doua capete cerere competenta

Discutii privind procedura civila
norocel

doua capete cerere competenta

Post by norocel » 05 Aug 2005, 10:51

Am o actiune cu doua capete de cerere:
1. iesirea din indiviziune
2. revendicarea unui imobil de la un tert (despre care se pretinde ca face parte din masa succesorala);

Cum se stabileste instanta competenta?

roxanagalateanu

Post by roxanagalateanu » 05 Aug 2005, 11:27

art 14 c proc civ se aplica prioritar fata de art 13=n instanta de la ultimul domiciliu al defunctului.

norocel

Post by norocel » 05 Aug 2005, 11:29

Si competenta materiala?

roxanagalateanu

Post by roxanagalateanu » 05 Aug 2005, 11:34

la partajul judiciar , de regula, competenta este judecatoria, dar daca obiectul cererii are o valoare de peste 2 mild lei , competenta pt judecata in 1 instanta, apartine tribunalului - opereaza criteriul valorii.
sau daca cererea de partaj este cerere accesorie sau incidentala intr-o cerere de chemare in judecata care este de competenta tribunaluilui, tot tribunalul este competent.

norocel

Post by norocel » 05 Aug 2005, 11:53

Uite cum suna noile reglementari in materie de competenta materiala:

Tribunalul judeca:
1. in prima instanta:
b) procesele si cererile in materie civila al caror obiect are o valoare de peste 5 miliarde lei, cu exceptia cererilor de imparteala judiciara, a cererilor in materia succesorala, a cererilor neevaluabile in bani si a cererilor privind materia fondului funciar, inclusiv cele de drept comun, petitorii sau, dupa caz, posesorii, formulate de tertii vatamati in drepturile lor prin aplicarea legilor in materia fondului funciar;

Acum ce zici?

roxanagalateanu

Post by roxanagalateanu » 05 Aug 2005, 12:00

sorry :oops: , am uitat de modificari :oops:
raspuns final: nu stiu - 0 puncte :(

norocel

Post by norocel » 05 Aug 2005, 12:07

Poate ne lumineaza cineva pe amandoi! :razz:

roxanagalateanu

Post by roxanagalateanu » 05 Aug 2005, 12:10

totusi ma gandesc.. daca tribunalul este competent, atunci ar tb sa fie judecatoria.

roxanagalateanu

Post by roxanagalateanu » 05 Aug 2005, 12:12

roxanagalateanu wrote:totusi ma gandesc.. daca tribunalul este competent, atunci ar tb sa fie judecatoria.
tribunalul NU este, am vrut sa spun..off, m-am ametit de tot

norocel

Post by norocel » 05 Aug 2005, 12:15

Eu cred ca judecatoria este, indiferent de valoarea bunului revendicat.

Care crezi ca este capatul principal de cerere?

roxanagalateanu

Post by roxanagalateanu » 05 Aug 2005, 12:21

iesirea din indiviziune. iar revendicarea se cere accesoriu pt a se putea efectua imparteala.

norocel

Post by norocel » 05 Aug 2005, 12:26

Asa am gandit si eu.
Deci oricum era competenta judecatoria.
Dar revendicarea unui teren, crezi ca merge la judecatorie indiferent de valoare?

roxanagalateanu

Post by roxanagalateanu » 05 Aug 2005, 12:32

daca iesirea din indiviziune e capatul principal de cerere , iar revendicarea accesoriu, atunci instanta sesizata cu cererea principala nu ramane competenta sa solut. si cererea accesorie?
nu era ceva de genul ca daca s-au formulat mai multe capete de cerere, fara ca unele sa constituie principalul si altele accesoriul, toate sumele tb adunate pt stabilirea val. litigiului?-ceea ce nu s-ar aplica aici.

p.s. oricum ceea ce iti spun eu e doar din ceea ce am invatat, ca eu practic nu am lucrat.

norocel

Post by norocel » 05 Aug 2005, 12:37

Nu am dus ideea pana la capat roxana, ma gandeam la actiunea in revendicare a unui teren formulata separat.

roxanagalateanu

Post by roxanagalateanu » 05 Aug 2005, 12:44

da, la lit b, art.2 nu scrie "cu exceptia...cererilor privind materia fondului funciar.."

Post Reply