intrebare partaj

Familiei
Post Reply
ibag

intrebare partaj

Post by ibag » 21 Jun 2005, 12:49

Dupa 22 de ani de casatorie vreau sa deschid proces de divort si partaj in aceelasi timp. Vreau sa stiu daca un martor de la divort poate fi chemat ca martor si la partaj (mentionez ca nu avem nici un grad de rudenie), daca este obligatorie efectuarea unei expertize si cam la ce valoare se poate ridica ea (sau ce procent se aplica la valoarea bunurilor prtajate); plata expertului cine o face?

AllyMcBeal

Post by AllyMcBeal » 21 Jun 2005, 13:19

Martorul e bun in ambele procese.
Expertiza nu e obligatorie,insa daca partile nu se inteleg asupra valorii bunurilor de impartit,instanta va dispune efectuarea expertizei.Daca sunt de impartit atat bunuri mobile cat si imobile,atunci vor fi necesare doua expertize.
Costa in jur de 5 mil/buc. si se achita de catre partea care o solicita.

ibag

intrebare partaj

Post by ibag » 21 Jun 2005, 13:35

Daca am inteles costa o expertiza 5 mil. indiferent de valoarea partajata. O persoana m-a speriat spunandu-mi ca de exemplu la 800 milioane o expertiza m-ar costa in jur de 40 mil. caci este un procent ce se aplica. Daca eu platesc expertiza paratul nu este dator sa-mi restituie jumatate, daca el este acela care contesta valoarea partajata?

AllyMcBeal

Post by AllyMcBeal » 21 Jun 2005, 16:43

Expertiza nu se plateste in functie de valoarea bunurilor.
La valoare se timbreaza ceea ce se cere peste 50% de catre unul din soti.
Contravaloarea expertizei face parte din cheltuielile de judecata care,in functie de decizia instantei,se pot compensa intre parti sau una din parti va fi obligata la plata lor catre cealalta parte - asta la sfarsitul procesului,prin hotarare.
Mai poate fi varianta,in functie de judecator,sa platiti fiecare cate o expertiza,daca se cer si de bunuri mobile si de imobile.Tot asa cum,daca el contesta,se poate ca judecatorul sa-l oblige pe el sa achite expertiza.

wittmann

Post by wittmann » 22 Jun 2005, 16:07

In ceea ce priveste promovarea unei actiuni comune de divort si partaj, nu va recomand. In timp ce divortul se solutioneaza relativ rapid in maxim 3 - 4 termene (daca nu intervin amanari repetate), partajul dureaza mult si intarzie si solutionarea divortului. "Bagati" divort si dupa ramanerea def. si irev., introduceti actiunea de partaj.

indian

Post by indian » 23 Jun 2005, 07:17

teoretic, asa este : partea care solicita proba cu expertiza, o va plati. Insa, cand proba este in interesul ambelor parti (fara expertiza ar fi imposibila solutionarea corecta a cauzei), instanta dispune ca ambele parti sa achite cate 50% din onorariul expertului

sansiro

Post by sansiro » 23 Jun 2005, 12:06

De acord cu Wittmann

zexe

Post by zexe » 23 Jun 2005, 14:20

pt.o rapida desfasurare a procesului, introduci actiunea de divort si partaj in acelasi timp.se va judeca divortul,cu toate cele,iar pe partaj soliciti disjungere.majoritatea instantelor au practica asta!succes!

Post Reply