recuzare tardiva

Discutii privind procedura civila
Post Reply
norocel

recuzare tardiva

Post by norocel » 02 Aug 2005, 08:20

Potrivit prevederilor art. 29 alin. 1 Cod pr.civ. "Propunerea de recuzare se va face verbal sau in scris pentru fiecare judecator in parte si inainte de inceperea oricarei dezbateri."
Sa presupunem ca partea interesata propune recuzarea tardiv.
In cursurile de procedura civila, se arata ca normele care reglementeaza recuzarea sunt de ordine privata.
Daca asa stau lucrurile, daca partea adversa nu se opune propuneriii de recuzare, facuta dupa expirarea termenului prevazut de lege, poate instanta, din oficiu sa constate decaderea din termen si pe acest motiv sa respinga cererea de recuzare?

Luciann

Post by Luciann » 02 Aug 2005, 09:49

Eu cred ca e vorba de o exprimare mai putin fericita a autorilor de proc. civ. Cel mult, art. 27 ar putea fi catalogat drept norma de ordine privata, pentru ca urmareste protejarea partii, lasand la latitudinea acesteia daca sa fie protejata sau nu. Dar articolele urmatoare, care reglementeaza procedura de judecare a cererii, dupa parerea mea, sunt in mod sigur norme de ordine publica, pentru ca deja se urmareste si apararea prestigiului justitiei si chiar buna desfasurare a procesului civil.
Mai mult, eu cred ca simpla posibilitate de optiune a partii de a i se aplica anumite norme, nu le transforma in norme de ordine privata. Mai degraba as zice ca institutia recuzarii, privita in ansamblu, are caracter de ordine privata, dar numai pana in momentul in care partea face cererea de recuzare.

norocel

Post by norocel » 02 Aug 2005, 10:13

Eu ma mai gandeam si la faptul ca recuzarea nu se judeca in contradictoriu cu partea adversa.

Cred ca instanta, poate sa constate din oficiu decaderea din termenul de invocare a recuzarii, dar ma gandesc cum ar motiva o astfel de solutie daca ar fi contestata pentru motivele expuse de mine mai sus.

Post Reply