intabulare teren

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
Tissot

intabulare teren

Post by Tissot » 20 Oct 2016, 13:07

Bună ziua,
Am rugămintea unui ajutor pentru următoarea speță:
S-a achiziționat un lot de teren în anul 2008, care face parte dintr-un lot mai mare care nu mai este intabulat, vânzătorul inițial și propreitar, în același timp, asupra lotului de unde s-a vândut bucata în 2008, fiind nevoit să renunțe la numărul cadastral al întregului teren, potrivit noilor reglementări din Ordinul nr.700/2014 al OCPI.
De menționat ese faptul că nu s-a făcut act de dezmembrare, iar titlul de proprietate pe lotul mai mic îl reprezintă o hotărâre judecătorească.
Prin urmare, situația actuală este următoarea:
-lotul mare nu este în Cartea Funciară
-dezmembrare nu există
-vânzătorul nu este cooperant, în așa fel încât să-și facă actele pentru intabulare și dezmembrare
-din cauza celor de mai sus, propretarul lotului mic nu poate intabula terenul.

Ceea ce știu că sa-r putea face este o acțiune în instanță de ieșire din indiviziune de către proprietarului lotului mic, însă, având în vedere neajunsurile terenului ”de origine”, ar putea instanța să admistă o ieșire din indiviziune a un ui lot din altul care nu este înscris în Cartea funciară?
Din acest punct de vedere, mă găndesc că petitul cererii de chemare în judecată ar trebuyi să cuprindă și obligația de a face prin care vânzătorul să procedeze la efectuarea tuturor demersurilor pentru înscrierea terenului său în cartea funciară și pentru dezmembrare.
Și, în acest caz, în care, după demersuri repetate, vânzătorul nu a arătat bună-voință, cumpărărtorul fiind obligat să ceară iesire din indiviziune pe cale judecătorească, acesta nu are dreptul și la despăgubiri, având în vedere faptul că trebuie să plătească o taxă de timbru corespunzătoare(ca la partaj), neavând posibilitatea, din cauza impedimentelor celuilalt în a depune un simplu dosar la OCPI pentru intabulare și care ar fi costat mult mai puțin?(în comparație cu cheltuielile reprezentând taxă de timbru, onorariu avocat, expertiză tehnică..etc).

Trebuie menționat și faptul că dosarul a fost depus de foarte multe ori la OCPI și a luat nenumărate respingeri din cauza acestei situații viciate.

Totodată, se menționează, în ultima respingere, că trebuie asigura accesul pentru loturile din spate, Pot solicita despăgubire de la vânzător pentru că trebuie să-i cedez parte din lotul pe care mi l-a vândut pentru a-i asigura drept de trecere pentru loturile din spatecare sunt tot ale lui?

Mulțumesc frumos!

Precizez că se fac demersuri din 2010 pentru rezolvare aacestei probleme cu echipe formate din notari, topocadastriști, avocați, etc
Dar ...dacă nu există bună-credință...totul capătă dimensiuni colosale...

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests