Capitolul V - Asistenta judiciara

Discutii privind procedura civila
Post Reply
nicuvar

Capitolul V - Asistenta judiciara

Post by nicuvar » 19 Jul 2005, 10:08

Eu am solicitat in scris instantei asistenta judiciara. In cerere am solicitat si scutire de taxe si avocat din oficiu. Incanu s-a acordat termenul.
Acum vad ca la articolul 76 scrie ca trebuie sa depun cerere si la baroul avocatilor.
Eu acum ce fac, mai depun cerere si la barou?
Si nu inteleg ce se spune la art 77, ultimele aliniate:
"Asupra cererii instanta se va pronunta, fara dezbateri, prin incheiere data in camera de consiliu.
Cererea impreuna cu incheierea de incuviintare a asistentei prevazute la art.75 alin.l pct.2 se trimit, de indata, baroului, pentru a proceda la asigurarea asistentei judiciare in cauza, potrivit legii."
Daca eu depun cererea la barou, de unde stie instanta sa o dezbata in camera de consiliu?
Poate reusiti sa ma lamuriti.

AllyMcBeal

Post by AllyMcBeal » 19 Jul 2005, 10:46

La asistenta judiciara sunt reglementate doua situatii,la art.75 :una e acordarea de scutiri,reduceri...la taxe de timbru etc.,iar cealalta se refera la aparare/avocat din oficiu.
Art.76 zice ca pentru a doua situatie,cererea se depune la barou. dar,in continuare,art.77 al.ultim spune ca cererea,impreuna cu incheierea de incuviintare a asistentei de la 75,pct.2 se trimit baroului.Cred ca n-au fost prea atenti la redactare...
Eu zic ca ,tot instanta fiind cea care hotareste in ambele situatii,cererea se depune la instanta.

nicuvar

Post by nicuvar » 19 Jul 2005, 10:56

Multumesc mult. Asa am considerat si eu. La instanta deja am depus cererea. Pentru a fi totusi sigur, ma voi interesa si la barou si daca trebuie, depun cerere si acolo.

nicuvar

Post by nicuvar » 20 Jul 2005, 09:15

Iertati-ma ca va tot sacai cu intrebarile pe aceasta tema, dar din practica voastra, poate ma lamuriti.
As vrea sa stiu cam la ce sa ma astept. Primesc asistenta judiciara daca am urmatoarele venituri:
Pensie de 2.430.000 lei, indemnizatie de 700.000 lei - eu, salariu net de 2.560.000 lei pentru sotie. Nu mai am alte venituri din salarii sau pensii si nici alte persoane in intretinere.
Anul trecut pentru aceste venituri am primit ajutor de incalzire.
Multumesc.

nicuvar

Post by nicuvar » 29 Jul 2005, 12:25

Daca instanta imi acorda asistenta judiciara privind aparare/avocat din oficiu se ofera cineva sa ne reprezinte (pe mine si sotia mea)?
Pro bono. (Adica "pe bune" :kiss: )

AllyMcBeal

Post by AllyMcBeal » 29 Jul 2005, 18:44

Baiul e ca avocatul din oficiu nu poti sa ti-l alegi,este cel delegat de barou,in principiu,aleatoriu.Sunt avocati care,printr-o cerere la barou,sunt scosi de pe lista de oficii,deci nu pot primi.
Totusi,precizeaza si instanta la care ar uram sa fii reprezentat,ca nu se stie niciodata!

nicuvar

Post by nicuvar » 29 Jul 2005, 19:15

A friend in need is a friend indeed.
Tribunalul Timis.
Multumesc.

Post Reply