problema urgenta!!!!
problema urgenta!!!!
am o hot. investita cu formula executorie.am pus-o in aplicare-am mers la executor si el a continuat procedura. debitorul imi ataca cu apel incuviintarea( nu face contestatie la executare)data de instanta (incheierea data in camera de consiliu).imi afecteaza executarea silita?obligatia este de a face.si in cazul in care nu ar afecta-o,daca debitorul nu respecta hot. judecatoreasca de a face, pot merge pe nerespectarea hot.(art.271 c.pen.)?
1. Incheierea prin care presedintele instantei admite cererea de incuviintare a executarii silite nu este supusa nici unei cai de atac. -art. 373 indice 1 alin. 2 Cod pr.civ (asa cum a fost modificat prin Legea nr. 219/2005)
2. Pentru punerea in executare a obligatie de a face vezi art. 580 indice 2-art. 580 indice 5-Cod pr. civ.
2. Pentru punerea in executare a obligatie de a face vezi art. 580 indice 2-art. 580 indice 5-Cod pr. civ.
Citeste modificarile C.pr.civ.
Incuviintarea executarii silite nu mai poate sa fie atacata decat pe cale contestatiei la executare. In apelul formulat de debitor invoci , ca exceptie,inadmisibilitatea apelului, raportat la noile prevederi ale C.pr.civ si ... vezi ce se intampla. Daca debitorul este istet, va solicita recalificarea apelului in contestatie la executare.
Cat despre art.271 C.pen, citeste cu atentie textul si vezi daca este aplicabil in speta.
Atata timp cat executarea silita nu este suspendata, executarea continua..
Incuviintarea executarii silite nu mai poate sa fie atacata decat pe cale contestatiei la executare. In apelul formulat de debitor invoci , ca exceptie,inadmisibilitatea apelului, raportat la noile prevederi ale C.pr.civ si ... vezi ce se intampla. Daca debitorul este istet, va solicita recalificarea apelului in contestatie la executare.
Cat despre art.271 C.pen, citeste cu atentie textul si vezi daca este aplicabil in speta.
Atata timp cat executarea silita nu este suspendata, executarea continua..
Art. 271 Cod Penal nu se aplica decat anumitor hotarari judecatoresti sau numai anumitor modalitati de nerespectare (impiedicarea la executare prin violenta, amenintare, impiedicarea unei persoane folosintei unei locuinte sau imobil detinut in baza unei hotarari judecatoresti, precum si nerespectarea hotararilor judecatoresti prin sustragere de la masura interzicerii de a ocupa o functie sau de a se afla in anumite localitati).
urgent
in incheiere este mentionat faptul ca se poate ataca cu apel in 15 zile de la comunicare( incheiere data in 22.06.2005).in ceea ce priveste art. 271 c.pen., debitorul meu este o fire recalcitranta(l-a amenintat pe executor).apelul este judecat de Tribunal, iar contestatia nu ar trebui sa se judeca la Judecatorie?nu ar iesi putin din termen?pe de alta parte imi invoca motive de fond, faptul ca nu i s-a comunicat hot. de catre instanta, ci de executor, si ca nu a fost citat in Camera de Consiliu.astea ar fi motivele apelului lui.sau a eventualei contestatii.
Deci se aplica vechile prevederi.
In acest caz procedura este necontencioasa si apelul este de competenta tribunalului.
Daca cerea va fi calificata ca fiind contestati ela executare atunci competenta va fi judecatoria.
Solutionarea apelului impotriva incheierii de incuviintarea a executarii silite nu suspenda executarea.
In acest caz procedura este necontencioasa si apelul este de competenta tribunalului.
Daca cerea va fi calificata ca fiind contestati ela executare atunci competenta va fi judecatoria.
Solutionarea apelului impotriva incheierii de incuviintarea a executarii silite nu suspenda executarea.

Modificarea C.pr.civ s-a publicat in M.of. in data de 14.06.2005. Conform Constitutiei, a intrat in vigoare la 3 zile dupa publicare. Deci la data de 22.06.2005 judecatorul cu pricina trebuia sa stie despre existenta modificarilor.
Incheierea de incuviintare a ex. silite se da intotdeauna in camera de consiliu si fara citarea partilor . Nu exista nici un text de lege care sa oblige instanta sa comunice debitorului ac. incheiere. In plus, este primul caz in care "vad" indicata,intr-o incheiere de incuviintare a ex.silita, si calea de atac....
Avocatul debitorului i-a cerut oare si bani pt. motivele expuse in apel ?...

Dar chiar si asa, inainte de intrarea in vigoare a modificarilor, Curtea de Apel (pt. ca acolo a fost trimis apelul meu impotriva unei incheieri de incuviintare a ESI) mi-a recalificat, din oficiu, apelul in contestatie la executare si l-a trimis la instanta competenta- Judecatorie. M-am enervat atunci pt ca n-am inteles temeiul legal insa cand am vazut modificarile,mi-am data seama ca respectivii au avut o premonitie....
Cert este faptul ca nicaieri nu era reglementata expres calea de atac impotriva incheierii de incuviintare a executarii silite. S-a mers pe procedura necontencioasa..
In fine , si ce-i strica daca invoca inadmisibiliatea apelului ???
Cert este faptul ca nicaieri nu era reglementata expres calea de atac impotriva incheierii de incuviintare a executarii silite. S-a mers pe procedura necontencioasa..
In fine , si ce-i strica daca invoca inadmisibiliatea apelului ???
S-a pronuntat ICCJ cu privire situatia asta.
Decizia nr. 5534/2004
De necontestat ca incheierea prin care se incuviinteaza inceperea executarii silite este supusa regimului juridic instituit de dispozitiile generale privitoare la procedurile necontencioase. In acest sens exista precizarea facuta in cuprinsul art. 331 C. proc. civ., respectiv ca, cererile pentru dezlegarea carora este nevoie de mijlocirea instantei, fara insa sa se urmareasca stabilirea unui drept potrivnic fata de o alta persoana, precum si cele privitoare la darea autorizatiilor judecatoresti, sunt guvernate de procedura necontencioasa. Incheierea Judecatoriei Calarasi, pronuntata in camera de consiliu din 28 octombrie 2003, a avut ca temei de drept dispozitiile art. 3731 C. proc. civ., fiind respectata procedura depunerii cererii de executare silita la executorul judecatoresc, iar ulterior executorul judecatoresc, a solicitat incuviintarea executarii de catre instanta de executare. In acest context Judecatoria Calarasi a incuviintat executarea silita, prin incheierea data in camera de consiliu si fara citarea partilor. Eficienta juridica maxima va fi data de prevederile art. 336 C. proc. civ., care, fara echivoc, precizeaza ca incheierea prin care se incuviinteaza cererea este executorie, este supusa apelului, cale de atac care poate fi exercitata de orice persoana interesata, chiar daca nu a fost citata la dezlegarea pricinii.
Aceste argumentari juridice stabilesc competenta de solutionare a litigiului de natura comerciala dintre debitorul SC S. SA Calarasi si creditorul S.N.T.F.M. - C.F.R. M. SA, sucursala CONSTANTA in favoarea Curtii de Apel Bucuresti.
Decizia nr. 5534/2004
De necontestat ca incheierea prin care se incuviinteaza inceperea executarii silite este supusa regimului juridic instituit de dispozitiile generale privitoare la procedurile necontencioase. In acest sens exista precizarea facuta in cuprinsul art. 331 C. proc. civ., respectiv ca, cererile pentru dezlegarea carora este nevoie de mijlocirea instantei, fara insa sa se urmareasca stabilirea unui drept potrivnic fata de o alta persoana, precum si cele privitoare la darea autorizatiilor judecatoresti, sunt guvernate de procedura necontencioasa. Incheierea Judecatoriei Calarasi, pronuntata in camera de consiliu din 28 octombrie 2003, a avut ca temei de drept dispozitiile art. 3731 C. proc. civ., fiind respectata procedura depunerii cererii de executare silita la executorul judecatoresc, iar ulterior executorul judecatoresc, a solicitat incuviintarea executarii de catre instanta de executare. In acest context Judecatoria Calarasi a incuviintat executarea silita, prin incheierea data in camera de consiliu si fara citarea partilor. Eficienta juridica maxima va fi data de prevederile art. 336 C. proc. civ., care, fara echivoc, precizeaza ca incheierea prin care se incuviinteaza cererea este executorie, este supusa apelului, cale de atac care poate fi exercitata de orice persoana interesata, chiar daca nu a fost citata la dezlegarea pricinii.
Aceste argumentari juridice stabilesc competenta de solutionare a litigiului de natura comerciala dintre debitorul SC S. SA Calarasi si creditorul S.N.T.F.M. - C.F.R. M. SA, sucursala CONSTANTA in favoarea Curtii de Apel Bucuresti.
s-a respins apelul si am pus in executare hot.dar cu to cu executare eu trebuie sa ma port cu manusi cu deb. meu-act. este pt. oblig. de a face si e pe proprietatea lui.daca se impotriveste eu trebuie sa ma adresez din nou instantei pt. a-mi aproba execut. hot. de catre mine pe cheltuiala deb.alti bani, alt timp pierdut, iar vine iarna!pe 271 c.pen. se pare ca nu pot merge!mor cu dreptatea in mana!