Intabulare teren

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
rosia_montana

Intabulare teren

Post by rosia_montana » 08 Jul 2005, 11:32

Am niste nelamuriri in legatura cu speta de mai jos. Ma ajutati, va rog?

S-a cumparat in 1990 un teren de 1000 mp in judetul Alba, apartinand de orasul Campeni. Actul de vanzare cumparare s-a facut in fata primarului din satul respectiv, in scris, dar de atunci nici pana in prezent nu am intabulat terenul pe numele actualilor proprietari. Impozitul pe teren a fost si este platit in contiunare de vechii proprietari, in baza unei intelegeri verbale, deoarece este un teren pe care creste doar fan, iar actualii proprietari nu il folosesc ci il dau vechilor proprietari in schimbul achitarii impozitelor care sunt fff mici. Era un termen in care putea fi intabulat terenul? daca da, in afara de amenda ar mai putea alte sansctiuni, repercursiuni impotriva actualilor proprietari? Daca vor exista obiectiuni la intabulare, formulate de vechii proprietari, au vreo sansa sa isi recapete terenul?

Multumesc :)

sapteneveste

Post by sapteneveste » 08 Jul 2005, 12:14

Intabularea nu are termen. Important e sa ai posesia.
La primarie te va amenda, ai obligatia de a declara un bun in termen de 15 sau 30 de zile de la dobandire. Nu te salveaza decat actul autentic facut astazi, cu explicatia ca azi l-ai cumparat.
In ce priveste folosinta, atata vreme cat ei se duc la ghiseu si achita impozitul, cosesc fanul, lumea ii vede pe ei proprietari, ei au posesia si dau impresia ca nu sunt niste detentori precari. Culeg fanul, achita impozitele.. ce mai vrei, sunt proprietari... faceti imediat actul autentic!

rosia_montana

Post by rosia_montana » 08 Jul 2005, 14:37

Nu te salveaza decat actul autentic facut astazi, cu explicatia ca azi l-ai cumparat.

Adica sa pretindem ca vanzarea s-a facut azi???? Pai in 1990 am dat 25.000 lei pe terenul respectiv...anul trecut preturile erau la vreo 40-50 euro/mp. Asta era de fapt intrebarea mea, temerea cea mai mare: poate vechiul proprietar sa faca ceva, sa refuze sa semneze un nou act, pe suma actuala? Putem sa facem nou act si pe suma veche, reala, nu cred ca exista vreo impunere de a stabili un anume pret, nu? Dar poate vechiul proprietar sa refuze sa faca actele ce se impun a se face acum si sa pretinda un pret mai mare???? Si daca da, ce pot face impotriva lui?

sapteneveste

Post by sapteneveste » 08 Jul 2005, 15:42

Sunt doua situatii: daca el colaboreaza atunci poti face contractul la pretul vechi, aratand notarului acest fapt.
Daca nu colaboreaza, prinde-l cu o hartie de mana (nu da mana cu o hartie..) prin care se stabileste ca va plati impozitele in contul fanului pe care-l coseste. Ai atunci dovada ca e detentor precar. Altfel, neavand posesia care sa-ti intrerupa prescriptia de 3 ani, pierzi prestatia tabulara. Zici tu ca ai posesia, dar satul vede ca el coseste, el plateste impozitul si iti spun ca, la nevoie, satul e de partea lui chiar daca stie intregul adevar.. In regim de carte funciara, cine se intabuleaza primul (pp ca gaseste un alt cumparator) este proprietar. Daca nu te misti repede, ii vin lui idei, vinde altuia (sau simuleaza) care se intabuleaza in nasul tau, iar despagubirea ta este pretul din anul cumpararii, actualizat..
Asa ca fa hartia aia care iti asigura castigarea procesului, apoi da-l in judecata NOTAND PROCESUL IN CF. Succes!

norocel

Post by norocel » 08 Jul 2005, 18:24

Contractul de vanzare cumparare incheiat sub semnatura privata in anul 1990, este valabil.
In speta se pune doar problema de intabulare si de plata a impozitelor.

ada_35

Post by ada_35 » 11 Jul 2005, 10:33

Terenul se instraineaza numai prin act autentic, sub sanctiunea nulitatii absolute. Asa ca faci actul de vanzare cumparare autentic, iar actul pe care l-ati incheiat sub semnatura privata, constituie promisiune bilaterala de vanzare cumparare. Nu ti se va intabula actul sub semnatura privata, mai ales acum cand este ceruta forma autentica, iar cu privire la teren nici o ANCPI nu-ti va intabula actul sub semnatura privata. Singura problema este ca s-ar putea, ca notarul sa iti treaca pretul din actul ala (avand in vedere ca acel act constituie o promisiune de vanzare cumparare), insa iti va calcula taxele in functie de pretul actual al terenului (mai cu seama ca la vremea respectiva tu nu ai platit nici o taxa catre stat, actul fiind intocmit in prezenta primarului). Pretul actual dupa care ti se vor calcula taxele, nu este pretul de circulatie, evaluarea terenului se va face dupa niste expertize intocmite de expertii tehnici, dupa care notarii fac taxele.

norocel

Post by norocel » 11 Jul 2005, 13:10

LEGEA nr. 9 din 31 iulie 1990
privind interzicerea temporara a instrainarii terenurilor prin acte intre vii
EMITENT: PARLAMENT
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 95 din 1 august 1990

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
ART. 1
" Pina la adoptarea unei noi reglementari legale privind regimul fondului funciar se interzice instrainarea, prin acte intre vii, a terenurilor de orice fel, situate inauntrul sau in afara localitatilor.
De la prevederile alin. 1 se excepteaza terenurile aferente constructiilor care se instraineaza - inclusiv curtea -, in suprafata de cel mult 1.000 metri patrati."

Pana la intrarea in vigoarea a Legii nr. 18/1991, suprafata de 1000 mp aferenta constructiilor, se instraina si cu act sub semnatura privata.

rosia_montana

Post by rosia_montana » 12 Jul 2005, 07:34

E oficial: sunt tampita! :(( :(( Nu inteleg nimic. :oops:

Suprafata nu e aferenta constructiilor si nu e curte. E un teren undeva intr-o vale. Pe el este construita o casa facuta complet din lemn, deci nu are regim de c-tie si pe ea nu se plateste impozit. In 1990 cand a fost incheiat contractul de vanzare cumparare, in fata primarului, primarul a spus: cu asta mergeti la Campeni si va intabulati. Nu stia primarul ce spune? Nu mai sunt valabile acele prevederi care l-au facut pe primar sa spuna asta? Cred ca cel mai bine este sa merg la CF si sa incerc intabularea in baza acelui act. Am inteles ca pt asta este nevoie si de o declaratie sau o semnatura a vechiului proprietar. Intrebarea mea era: ce pot sa fac daca vechiul proprietar refuza sa semneze sau are pretentii materiale pt a semna? Terenul este in zona turistica si cu posibilitati de deschidere a unei afaceri, etc, de accea are acum o valoare foarte mare.

norocel

Post by norocel » 12 Jul 2005, 08:49

Care este data exacta a actului despre care vorbesti?
Te intreb pentru ca inainte de a intra in vigoare Legea nr. 9/1990, a fost o perioada in care toate terenurile au putut fi instrainate fara act autentic (prin decretul lege nr. 1/26.11.1989 au fost abrogate prevederile legale referitoare la instrainarea terenurilor prin acte intre vii).

Eu as zice sa faci o cerere pentru intabulare si apoi sa ataci incheierea de respingere.

rosia_montana

Post by rosia_montana » 12 Jul 2005, 10:15

Pai inainte de 1989 acele terenuri apartineau statului si nu puteau fi instrainate intre persoane fizice. Dupa revolutie, cand s-au retrocedat catre tarani, am putut sa achizitionam acel teren. Actul s-a facut prin luna octombrie a anului 1990, dar nu mai stiu data exacta. Din pacate eu aveam 10 ani atunci si nu ma puteam ocupa de aceste chestiuni, iar parintii mei sunt oameni simpli si....putin comozi, de aceea am ajuns in situatia aceasta.

Merci mult pentru raspunsuri, o sa incerc asa, iar in cazul in care apar probleme............vom vedea.

sapteneveste

Post by sapteneveste » 12 Jul 2005, 17:16

Fa o hartie prin care stabiliti ca plateste impozitul in contul fanului si il ai la mana. Nu cred ca se va opune. Actul, impreuna cu vechiul contract, iti dovedesc proprietatea. Du si un topograf, chiar fara sa stie vanzatorul, si roaga-l sa-ti faca identificarea cadastrala, afli CF-ul si il poti da in judecata, NOTAND PROCESUL IN CF ! Vei primi termen in septembrie - octombrie si pana atunci il poti invita sa faceti actul autentic si intabularea de buna voie.

bia

Post by bia » 13 Jul 2005, 06:33

Am avut un caz asemanator,dar clientul meu cumparase in 1993.Si pentru ca vroia sa se intabuleze si nu putea am chemat in judecata vechii proprietari pentru constatare vanzare,unde am prezentat contractul de vanzare cumparare incheiat intre parti,s-au audiat martorii ce au fost prezenti la semnarea v/c si s-a luat interogatoriu paratilor.
Apoi cu hotararea definitiva si irevocabila,cu planul de incadrare in zona intocmit de un expert cadastral (care a costat destul de mult) si cu restul actelor ce mai trebuiau completate la cadastru,clientul meu a reusit sa se intabuleze anul acesta.
Parerea mea este ca actualii proprietari sa-i cheme in judecata pe vechii proprietari pt. constatarea vanzarii,asta in cazul in care acestia nu vor sa incheie actul la notar,cum a fost in cazul clientului meu.

rosia_montana

Post by rosia_montana » 13 Jul 2005, 13:03

M-am interesat al CF in Arad si se pare ca nu putem face intabularea doar in baza actului de vanzare cumparare incheiat in octombrie 1990 in fata primarului si de fata cu martori care au semnat ca tanzactia s-a efectuat si ca pretul a fost platit. La CF mi-au spus sa fac act autentic la notar, iar la intrebarea: la ce valoare, la cea de acum a terenului, sau la cea de la data incheierii actului initial? rapsunsul a fost: depinde de notar. ??????

Intrebarea mea este: oare aceste prevederi se aplica si in Judetul Alba unde este terenul si unde se vor face formalitatile? Vreun coleg din Alba , Campeni etc ma poate ajuta si sa-mi rapsunda la aceasta intrebare? P t ca am inteles ca in astfel de cazul se aplica si "obieciul locului", si nu stiu exact cum sa procedez.

Merci mult!

norocel

Post by norocel » 13 Jul 2005, 15:01

De asta am si spus ca probleme sunt doar cu intabularea, nu si cu dobandirea dreptului de proprietate. Daca ai dobandit terenul in perioada in care era valabila instrainarea prin act sub semnatura privata atunci esti proprietar dar ...daca nu ti-ai intabulat dreptul la data dobandirii, acum ti se cere act autentic pentru ca asa scrie in Legea nr. 7/1996.
Eu ti-am propus sa ceri intabularea si daca ti se respinge sa ataci in instanta incheierea de respingere.

fgh771

Post by fgh771 » 13 Jul 2005, 15:50

calculeaza cat te costa sa faci un act autentic, si
cat te costa un proces prin care sa ataci incheierea de respingere data de judecatorul de carte funciara (pentru ca iti va respinge cererea de intabulare in baza contractului initial).

compari.... si alegi.

procesul dureaza mai mult decat autentificarea si intabularea.

Post Reply