X=antreprenor
Y= client/beneficiar
Z= for tutelar al clientului Y
Se incheie un contract de antrepriza intre X si Y in care se specifica Y va plati 50 mil. lei la semnarea contractului iar restul esalonat/lunar conform graficului de executie al lucrarii nu sunt specificate in contract daune interese pt. intarziere la plata sau dobanzi/ penalitati in sarcina lui Y ci, doar in sarcina lui X adica a antreprenorului.
- se specifica doar "neplata la termen atrage dupa sine sistarea lucrarilor pana la achitarea sumei datorate.
-contractul se incheie in 1999 si se mentioneaza derularea acestuia pana in 2000
La un moment dat Y nu mai are bani si cere verbal sistarea lucrarilor X continua lucrarile pe care totusi Y le accepta fara discutii semnand PV de executare a acestora aparand astfel o datorie de 50.000 EUR.
- intre X si Y se incheie PV de conciliere directa Y recunoaste datoria catre X iar acesta in 2003 formuleaza cerere pt. emiterea somatiei de plata
- prin Ordonanta emisa de Tribunal se stabileste ca debitoarea Y sa achite contravaloarea in lei la data platii a sumei de 50.000 Eur C/V lucrarilor de constructii neachitatecatre creditoarea X.
( nu se cer penalitati, dob, alte prejudicii etc. de catre X)
_ Nu are loc nici un proces care sa judece pe fond conflictul dintre X, Y deci nu am autoritate de lucru judecat- numai pe procedura speciala a Somatiei la plata
- Y nu plateste ca nu are de unde, iar X dupa ce definitiveaza hot. Trib.se adreseaza la Z cu o plangere in acest sens.
- se hotareste de comun acord cu X,Y,Z stingerea conflictului pe cale amiabila astfel se intocmeste NOTARIAL un contract de Tranzactie prin care se specifica:
Y datoreaza lui X suma de 50.000 Eur dar nu are din ce sa achite si partile sunt de acord ca Z sa achite datoria lui Y in doua transe astfel Z va achita 25.000 eur in aug 2003 si 25.000 eur in dec. 2003 in caz de neplata sau intarzieri se vor percepe penalit. de 0,5%/zi intarziere pt.transa datorata.
partile sunt deasemenea deacord ca Z in schimbul achitarii debitului sa se intabuleze pe respectiva constructie in momentul achitarii debitului, in baza unui P.V. de receptie
Se specifica in mod special ca suma de 50.000 Eur include si TVA.
( dar Y era scutit de plata TVA pentru lucrarea contractata )
Z achita datoria la termenele stabilite conform contractului de tranzactie legalizat notarialsi este totul OK o perioada -
In 2004 ( la un an de la semnarea tranzactiei ) X someaza pe Y si Z sa-i achite:
- 10.000 Eur -dobanda la plata cu intarziere;
- 9.000 Eur- TVA la suma de 50.000 Eur;
- 19.000 Eur - pierderi in urma nerespectarii contractului de antrepriza;
la aceasta somatie Y si Z raspund punctual si motiveaza ca nu datoreaza aceste sume conf. contr. de tranzactie care " reprezinta vointa partilor si inlatura orice intelegere verbala
dintre acestea anterioara sau ulterioara incheierii lui "

- normal am formulat obiectiuni la expertiza pt. ca :
prin obiectivele de expertiza X a cerut stabilirea dob.... etc datorate conform contractului de credit depus de el (un contr. de credit existent la dosarul cauzei iar experta in completarea expertizaei enumera vreo 5-6 contr. de creditare cu dob intre 53%/an si 90%/an )
iar eu am solicitat sa se stabileasca dob si la nivelul dob de referinta a BNR - la obiectivul meu neraspunzand deloc !!- acesta "neavand relevanta in cauza!!!"
iar prin obiectiuni am solicitat :
-sa se stabileasca dob. la nivelul dob de referinta a BNR;indiferent daca are relevanta sau nu, acest aspect urmand sa fie stabilit de catre judecator si nu de expert.
-sa indice nr. contractului de credit avut in vedere la stab.dob in cadrul expertizei;
Va rog frumos exprimati-va parerile pro si contra acestor aspecte ( consider eu f.f.f. interesante )
Multumesc