimbarea termenului dar...nu am fost.
Las lucrurile asa pentru ca nu ma intereseaza, dar oricum nu este corect.

aho

Post by aho » 16 Aug 2005, 09:07

Recuzarea dupa stiinta mea este reglementata prin n. dispozitive, motiv ptr. care exceptia nu poate fi invocata dupa dezbaterea fondului. Daca motivul a fost cunoscut dupa aceasta data va putea fi invocat numai in calea de atac.

roxanagalateanu

Post by roxanagalateanu » 16 Aug 2005, 09:10

daca motivele de recuzare se descopera dupa inceperea dezbaterilor, partea trebuie sa propina motivele de recuzare imediat ce le-a cunoscut. si momentul la care partea cunoaste motivele de recuzare, fiind kestiune de fapt, se lasa la aprecierea instantei.

aho

Post by aho » 16 Aug 2005, 09:15

Judecatorul este obligat sa se abtina si va putea formula cerere in acest sens, dar daca judele nu se abtine sau cererea de abtinere a fost respina cauza nu va putea fi repusa pe rol.

excalibur

Post by excalibur » 16 Aug 2005, 18:08

AHO wrote:Recuzarea dupa stiinta mea este reglementata prin n. dispozitive, motiv ptr. care exceptia nu poate fi invocata dupa dezbaterea fondului. .
Nu poate fi invocata, dar este totusi invocata, si cererea trebuie cumva respinsa.
Se pronunta prin incheiere, dupa inchiderea dezbaterilor?
Prin sentinta nu se poate pronunta si in privinta cererii de recuzare.

aho

Post by aho » 16 Aug 2005, 20:49

Recuzarea este in drept o exceptie relativa privind gresita compunere a instantei, consecinta neinvocarii in termen este respingerea ca tardiva. Nu se pron. prin incheiere ci se pronunta prin h asupra fondului, deoarece nu se mai judeca fondul exceptiei. Faptul ca c.p.c prevede solutionarea cer. rec. numai prin incheiere este expresia f. ca exceptia trebuie invocata inaintea dezbaterii fondului.

excalibur

Post by excalibur » 19 Aug 2005, 09:49

dinubocos wrote:Nu am primit niciodata citatie pentru asa ceva. Desi cazuri au fost.
Si cum crezi ca ar fi corect, sa fii citat sau nu?

aho

Post by aho » 19 Aug 2005, 10:01

Pot sa raspund eu? Daca nu sterg mesajul.
Partile nu trebuie citate. Termenul de pron. se da dupa dupa inchiderea dezbaterilor. Dar daca totusi partile au fost citate nu le poate profita si nici nu le poate vatama in sensul art. 105 al. 2 cpc

excalibur

Post by excalibur » 19 Aug 2005, 10:10

Sigur ca poti si iti multumesc!

In art. 85 Cod pr.civ se spune ca "Judecatorul nu poate hotari asupra unei cereri decat dupa citarea sau infatisarea partilor, afara numai daca legea nu dispune altfel."

N-am gasit un text care sa spuna altfel si de asta am intrebat. Adica nu mi-e clara problema asta.

Post Reply