Executarea silita a unui membru AF pe baza de BO

Titlul Executoriu, Instanta de Executare, Contestatia la Executare, Executarea Silita, Sechestrul Judiciar
kko

Executarea silita a unui membru AF pe baza de BO

Post by kko » 26 Jul 2005, 09:10

Intr-a asociatie familiala sunt 2 membrii (fiica -A si mama ei -B)
Asoc.familiala, prin "reprezentantul" ei A (doar aceasta a semnat) contracteaza un credit la o banca, garantat cu o ipoteca ce a fost contituita de A.
D-na A a mai "emis" un bilet la ordin, in favoarea bancii. BO a fost emis de asoc. fam , semnat la emitent doar de fiica A si cu stampila AF-ului. Totodata, BO a fost avalizat de fiica A.

Banca executa imobilul ipotecat.
Ulterior, banca incepe o noua executare silita, in temeiul BO -investit cu formula ex, impotriva mamei B ( care nu a semnat nicaieri pe BO) , respectiv asupra imobilului proprietatea acesteia.
Mama B(prin avocat), formuleaza contestatie la executare invocand nulitatea BO si aspectul ca imobilul este proprietate devalmasa cu sotul acesteia (de care ea a divortat cu ani in urma dar n-au facut partajul).Instanta admite partial contestatia, retinand ca B nu a facut opozitie in termenul de 5 zile de la primirea somatiei ( astfel incat nu mai poate invoca nulitatea BO pe calea contest la executare si nici alte exceptii legate de titlu) insa imobilul nu poate fi executat atat timp cat nu s-a facut imparteala bunului urmarit ,intre coproprietarii acestuia. Sentinta devine irevocabila.


Intrebarea mea ar fi : Ce alte idei/solutii ati avea voi pentru a impiedica executarea silita a "debitoarei urmarite " ,mama B ?

PS : speta este reala iar mama B este disperata.

MULTUMESC MULT...

croc

Post by croc » 26 Jul 2005, 09:33

ce numar are legea care reglementeaza AF?

sofia

Post by sofia » 26 Jul 2005, 09:41

Legea nr. 300/2004.

kko

Post by kko » 26 Jul 2005, 10:44

AF-ul respectiv a fost infiintat in conditiile D 54/1990. Ulterior, apare o noua reglementare in domeniu, L 507/2002 (si care abroga D 54 )care la art. Art. 2. alin.2 stipula expres: " Asociatia familiala este reprezentata in relatiile cu tertii de persoana din initiativa careia s-a infiintat sau de persoana imputernicita de aceasta."

La art.13 din L 507/2002 se prevedea :

(1) Neinregistrarea asociatiilor familiale sau a persoanelor fizice care desfasoara activitati economice in mod independent la Registrul comertului sau la organele fiscale teritoriale se sanctioneaza conform prevederilor legale in vigoare.
(2) Cazurile de suspendare sau de anulare a autorizatiei prevazute in prezenta lege vor fi comunicate lunar de catre emitent Oficiului registrului comertului si organelor fiscale competente aflate pe raza teritoriala a autoritatii publice emitente.
(3) Anularea autorizatiei atrage radierea din oficiu din registrul comertului a persoanei fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau a asociatiei familiale.
(4) Masura anularii autorizatiei poate fi contestata in instanta, in conditiile legii.


Ulterior, apare L 300/2004.


Revenind la speta, adaug ca :
1) Creditul a fost contractat si semnat in 2000
2) BO a fost dat si semnat in alb, fiind completat de banca cu suma, data emiterii si a scadentei 15.12.2002, stipulat "fara protest"
3) In 14 martie 2003, Primaria comunica fiicei A ca autorizatia a fost anulata.
4) BO a fost investit cu f.ex dupa data de mai sus(aprilie 2003)
5) Executarea BO incepe in august 2003 (cand autorizatia de functionare a AF nu mai exista insa nu figura radiata la ORC)
6) Nicaieri in reglementarile studiate nu am vazut (eu) sa se vorbeasca explicit despre raspunderea solidara a membrilor AF pentru datoriile comerciale ale acesteia din urma .Daca mama B nu a semnat BO, care este temeiul legal in baza caruia se face executarea silita impotriva ei? Doar acela ca la "data emiterii" era inca membra a unei AF viabile ?

sofia

Post by sofia » 26 Jul 2005, 14:17

Nu am gasit nici o prevedere legala in sensul ca pentru obligatiile asumate de un membru al asociatiei, ar raspunde toti ceilalti si nelimitat.
Prin urmare, daca fiecare raspunde personal pentru obligatiile asumate, de ce sa raspunda B?

kko

Post by kko » 26 Jul 2005, 14:45

Multumesc mult pentru raspuns Sofia.. asa gandeam si eu.

In plus ,azi am mai obtinut un element care m-a "mirat" Instanta a incuviintat executarea BO (la cererea creditoarei, prin executor) numai impotriva AF reprezentata prin A si a avalistei A. Cu privire la B nu exista nici o incuviintare. Deci, executorul jud. a facut acte de executare impotriva lui B in mod abuziv (zic eu)

Insa cum B a facut contestatie iar avocatul ei de atunci nu a sesizat anomaliile, executarea va continua de la ultimul act ce a fost anulat (un proces verbal de situatie).

O noua contestatie fundamentata pe nulitatea absoluta a executarii silite imobiliare ar putea fi oare respinsa ca tardiva? Actiunea in nulitate abs. este, in principiu, impresciptibila.Contestatia la ex. se poate face in 15 zile de la data cand contestatorul a luat la cunostinta de actul de executare contestat In plus, mai exista si o sentinta irevocabila data intr-o contestatie anterioara(Autoritate de lucru judecat ???)

Am totusi cateva idei insa nu s-au sedimentat....

kko

Post by kko » 26 Jul 2005, 16:21

Stiti cum "simt" eu speta asta ??? Ca o situatie in care ,"n-am semnat nimic si nu m-am obligat (nici macar in gand) insa cineva ma executa silit&..." Cum, de ce , pentru ce si in baza carui temei legal? Nimeni nu stie&...doar executorul care a amenintat ca ii va solicita daune morale daca respectiva are tupeu sa se lege de EL&...

In Romania este posibil si v-am demonstrat.

croc

Re: Executarea silita a unui membru AF pe baza de BO

Post by croc » 26 Jul 2005, 16:43

KKO wrote:partajul).Instanta admite partial contestatia, retinand ca B nu a facut opozitie in termenul de 5 zile de la primirea somatiei ( astfel incat nu mai poate invoca nulitatea BO pe calea contest la executare si nici alte exceptii legate de titlu) insa imobilul nu poate fi executat atat timp cat nu s-a facut imparteala bunului urmarit ,intre coproprietarii acestuia. Sentinta devine irevocabila.
eu as fi curioasa care este titlul in opinia instantei;
asadar, o persoana este executata de catre executor fara a exista incuviintarea executarii cu privire la persoana respectiva;
contestatia se admite partial iar instanta vede ca nu se mai pot aduce discutii pe titlu;
care este titlul?
contestatia a fost facuta de avocat, iar solutia data de un judecator; :mrgreen:

vrei sa spui ca e posibil sa fii executat fara a exista titlu si incuviintarea executarii daca nu esti vigilent?

eu nu stiu insa daca patrimoniul asociatiei familiale se confunda cu patrimoniul membrilor sai;
daca este asa, si daca AF a fost corect angajata de catre A, atunci, titlu exista, lipseste numai incuviintarea executarii;
dar nu cred ca este asa, cred ca executorul este titularul unui mare abuz;
pacat ca nu este functionar; :evil:

nu imi dau seama, procedural, cum ai putea sa faci;
teoretic, el ar trebui acum sa ceara impartirea bunurilor intre B si ex sotul sau; in cadrul acestei actiuni nu vad daca te-ar ajuta sa invoci lipsa titlului; s-ar putea sa te ajute;

sunt cam confuza, cu siguranta, dar speta ta m-a confuzat; :oops:
tine-ne lla curent, este intersanta!

norocel

Re: Executarea silita a unui membru AF pe baza de BO

Post by norocel » 26 Jul 2005, 16:56

croc wrote:eu nu stiu insa daca patrimoniul asociatiei familiale se confunda cu patrimoniul membrilor sai;
Asociatia familiala nu are personaliate juridica.
Ma intreb cum se face executarea silita a unui titlu obtinut pe asociatie?
In privinta BO, acesta era emis de un membru al asociatiei dar pentru asociatie.
Nu stiu se ce intampla si cum raspunde asociatia familiala dar oricum este exclus sa raspunda nelimitat si solidar toti membrii asociatiei, sau cel putin eu asa cred.
croc wrote:dar nu cred ca este asa, cred ca executorul este titularul unui mare abuz; pacat ca nu este functionar; :evil:
Nu este functionar?

croc

Post by croc » 26 Jul 2005, 17:33

salutam sosirea ta pe forum, domnule presedinte :grin: ;
s-a inviorat brusc forumul, si m-am inviorat si eu! :mrgreen:

nu cred ca mai este functionar de prin 2003 parca de cand li s-a modificat legea;
cred ca sunt independenti;
spun prostii? :?

norocel

Post by norocel » 26 Jul 2005, 17:37

croc wrote:cred ca sunt independenti;
spun prostii? :?
Nu stiu daca spui prostii dar m-am uitat pe ICCJ si am gasit o speta din 2005 din care citez "Din interpretarea acestor dispozitii legale, rezulta ca si in cazul in care actele de executare sunt intocmite de un functionar necompetent, in speta de un executor judecatoresc fara competenta, se poate admite contestatia la executare cu consecintele ce decurg din art. 404 Cod procedura civila."
KKO, revenim la speta ta, dar avem si noi o dilema pe care ai putea sa ne ajuti sa o clarificam.:grin:

kko

Post by kko » 26 Jul 2005, 19:23

Nu am gasit nici doctrina nici practica judiciara in domeniu; dar, in egala masura n-am gasit nici un text legal care sa reglementeze expres solidaritatea persoanelor fizice, membrii ai AF ,pentru datoriile contractate in numele acesteia doar de catre unul dintre membrii (intamplator reprezentant al AF -ului)


Prin modificarile recente aduse C.pr.civ, m-a "inspirat" alineatul nou cu nr. 1^1 al art.401, cu urmatorul cuprins:
"Contestatia privind lamurirea intelesului, intinderii sau aplicarii titlului executoriu se poate face oricand inauntrul termenului de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita."

In acest context, motivat fiind de aspectul ca B nu este debitor cambial (deci nici nu ar fi avut vreo calitate procesuala de a invoca, pe calea "opozitiei", nulitatea BO ori alte exceptii izvorate din respectivul titlu in care nu figureaza/semneaza la emitent, avalist, girant) as putea solicita, pe calea contestatiei, 1.) lamurirea intinderii si aplicarii titlului executoriu in privinta lui B, ca persoana fizica careia ii este inopozabil acest BO + 2.) constatarea nulit absolute a tuturor formelor de executare silita imobiliara. Aceasta deoarece :
1. B nu este semnatar/debitor cambial(nu a semnat pe BO nici pentru AF, nici in nume propriu)
2. AF este o entitate fara persoanlitate juridica,
3. B figureaza ca membru , persoana fizica,pe autorizatia care a fost eliberata (si intre timp, anulata)
4. nu exista un act/contract "civil" care sa stabileasca intinderea drepturilor si obligatiilor membrilor AF,
5. nu exista nici un text de lege care sa statueze solidaritatea membrilor pers.fizice ai unei asoc.familiale.
6. Autorizatia s-a eliberat numai pentru anumite activitati comerciale ce pot fi exercitate doar de catre persoanele fizice ce figureaza pe respectiva autorizatie. Faptul ca A a contractat un credit si a semnat un BO in numele asociatiei, in realizarea "obiectului de activitate autorizat" , nu este de natura sa angajeze patrimonial si pe celalalt membru, atata timp cat acesta din urma este o persoana fizica , straina de respectiva operatiune comerciala (contractarea de credit si emiterea de BO) si nu a semnat nicaieri in calitatea lui de comerciant obtinuta prin autorizatia de functionare a AF-ului
7. Incheierea de incuviintare a executarii BO nu vizeaza si pe B, deci formele de executare silita initiate impotriva lui B sunt nule absolut
8. In concluzie, nu exista nici un titlu executoriu care s-o oblige pe B la plata, si deci temei al ESI initiate pe baza "liberului arbitru" al ex. judecatoresc


Deci, criticati-ma daca puteti si oferiti-mi contraargumente legale....Va rooog... :grin: :evil:

PS : Contestatia o fac in contradictoriu si cu executorul judecatoresc :evil:

sofia

Re: Executarea silita a unui membru AF pe baza de BO

Post by sofia » 27 Jul 2005, 13:02

Norocel wrote:[Asociatia familiala nu are personaliate juridica.
Ma intreb cum se face executarea silita a unui titlu obtinut pe asociatie?
Cum se face, asupra caror bunuri, stie cineva?

kinga

Post by kinga » 27 Jul 2005, 14:41

O parere intarziata daca se poate....
Potrivit art. 399 al. 2 ind. 1 C.pr.civ. ( introdus prin Legea nr. 219/2005) ..dupa ce a inceput executarea silita cei interesati sau vatamati pot cere, pe calea contestatiei la executare, si anularea incheierii prin care s-a dispus investirea cu formula executorie sau dupa caz, incuviintarea executarii, data fara indeplinirea conditiilor legale.

kko

Post by kko » 27 Jul 2005, 19:15

kinga wrote:O parere intarziata daca se poate....
Potrivit art. 399 al. 2 ind. 1 C.pr.civ. ( introdus prin Legea nr. 219/2005) ..dupa ce a inceput executarea silita cei interesati sau vatamati pot cere, pe calea contestatiei la executare, si anularea incheierii prin care s-a dispus investirea cu formula executorie sau dupa caz, incuviintarea executarii, data fara indeplinirea conditiilor legale.
Nu prea tine chestia.
Nu pot justifica nici intersul si nici vatamarea atat in cazul investirii cu f.ex a BO(unde nu sunt debitor cambial si nu prea as avea ce sa invoc decat eventual , lipsa dovezii privind prezentarea la plata a BO) cat si in cazul incuviintarii executarii (in Incheiere, B nu figureaza ca debitor asupra caruia s-a incuviintat executarea in baza BO si deci, in mod paradoxal, nu trebuia sa fie executata silit)
Eu trebuie sa atac actele de executare efectuate in mod abuziv, fara nici un titlu si fara nici o incuviintare de executare impotriva lui B

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 27 guests