speta de dat cu parerea...

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
Keyro

speta de dat cu parerea...

Post by Keyro » 12 Jul 2005, 08:22

Atentiune, urmeaza un numar al circului de stat in cap !

Speta:

Se da un SRL (sa zicem nr. 1) cu asociat unic. Capital social : ~ 800.000 dolari SUA.
Asociatul unic participa, in calitate de actionar, la constituirea unui SA, aportul sau constand in partile sociale pe care le detine (in calitatea sa de asociat unic) la SRL-ul susmentionat.

Se infiinteaza SA-ul. Dupa o perioada de timp, SA-ul participa, in calitate de asociat unic, la constituirea unui alt SRL (sa zicem, nr.2).

Pt. SRL-ul nr.1 nu se preschimba certificatul de inmatriculare, nu se obtine CUI, etc. Pe cale de consecinta, apare si hotararea de dizolvare.

Conform actelor normative in vigoare, in termen de 6 luni trebuie numit un lichidator pt. SRL-ul nr.1. In caz contrar, bunurile apartinand acestuia se considera abandonate.

Dati si voi cu neuronun, ce vedeti voi alandala in speta asta si cum credeti ca se poate rezolva....personal, am o solutie, insa am nevoie, totusi, si de alte pareri...sa ne traiasca practica !

Multumesc anticipat pentru raspunsuri !
:aplauze: :twisted:

Keyro

heeeeeeeelp !!!!!!!

Post by Keyro » 12 Jul 2005, 10:07

Va rog, orice idee e buna...speta e reala si mi-a fisurat capul... :-(

croc

Post by croc » 12 Jul 2005, 10:59

sincer iti spun ca nu stiu ce sa-ti scriu, dar vreau sa te ajut;
intreaba si tu mai punctual, te rog, poate asa imi dau seama;

Keyro

Post by Keyro » 12 Jul 2005, 11:09

croc, fii antena:
Buba nr. 1: SA-ul devine asociat unic in 2 SRL-uri...
Buba nr. 2: daca s-a pronuntat hot de dizolvare...nu ar cam trebui depusa la reg com o mentiune in care sa arati ca SA a devenit si cum a devenit asoc unic in SRL nr.1 ??!! HI, HI, HI !!! cum procedezi ? bineinteles, trebuie sa tii cont de prostia angrenajului denumit generic ORCMB...Plus ca, daca nu esti un pic pe faza, parca vezi cum devine statul roman proprietar al bunurilor abandonate (neshte utilaje de kaka-maka, numan vreo 800.000 cocopterix, dupa cum spuneam).... :skul:

ada07

Post by ada07 » 12 Jul 2005, 15:30

sa-ul nu e, automat, asociat unic in srl 1, in consecinta nu e asoc unic la ambele srl-uri (daca am inteles bine situatia data) (srl 1 impreuna cu alti 4 au infiintat sa-ul)

dardor

Post by dardor » 14 Jul 2005, 09:07

SA are mai multi asociati obligatoriu cel putin doi.si o persoana nu poate avea calitate de asociat unic la doua socieati.in consecinta, daca asociatul srl a infiintat a doua firma cu asa zisa SA unde este singur asociat nu e posibil.Aceasta firma trebuie desfintata.

ada07

Post by ada07 » 14 Jul 2005, 16:08

:-?
ART. 10 L31/1990
alin. (2) Numarul actionarilor in societatea pe actiuni nu poate fi mai mic de 5.

Keyro

Post by Keyro » 26 Jul 2005, 09:32

Revin cu speta/eventuale precizari:

Se da un SRL (sa zicem nr. 1) cu asociat unic, pers fizica. Capital social : ~ 800.000 dolari SUA.
Asociatul unic (pers fizica) participa, in calitate de actionar, impreuna cu alte 4 pers fizice, la constituirea unui SA, aportul sau constand in partile sociale pe care le detine (in calitatea sa de asociat unic) la SRL-ul susmentionat.

Se infiinteaza SA-ul. Dupa o perioada de timp, SA-ul participa, in calitate de asociat unic, la constituirea unui alt SRL (sa zicem, nr.2).

Pt. SRL-ul nr.1 nu se preschimba certificatul de inmatriculare, nu se obtine CUI, etc. Pe cale de consecinta, apare si hotararea de dizolvare.

Conform actelor normative in vigoare, in termen de 6 luni trebuie numit un lichidator pt. SRL-ul nr.1. In caz contrar, bunurile apartinand acestuia se considera abandonate.

Stiu si eu ca un SA tb sa aiba cel putin 5 actionari. Si, conform celor intamplate, logicii si, nu in ultimul rand, legii, SA-ul devine asociat unic in SRL nr.1.

VA ROOOOG, mai cititi o data speta, cu atentie, si poate imi dati o idee/o confirmare/ o infirmare....cevashilea...danke schon anticipat !!!!

wav

Post by wav » 26 Jul 2005, 10:05

1. s-ar putea sa nu mai fiu eu la curent cu ultimele modificari ale legii 31 dar din cate stiam dizolvarea la srl cu asociat unic se face fara lichidare, patrimoniul acesteia trecand integral in patrimoniul asociatului unic.
Problema incepe abia aci dupa mintea mea caci trtebuie modificate actele constitutive ale SA in sensul ca aportul cetateanului X(asociatul unic in srl 1) nu mai poate fi reprezentat de ps pe care acesta le detine la srl1(dizolvat, nu mai exista) si va trebui preschimbat in bani ce trebuie evetual varsati.
Restul ramane ca mai inainte.

daca premisa nu-i gresita (si sper ca nu e, voi verifica indata ce voi putea) atunci speta se simplifica tare.

denominatus

Post by denominatus » 26 Aug 2005, 17:19

Eu am m.m. nedumeriri:

1.a. Pot fi aduse partile sociale ale unui SRL aport la capitalul unei alte societati?
Aportul e in numerar si in natura.
Partile sociale sunt natura? D/N.
1.b. partie sociale sunt parti din capital. Capitalul este destinat functionarii societatii. In cazul nostru acelasi capital ajuta concomitent la functionarea a 2 societati. SRL-ul si SA-ul. Nu stiu daca este permisibil acest lucru.

2. La constituirea SA-ului, asociatul nostru trebuia sa verse in numerar cel putin 30% din valoarea aportului sau (8d). Chestie care nu reiese ca s-a facut.

3. La SRL cu asociat unic nu se face lichidare, ci patrimoniul SRL trece direct in patrimoniul asociatului unic.(236(1)) Confuziune de patrimonii.

Daca se dizolvarea SRL 1, se intampla ca patrimoniul SRL-ului intre in patrimoniul persoanei fizice.
Se mai intampla ca SRL isi inceteaza existenta. Prin urmare, SA-ul a ajuns la 4 actionari, in loc de minim 5, iar partile sociale ale SRL 1 au incetat sa mai existe, deci exista riscul ca SA sa fi cazut si sub limita de 25 mil ROL.

Daca se desfiinteaza SA-ul, se face lichidare, iar la ichidare vor fi valorificate si partile sociale pe care SA-ul le detine in SRL 2. Aceste parti sociale vor ajunge intr-un fel sau altul in mana actionarilor (cei 4 ramasi) ai SA-ului.

Dupa lichidarea SA-ului, cei 4 actionari vor deveni asociati in SRL.

Tot nu inteleg cum si in ce fel devine SA asociat in 2 SRL-uri... Care SRL-uri, ca mai exista doar SRL2, SRL1 fiind dizolvat.

Din ce zici, cam asa inteleg. Adevarul e ca-s si oleaca obosit.

Anyway, cre ca trebuie analizata cu maaare atentie speta asta. E interesanta foc.
M. succes.

denominatus

Post by denominatus » 26 Aug 2005, 17:45

Ce idiot sunt, cateodata.

1. Evident ca la constituirea SA-ului, daca fondatorul SRL 1 zici ca aduce aport toate partile sale sociale, SRL 1 are asociat unic pe SA, ca doar opereaza transferul de proprietate asupra bunurilor aduse aport la capitalul SA.

la dizolvarea lui SRL 1, patrimoniul SRL 1 trece fara lichidare in patrimoniul asociatului unic, adica in patrimoniul SA-ul.

Deci masinariile tale ajung la SA.
Care-i ti-i problema?

2. Si zici ca SA-ul, mai intemeiaza SRL 2, tot ca asociat unic....

Pai interdictia din 14(1) este grea.
Zic eu ca se sanctioneaza cu nulitate absoluta incalcarea ei.

Deci SRL 2 va fi dizolvata ca urmare a incalcarii acestei dispozitii.
Quod ab initio nullum est, semper nullum fit.

Daca iar am dat-o-n bara, promit sa mananc primele 20 de pagini din carpenaru, bucatica cu bucatica, fara apa.

Bafta.

excalibur

Post by excalibur » 26 Aug 2005, 17:50

Si totusi, partile sociale pot sau nu sa fie aduse ca aport la constituirea unei societati?

siad

Post by siad » 26 Aug 2005, 20:14

Buna seara la toata lumea!
Cred ca aici nu e nici o problema. Ati spus ca asociatul participa la
constituirea SA (asociatul, nu SRL-ul). Dizolvarea SRL 1 nu are nici o
legatura cu SA-ul. Am sesizat corect ?

siad

Post by siad » 26 Aug 2005, 20:35

Daca SRL 1 ar fi participat la constituirea SA, prin dizolvarea acesteia s-ar
fi redus numarul minim de asociati ceeace ar fi dus la necesitatea reantregirii acestuia in termen de 9 luni. (L31 din 90 republ art223 alin4).

excalibur

Post by excalibur » 27 Aug 2005, 10:12

siad wrote:Buna seara la toata lumea!
Cred ca aici nu e nici o problema. Ati spus ca asociatul participa la
constituirea SA (asociatul, nu SRL-ul). Dizolvarea SRL 1 nu are nici o
legatura cu SA-ul. Am sesizat corect ?
Are, ca dupa lichidarea SRL-ului, SA-ul devine proprietarul bunurilor acestuia (el este asociatul unic)

Post Reply