constatare autentica a vanzarii unor terenuri

Discutii privind procedura civila
Post Reply
AXI

constatare autentica a vanzarii unor terenuri

Post by AXI » 15 Jun 2005, 14:52

O societate agricola vinde prin intermediul unor facturi mai multe suprafete de terenuri, atat la persoane fizice cat si juridice. Se intocmeste documentatie cadastrala de catre societatea agricola, se individualizeaza loturile si se trec numele vanzatorilor pe loturile cumparate dar nu se mai prezinta la notar.
Se introduc actiuni pentru constatarea autentica a vanzarii-cumpararii, se face dovada dreptului de proprietate a societatii agricole asupra terenurilor vandute, la interogator se declara parata de acord cu actiunea si recunoaste ca a vandut respectivele suprafete de teren.
Pronuntarea? Respinge actiunea ca inadmisibila!!!
Nu cunosc (deocamdata) motivarea! Vi se pare normal?!?! De ce?

andreeact

Post by andreeact » 16 Jun 2005, 20:32

Pentru ca este un proces simulat.
Sunt mai multe posibilitati de motivare, depinde de conceptia judecatorului despre exceptiile procesuale.
1. Lipsa de interes - parata nu neaga nici un drept reclamantului
2. Lipsa de calitate procesuala pasiva - pentru acelasi motiv
3. Se tinde la constatarea unei situatii de fapt - interventia unui contract - motivatia cea mai probabila.

Daca instanta respectiva era mai indulgenta in privinta conditiilor de admisibilitate, ar fi respins cererile ca neintemeiate, pentru ca nu au intervenit contracte valabnile din punctul de vedere al formei - au fost incalcate normele de ordine publica ale art. 2 din Legea nr. 54/1998.

Daca actiunile au fost respinse ca inadmisibile fara sa se puna in discutia partilor exceptia de inadmisibilitate, poti obtine desfiintarea hotararilor pentru incalcarea principiului contradictorialitatii, dar nu ar folosi la nimic, pentru ca, asa cum sunt formulate, cererile sunt nu doar inadmisibile, dar si neintemeiate.

Urmeaza sa formulezi alte actiuni, avand ca obiect obligarea paratei la incheierea contractelor, obligatie pe care si-a asumat-o prin "antecontractele" de vanzare-cumparare (facturile) respective. Efectul hotararilor ar fi pentru viitor.
Dar mai bine spune-le sa faca acum contractele in forma autentica, pentru ca nimic nu le impiedica si inteleg ca intre parti nu exista o situatie conflictuala.

aho

Post by aho » 16 Jun 2005, 22:35

Actiunea s-a introdus tocmai ptr. evitarea taxelor notariale, este o practica extinsa in acest sens .
Actiunea trebuia sa aiba ca obiect pron. unei H care sa tina loc de act. autentic, temei legal 1073-1077 c.civ( executarea silita a obligatiei de a face) .
Ptr. a evita respingerea ptr. lipsa interes este indicat ca promit. vanzator sa nu se prezinte in instanta. Actiunea se timbreaza la valoare, aprox. 1/2 din taxele notariale care includ si onorariul pe langa taxa de timbru.
Admisbilitatea acestor actiuni este conditionata de data certa a antecontractului, care chiar trebuie sa imbrace forma scrisa ptr. a se putea dovedi obligatia promitentului vanzator si daca este introdusa in T de prescriptie .

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 37 guests