revocare donatie intre soti

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
madalina

revocare donatie intre soti

Post by madalina » 04 Jul 2005, 19:10

Printr-o declaratie notariala un sot revoca o donatie facuta celuilat sot in timpul casatoriei.
Din ce-am gasit eu pe-aici, rezulta ca instanta nu admite o actiune pentru revocare donatie in situatia indicata mai sus, fiind inadmisibila, intrucat "Potrivit art.937 Cod civil, donatiunea intre soti este esentialmente revocabila, sotul donator putand sa o revoce oricand, chiar si dupa incetarea casatoriei, ori dupa decesul sotului donatar, simpla manifestare de vointa a donatorului producand, in mod valabil, revocarea donatiei"- vezi http://spete.avocatura.com/speta.php?pid=404
Intrebare: pentru a face mentiunile cuvenite in cartea funciara, respectiv radierea dreptului de proprietate al donatarului si repunerea partilor in situatia anterioara incheierii donatiei (reinscrierea dreptului de proprietate al donatorului), este suficienta declaratia de revocare?
Ca L.7/1996 zice asa
Art. 22. — Dreptul de proprietate &i celelalte drepturi reale asupra unui imobil se vor inscrie in cartea funciar& pe baza actului prin care s-au constituit ori s-au transmis in mod valabil.
Radierea inscrierii dreptului de proprietate &i a celorlalte drepturi reale se va face in temeiul actului care exprim& consim&&mantul titularului la stingerea lor, cu excep&ia drepturilor care se sting la implinirea termenului men&ionat in inscriere sau a drepturilor viagere care se sting prin moartea titularului lor.
Hot&rarea judec&toreasc&, definitiv& &i irevocabil&, sau, in cazuri anume prev&zute de lege, decizia autorit&&ii administrative va inlocui actul prev&zut la alin. 1 &i 2.
Art. 35. — In cazul in care cuprinsul c&r&ii funciare nu corespunde, in privin&a inscrierii, cu situa&ia juridic& real&, se poate cere rectificarea acesteia.
Prin rectificare se in&elege radierea, indreptarea sau men&ionarea inscrierii oric&rei opera&iuni, susceptibil& a face obiectul unei inscrieri in cartea funciar&.
Art. 36. — Orice persoan& interesat& poate cere rectificarea inscrierilor din cartea funciar&, dac& printr-o hot&rare judec&toreasc& definitiv& &i irevocabil& s-a constatat c&:
1. inscrierea sau actul in temeiul c&ruia s-a efectuat inscrierea nu a fost valabil;
2. dreptul inscris a fost gre&it calificat;
3. nu mai sunt intrunite condi&iile de existen&& a dreptului inscris sau au incetat efectele actului juridic in temeiul c&ruia s-a f&cut inscrierea;
4. inscrierea din cartea funciar& nu mai este in concordan&& cu situa&ia real& actual& a imobilului.
Pls help!!!!

norocel

Post by norocel » 04 Jul 2005, 19:14

Nu cred ca suntem in situatia rectificarii unei inscrieri.
Eu cred ca in baza declaratiei autentice de revocare a donatiei, se face reinscrierea dreptului de proprietate pe numele donatorului.

madalina

Post by madalina » 04 Jul 2005, 19:24

Nici eu nu cred ca e vorba de rectificare, dar ceea ce-am citat din legea 7/96 era singurul paragraf care zicea despre "3. nu mai sunt intrunite condi&iile de existen&& a dreptului inscris sau au incetat efectele actului juridic in temeiul c&ruia s-a f&cut inscrierea;".
Nu crezi ca mai degraba este vorba de art. 28 (prin efectul legii)?
Art. 28. — Dreptul de proprietate &i celelalte drepturi reale sunt opozabile fa&& de ter&i, f&r& inscrierea in cartea funciar&, cand provin din succesiune, accesiune, vanzare silit& &i uzucapiune. Aceste drepturi se vor inscrie, in prealabil, dac& titularul in&elege s& dispun& de ele.
In acelea&i condi&ii sunt opozabile fa&& de ter&i &i drepturile reale dobandite de stat &i de orice persoan&, prin - efectul legii, prin expropriere sau prin hot&rari judec&tore&ti.

madalina

Post by madalina » 04 Jul 2005, 19:26

am uitat sa multumesc pt promptitudine.
ms.

norocel

Post by norocel » 04 Jul 2005, 19:34

Nu cred ca se aplica art. 28, dar cred ca problema se rezolva foarte simplu prin declaratie autentica notariala de revocare.
Dar sa vedem, poate mai au si altii pareri.

aho

Post by aho » 05 Jul 2005, 08:19

Declaratia notariala a donatorelui nu este suficienta ptr. radierea dreptului inscris in CF decat daca exista si consimtamantul ( in forma autentica) a donatarului.
ART. 22- Legea 7/96
(1) Dreptul de proprietate si celelalte drepturi reale asupra unui imobil se vor inscrie in cartea funciara pe baza actului prin care s-au constituit ori s-au transmis, numai daca acel act s-a incheiat in forma autentica.
(2) Radierea inscrierii dreptului de proprietate si a celorlalte drepturi reale se va face in temeiul actului care exprima consimtamintul titularului la stingerea lor, cu exceptia drepturilor care se sting la implinirea termenului mentionat in inscriere sau a drepturilor viagere care se sting prin moartea titularului lor.
(3) Hotarirea judecatoreasca, definitiva si irevocabila, sau, in cazuri anume prevazute de lege, decizia autoritatii administrative va inlocui actul prevazut la alin. 1 si 2.
-------------

kinga

Post by kinga » 05 Jul 2005, 08:42

Potrivit literaturii de specialitate revocarea donatiei nu trebuie sa imbrace forma unei actiuni in justitie.
Este suficient sa se faca prin act notarial.In ce priveste inscrierea in CF se aplica art. 22 din Legea nr.7/1996.
Nu este rectificare, ci cum spunea Norocel se reinscrie dreptul de proprietate in favoarea donatorului.

Ptr. AHO
Donatie este un contract unilateral. Pentru revocare nu ai nevoie de acordul celui care a beneficiat de donatie.

norocel

Post by norocel » 05 Jul 2005, 08:44

In cazul asta, problema chiar devine super interesanta, pentru ca daca nu este suficient actul de revocare si mai trebuie si acceptul sotului beneficiar al donatiei...atunci...dintr-un act unilateral...avem act bilateral.
AHO, eu cand am vorbit de declaratie autentica de revocare, m-am referit la donator si nu la donatar.

aho

Post by aho » 05 Jul 2005, 08:53

kinga wrote:.

Ptr. AHO
Donatie este un contract unilateral. Pentru revocare nu ai nevoie de acordul celui care a beneficiat de donatie.
Eu ma refeream la la conditiile in care se poate proceda la radierea inscrierii in Cf.
Ptr. Noro :
Cine a spus ca donatia este un contract bilateral ?
Dar mergeti si cereti "reinscrierea" in baza declaratiei unilaterale de revocare si daca cineva opereaza in Cf sa-mi spuneti si mie. Textul de lege este destul de clar ptr. inscriere ori consimtamant ori Hj . Legea prevede reinscrierea?
Inventam legi?
Revocarea donatiei in speta poate implica consecinte destul de importante in legatura cu sporul de valoare .

kinga

Post by kinga » 05 Jul 2005, 08:57

AHO, pentru a asigura posibilitatea revocarii unilaterale a donatiei , legea interzice sub sanctiunea nulitatii absolute donatiile mutuale, reciproce intre soti facute in aceleasi act.

Sotul donator are dreptul sa revoce donatia oricand, fie in timpul casatoriei, fie dupa incetarea ei, chira si dupa decesul sotului donatar, impotriva mostenitorilor lui.

kinga

Post by kinga » 05 Jul 2005, 09:04

AHO esti nervos?

Poate ca si eu si norocel am folosit o expresie nepotrivita , gen reinscriere, este adevarat ca in lege nu se regaseste acest termen.

Se depune la CF o cerere de notare a revocarii donatiei, ceea ce inseamna repunerea partilor in situatia anterioara incheierii actului.

In cazul in care cei de la CF nu stiu ce inseamna acest lucru, incheierea de respingere a inscrierii poate fi atacat la instanta, unde sper totusi judecatorii stiu ce inseamna revocarea donatiei intre soti.

Desi in zona noastra nu am avut probleme de acest gen. E drept la noi cartea funciara nu s-a inventat in 96.

aho

Post by aho » 05 Jul 2005, 09:07

Notarea si inscrierea sunt situatii diferite si deci produc consecinte diferite.

norocel

Post by norocel » 05 Jul 2005, 09:27

AHO, eu am spus ca daca in cazul in care pentru a reinscrie (sau cum s-o fi numind corect) dreptul de proprietate al sotului donator in CF, am avea nevoie si de acceptul sotului donatar pentru radierea inscrierii, atunci am avea un act bilateral.
Nu am vorbit de contract bilateral ci de faptul ca acceptarea radierii ar transforma actul de revocare a donatiei din act unilateral in act bilateral.
Sigur ca pentru rezolvarea situatiei ar trebui sa existe o solutie si ar trebui sa rezulte din lege.
Recunosc ca nu stiu cum se poate rezolva dar imi spun ca daca revocarea este permisa le lege si este un act unilateral al sotului donator, atunci operatiune atrebuie sa poata fi inscrisa in CF.

kinga

Post by kinga » 05 Jul 2005, 09:30

Mii de scuze am vrut sa scriu cerere de inscriere si nu notare.
Stiu ca notarea vizeaza cu totul alte acte, gen locatiune, preemtiune, sechestru, incapacitate etc.
Greseala mea.

aho

Post by aho » 05 Jul 2005, 09:53

Norocel wrote:Recunosc ca nu stiu cum se poate rezolva dar imi spun ca daca revocarea este permisa le lege si este un act unilateral al sotului donator, atunci operatiune atrebuie sa poata fi inscrisa in CF.
Legea care reglementeaza operatiile de cf este legea 7/96( orice cerere de inscriere trebuie motivata in acest text de lege) si nu codul civil.
Nu discut posibilitatea revocarii unilaterale a donatiilor intre soti ca acest lucru il stie toata lumea dar daca pe unii ii face sa se simta importanti
aceasta cunoastere....

kinga Si la noi s-a "preluat" publicitatea prin cf inainte de 96 de inventat nu l-am inventat noi dar l-am preluat de dominatori; este interesanta aplicarea acestuiu sistem in Ardeal implicand putina istorie si poate o citesti si tu inainte de a face alte afirmatii direct din c.l. de municipii spre opinatorii din resedinte. in plus nu is nervosa.

Post Reply