minor-concurs de infractiuni
minor-concurs de infractiuni
In caz de concurs de infractiuni, cand faptuitorul este minor (dar raspunde penal) si instanta stabileste 2 pedepse cu inchisoarea si o masura educativa, cum se calculeaza rezultanta si care este maximul pedepsei pana la care se poate ajunge?

tot respectul Wittmann, dar in nici un caz nu sunt de acord cu tine. Pedeapsa pe care o va executa minorul va fi, in conformitate cu dispozitiile art. 34 C. penal, cea mai grea. Desi un minor invatat cu chestiile astea iti arata in calitate de avocat din oficiu ca trebuie sa iti dai toata silinta sa il faci pe judecator sa il trimita la inchisoare, in teorie, mai grea este pedeapsa cu inchisoarea. Pe aceasta o va executa.
Din punct de vedere practic, aceasta solutie este mai convenabila pentru minor din urmatoarele motive:
1. Pedeapsaa cu inchisoarea se poate suspenda si argumentul minoritatii, faptului ca este un elev bun s.a. asemenea chestii tine foarte bine in momentul in care se solicita suspendarea executarii pedepsei;
2. Regimul executarii este mai putin sever in inchisoare decat in centrul de reeducare (credeti-ma! Nu ca am mai trecut pe acolo dar stiu ca asa e) iar reducerea la jumatate a limitelor de pedeapsa are toate sansele sa atraga pedeapsa mai mica decat "durata nedeterminata" a internarii in centru de reeeducare.
respecte
Din punct de vedere practic, aceasta solutie este mai convenabila pentru minor din urmatoarele motive:
1. Pedeapsaa cu inchisoarea se poate suspenda si argumentul minoritatii, faptului ca este un elev bun s.a. asemenea chestii tine foarte bine in momentul in care se solicita suspendarea executarii pedepsei;
2. Regimul executarii este mai putin sever in inchisoare decat in centrul de reeducare (credeti-ma! Nu ca am mai trecut pe acolo dar stiu ca asa e) iar reducerea la jumatate a limitelor de pedeapsa are toate sansele sa atraga pedeapsa mai mica decat "durata nedeterminata" a internarii in centru de reeeducare.
respecte
Titlul trei din Codul penal se refera la pedepse. (Titlu III. Pdepsele) In samctionarea concursului de infractiuni in sistemul codului penal raman s-a ale sistemul cumulului juridic. In situatia propusa de tine, este vorba de aplicarea unui cumul aritmetic ceea ce este de natura sa incalce dispozitiile legii cu privire la sanctionarea concursului de de infractiuni. Sensul "pedepselor" din Titlul III al Codului penal trebuie privit ca si textul art. 34: lato sensu.
Respecte
Respecte
In plus, Wittmann, in art. 100 C.P. se arata ca fata de minorul care raspunde penal se poate lua o masura educativa ori i se poate aplica o pedeapsa, iar pedeapsa se aplica numai daca se apreciaza ca luarea unei masuri educative nu este suficienta pentru indreptarea minorului.
Masura educativa si pedeapsa sunt in raport disjunctiv (de excludere, ori una ori alta).
Masura educativa si pedeapsa sunt in raport disjunctiv (de excludere, ori una ori alta).
Achiesez la aceasta solutie. In plus, in cazul in care minorul este internat intr-un centru de reeducare sau intr-un institut medical educativ si savarseste o infractiune susceptibila de pedeapsa cu inchisoarea, se va revoca internarea (art. 108 cp).krisstina wrote:In plus, Wittmann, in art. 100 C.P. se arata ca fata de minorul care raspunde penal se poate lua o masura educativa ori i se poate aplica o pedeapsa, iar pedeapsa se aplica numai daca se apreciaza ca luarea unei masuri educative nu este suficienta pentru indreptarea minorului.
Mai fratilor... si surorilor, cum sa contopesti o masura educativa cu un pedeapsa?!
Sansiro, daca vei citi cu atentie raspunsul meu, ai sa observi ca am aratat ca pedeapsa si masura internarii se vor executa si aplica in paralel si nu consecutiv. Deci chestia cu cumulul aritmetic de care faci vorbire cade.
Krisstina, masurile educative si pedepsele se exclud intr-adevar, dar pentru aceeasi fapta. Ce te faci in situatia in care pentru o fapta minorului i se aplica o pedeapsa cu inchisoarea si pentru alta fapta masura internarii?

Sansiro, daca vei citi cu atentie raspunsul meu, ai sa observi ca am aratat ca pedeapsa si masura internarii se vor executa si aplica in paralel si nu consecutiv. Deci chestia cu cumulul aritmetic de care faci vorbire cade.
Krisstina, masurile educative si pedepsele se exclud intr-adevar, dar pentru aceeasi fapta. Ce te faci in situatia in care pentru o fapta minorului i se aplica o pedeapsa cu inchisoarea si pentru alta fapta masura internarii?
Nu, Wittmann, sanctiunea se alege dintre pedeapsa si masura educativa; pedeapsa se aplica numai daca se apreciaza ca luarea unei masuri educative nu este suficienta pentru indreptarea minorului (art. 100 C.P.).
Vezi ca internarea intr-un centru de reeducare (sau alta masura educativa) nu este nici pedeapsa complementara, nici masura de siguranta asa incat sa se ia pe langa o pedeapsa.
Vezi ca internarea intr-un centru de reeducare (sau alta masura educativa) nu este nici pedeapsa complementara, nici masura de siguranta asa incat sa se ia pe langa o pedeapsa.
Sincer mi-am pus in cap sa nu mai scriu pe aici.
Dar cand vad ineptiile unora, nu ma pot abtine. Fratilor, noi avem toti problema ca ne apucam sa vorbim/scriem fara a citi macar ceva inainte...
Cum sa contopesti o masura educativa cu o pedeapsa? Ce vorbiti aici de art. 34 C. pen. ca ala spune clar ce si cum contopim...
Nu imi place sa fiu de acord cu Wittman, dar de data aceasta sunt nevoit... nu ii reiterez argumentele!!
PSn curiosm exista si o decizie a fostului TS care sustinea partial ineptiile colegilor de forum. Dar in motivare incepea de la precizarea ca art. 34 nu reglementeaza numeroase ipoteze, gen concursul intre o masura educativa si o pedeapsa... Si se termina cu trei posibile cazuri si solutii care se contraziceau intre ele in obisnuitul stil mioritic.
In doctrina exista multe articole pe tema aceasta si toate au un punct comunn pe legea actuala nu exista un raspuns..
In practica se evita situatia abil..adica fie ii da 2 pedepse, fie 2 masuri educative....
Situatia e mai si "frumoasa" pe Noul Cod penal, unde se diversifica situatian cum contopim o pedeapsa a inchisorii si o munca in folosul comunitatii...ups, ca nu s-au gandit...
Dar cand vad ineptiile unora, nu ma pot abtine. Fratilor, noi avem toti problema ca ne apucam sa vorbim/scriem fara a citi macar ceva inainte...
Cum sa contopesti o masura educativa cu o pedeapsa? Ce vorbiti aici de art. 34 C. pen. ca ala spune clar ce si cum contopim...
Nu imi place sa fiu de acord cu Wittman, dar de data aceasta sunt nevoit... nu ii reiterez argumentele!!
PSn curiosm exista si o decizie a fostului TS care sustinea partial ineptiile colegilor de forum. Dar in motivare incepea de la precizarea ca art. 34 nu reglementeaza numeroase ipoteze, gen concursul intre o masura educativa si o pedeapsa... Si se termina cu trei posibile cazuri si solutii care se contraziceau intre ele in obisnuitul stil mioritic.
In doctrina exista multe articole pe tema aceasta si toate au un punct comunn pe legea actuala nu exista un raspuns..
In practica se evita situatia abil..adica fie ii da 2 pedepse, fie 2 masuri educative....
Situatia e mai si "frumoasa" pe Noul Cod penal, unde se diversifica situatian cum contopim o pedeapsa a inchisorii si o munca in folosul comunitatii...ups, ca nu s-au gandit...
[ In plus, in cazul in care minorul este internat intr-un centru de reeducare sau intr-un institut medical educativ si savarseste o infractiune susceptibila de pedeapsa cu inchisoarea, se va revoca internarea (art. 108 cp).[/quote]
Doar daca "se apreciaza ca este cazul sa i se aplice pedepasa inchisorii", conform art. 100.
Virtual, citeste si scrie si lumineaza-ne si pe noi. Dar nu pune doctrina inaintea legii.
Doar daca "se apreciaza ca este cazul sa i se aplice pedepasa inchisorii", conform art. 100.
Virtual, citeste si scrie si lumineaza-ne si pe noi. Dar nu pune doctrina inaintea legii.
Aoleu, Sofico, noi vorbeam de internarea ca masura educativa, nu ca masura de siguranta.... Si in baza carui text de lege revoci masura internarii, asa cum spunea Mitrache?
Krisstina, cred ca nu am fost suficient de clar: daca un minor savarseste doua fapte, pentru o fapta primeste 1 an de inchisoare si pentru alta i se aplica masura internarii, ce faci? Ca de contopit cred ca e clar ca nu pot fi contopite.
P.S. Virtual, tie de ce nu-ti place sa fii de acord cu mine?
Krisstina, cred ca nu am fost suficient de clar: daca un minor savarseste doua fapte, pentru o fapta primeste 1 an de inchisoare si pentru alta i se aplica masura internarii, ce faci? Ca de contopit cred ca e clar ca nu pot fi contopite.
P.S. Virtual, tie de ce nu-ti place sa fii de acord cu mine?