poprire
poprire
Am primit o notificare de la CEC prin care ni se comunica ca unul din salariatii nostri a girat un credit, si avand in vedere faptul ca persoana pe care a girat-o nu a achitat ratele, ni se solicita sa instituim poprire asupra veniturilor girantului. Contractul de credit bancar este titlu executoriu, dar potrivit art.373 CPC, "hotararile judecatoresti si celelalte titluri executorii se executa de executorul judecatoresc", iar executarea silita se incuviinteaza de instanta. Este suficienta aceasta notificare pentru a institui poprirea? Multumesc.
Dupa unele pareri, chiar daca sunt titluri executorii, contractele de credit trebuie investite cu formula executorie pentru a putea fi puse in executare. Dupa alte pareri, nu, organul de executare putand incepe treaba fara sa mai ceara parerea instantei. Oricum, institutiile de credit nu au nevoie de o hotarare judecatoreasca de obligare a debitorului. Singura hotarare a instantei este, conform primei opinii, cea de investire cu formula executorie.
Ca nu e corect sa fii si creditor si organ de executare e o alta discutie...
Ca nu e corect sa fii si creditor si organ de executare e o alta discutie...
Potrivit C.muncii:
ART. 164
(1) Nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
(2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
(3) In cazul pluralitatii de creditori ai salariatului va fi respectata urmatoarea ordine:
a) obligatiile de intretinere, conform Codului familiei;
b) contributiile si impozitele datorate catre stat;
c) daunele cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
(4) Retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net.
ART. 165
Acceptarea fara rezerve a unei parti din drepturile salariale sau semnarea actelor de plata in astfel de situatii nu poate avea semnificatia unei renuntari din partea salariatului la drepturile salariale ce i se cuvin in integralitatea lor, potrivit dispozitiilor legale sau contractuale.
Chiar daca contractul de credit constituie titlu executor, el trebuie sa fie pus in executare ca orice alta hot.jud. Prin urmare, trebuie investit cu f.ex iar poprirea trebuie sa fie incuviintata de instanta de executare. In plus, institutia de credit nu stie ce alte retineri mai poate avea salariatul. Tertul poprit se poate gasi intr-o situatie delicata daca face retineri din salariu pe baza unei simple instiintari a bancii ( in special daca este vorba de mai mult de 1/2 din salariul net)
Chiar si atunci cand in contr. de credit salariatul declara ca este de acord cu retinerile din salariul iar angajatorul, prin adeverinta de salariu declara ca va face retineri din salariu la prima instiintare a bancii, eu zic ca aceasta nu exclude obligatia institutiei de credit de a infiinta poprirea in conditiile legii. Datoria debitorului trebuie sa fie certa, lichida si exigibila. iar toate actele de executare sunt supuse, in conditiile legii, controlului judecatoresc
ART. 164
(1) Nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
(2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
(3) In cazul pluralitatii de creditori ai salariatului va fi respectata urmatoarea ordine:
a) obligatiile de intretinere, conform Codului familiei;
b) contributiile si impozitele datorate catre stat;
c) daunele cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
(4) Retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net.
ART. 165
Acceptarea fara rezerve a unei parti din drepturile salariale sau semnarea actelor de plata in astfel de situatii nu poate avea semnificatia unei renuntari din partea salariatului la drepturile salariale ce i se cuvin in integralitatea lor, potrivit dispozitiilor legale sau contractuale.
Chiar daca contractul de credit constituie titlu executor, el trebuie sa fie pus in executare ca orice alta hot.jud. Prin urmare, trebuie investit cu f.ex iar poprirea trebuie sa fie incuviintata de instanta de executare. In plus, institutia de credit nu stie ce alte retineri mai poate avea salariatul. Tertul poprit se poate gasi intr-o situatie delicata daca face retineri din salariu pe baza unei simple instiintari a bancii ( in special daca este vorba de mai mult de 1/2 din salariul net)
Chiar si atunci cand in contr. de credit salariatul declara ca este de acord cu retinerile din salariul iar angajatorul, prin adeverinta de salariu declara ca va face retineri din salariu la prima instiintare a bancii, eu zic ca aceasta nu exclude obligatia institutiei de credit de a infiinta poprirea in conditiile legii. Datoria debitorului trebuie sa fie certa, lichida si exigibila. iar toate actele de executare sunt supuse, in conditiile legii, controlului judecatoresc

Nu sunt DUR, insa uneori asa par
Eu zic ca NU SE POATE.
M-am confruntat cu o situatie asemanatoare cand pt. un amarat de garant ,angajatorul lui a primit o astfel de "scrisorica" de la banca solicitandu-I, inainte de sarbatori, retinerea din salar a unei sume "astronomice" raportata la salariul respectivului ( care oricum era poprit legal pt. alte obligatii). Iar cum patronul imi este prieten , si nu avea chef sa-I faca retineri suplimentare din salar, m-a rugat sa-I dau un sfat "cum sa nu faca". Si am inceput atunci o corespondenta semi-juridica cu banca, le-am cerut documente (contract de credit, contract de fidejusiune) Dupa ce ni le-au dat, i-am intrebat de temeiul legal al solicitarii si le-am spus ca nu putem retine din salariu o suma asa de maaare (

Si iti mai spun un "mic-mare secret"; astfel de credite sunt "asigurate pentru riscul de neplata" la diverse firme de asigurari. Daca debitorii/garantii nu platesc, banca primeste banii de la firma de asigurari careia ii cesioneaza contractul de credit cu garantii cu tot. Iar dupa aceea, firma de asigurari se descurca..... cum poate si ea....