ESTE JUSTITIA IN SLUJBA ADEVARULUI ?

Discutii privind procedura civila
Post Reply
goghi

ESTE JUSTITIA IN SLUJBA ADEVARULUI ?

Post by goghi » 01 Jul 2005, 18:43

Am castigat o actiune judecatoreasca de iesire din indiviziune, mi-a fost atribuit imobilul si trebuie sa-i platec surorii mele sulta corespunzatoare cotei de 1/2 din imobil. Pe parcursul procesului s-a efectuat atat expertiza tehnica, cat si contraexpertiza. La aceasta din urma am facut obiectii, mi s-a raspuns foarte evaziv de catre experti, sultele stabilite de catre acestia sunt gresit calculate, nu sunt respectati indicii si coeficientii care se aplica dupa nomenclatoare, acestia fiind majorati in mod nejustificat. Astfel valoarea imobilului nu este cea reala, eu fiind prejudiciata cu cateva sute de milioane, iar sora mea favorizata.Imobilul esta mostenire de la parinti, eu l-am intretinut, i-am adus imbunatatiri considerabile, l-am reparat, nelocuind in el, iar sora mea nu a contibuit cu nimic, nu l-a mai vizitat de 14 ani de la moartea parintilor( este plecata de 38 ani in alta localitate) si nu si-a onorat nici macar plata taxelor si a impozitelor care-i reveneau in toti acesti ani. Cu toate acestea, expertiza tehnica stabileste lotul care mi se cuvine mie (cu toate imbunatatirile facute de peste 500 de milioane) mai mic decat lotul surorii mele, iar sulta pe care trebuie sa o achit catre aceasta mai mare decat sulta ei catre mine. Dupa depunerea raspunsului la obiectii de catre experti d-l presedinte a intentionat sa pronunte sentinta, dar am cerut amanare si am depus o contestatie cu privre la modul cum s-a realizat expertiza si a modului eronat de calcul si interpretare. Sentinta s-a pronuntat dupa o saptamana, contestatia fiindu-mi respinsa ca nefondata, imobilul mi-a fost atribuit, dar sultele neschimbate. CE CALE TREBUIE SA ALEG ACUM ? Nu este normal ca mergand pe calea justitie sa se admita o nedreptate. Nu este corect sa platesc niste bani care nu se cuvin. Cum e posibil ca sesizand organele competente si avand argumente clare si reale in acest sens, justitia sa mearga pe mana acestor experti incorecti si vizibil influentati, fara sa investigheze problema cu toate ca s-au facut referiri exate. Mentionez ca sotul surorii mele este o personalitate publica cu puternice influente politice si solide relatii in cadrul biroului local al expertilor. Am apelat la justitie sperand ca voi gasi calea cea dreapta, dar sunt profund descurajata. CUM SA PROCEDEZ STIMATI PRIETENI? SA ALEG CALEA APELULUI? MAI EXISTA OARE SANSE? VA ROG FRUMOS SA-MI DATI O PARERE.

constable

Post by constable » 01 Jul 2005, 19:50

Poti sa ataci si sentinta nefavorabila.
Daca expertii au indus in eroare judecatorul prin raportul intocmit, actionand cu buna stiinta, raspund penal potrivit art. 260 c.p. Pana la solutionarea plangerii penale ( in cazul in care exista IUP) se suspenda actiunea civila ce are ca obiect calea de atac impotriva sentintei nefavorabile ( se aplica regula "penalul tine in loc civilul") ; desi trebuie sa recunosc ca in virtutea principiului prezumtiei de nevinovatie nu sunt de acord cu aceasta, instantele inca mai procedeaza asa.
In cazul in care se va proceda la sanctionarea expertilor (chiar administrativ) daca sent. e definitiva poti cere revizuirea.

goghi

multumesc pt raspuns

Post by goghi » 01 Jul 2005, 20:02

Mai concret, ce trbuie sa fac in continuare? Sa actionez in instanta expertii?

constable

Post by constable » 01 Jul 2005, 22:20

Primul lucru - ataci sentinta care te nemultumeste.

In al doilea rand, daca consideri ca expertul/expertii au actionat voit in defavoarea ta, iar raportul de expertiza nu reflecta realitatea, ai posibilitatea de a formula la procuror sau la organele politiei judiciare o plangere pentru art. 260 c.p. In practica de regula se da NUP pe motiv de prematuritate ( nu s-a pronuntat o sentinta judecatoreasca definitiva termen pana la care pot fi retractate afirmatiile - concluziile) dar poate fi de folos pentru solutionarea dosarului civil.

Nu in ultimul rand solicita o noua expertiza, cere prin instanta lamuriri suplimentare etc. etc.

CEL MAI BUN SFAT : Chiar si acum, angajeaza un AVOCAT.

goghi

multumesc pt raspuns

Post by goghi » 02 Jul 2005, 17:36

Ma aflu in perioada de 15 zile rezervate apelului si abia apoi se da sentinta def. Trebui sa fac apel sau sa ma adresez procuraturii? Mi-e teama sa mai cer o noua expertiza pt ca dupa cum am precizat sotul surorii are puternice inluente in cadrul biroului expertilor si prevad ca mi se trimite un alt expert care va fii din nou montat si instruit de conducerea lor la fel ca si ceilalti. Si nu sunt deloc de neglijat onorariile acestora pe care le-am platit repetat fara sorti de izbanda. Ma aflu intr-o nebuloasa in care politica dicteaza si daca n-ai relatii dreptatea nu mai conteaza.Mentionez ca am avut avocat, dar care in momentul actual zice ca nu mai e nimic de facut, sa ma bucur ca am castigat procesul si sa- i platesc sulta oricum ar fii ea.Precizez ca este un avocat de renume . Ei, ce parere aveti? Se pare ca doar singura imi pot reprezenta mai bine interesele. Respecte.

constable

Post by constable » 02 Jul 2005, 19:01

Este greu sa pot sa-ti dau un sfat calificat intr-un termen relativ scurt, sfat care sa te si ajute efectiv. In definitiv daca uzezi de calea apelului nu ai ce pierde. In acelasi timp poti formula si plangerea la procuror, dar vezi ca si trebuie dovedita. Citeste cu atentie art. 260 c.pen., vezi in ce masura a tinut cont judecatorul de rapoartele de expertiza, cum au influentat sentinta si abia atunci ia o hotarare. Pentru a stii si la ce te expui citeste eventual si 259 c.pen.

Post Reply