timbrare apel-motivare

Discutii privind procedura civila
Post Reply
norocel

timbrare apel-motivare

Post by norocel » 10 Jun 2005, 17:29

Am vandut o creanta litigioasa pentru care aveam hotarare judecatoreasca in prima instanta, dar se formulase apel.
Cesionarul a cunsocut exact situatia si acest lucru rezulta din contractul incheiat.
In apel, sentinta a fost casata cu trimitere spre rejudecare in prima instanta si cesionarul m-a chemat in garantie.
Solutia a fost de respingere a cererii principale dar si a cererii de chemare in garantie.
Eu, desi nu parea sa am vreun interes am formulat apel pentru ca in motivare se retinea ca cesiunea este nula, iar cesionarului i se respinge actiunea pentru lipsa de calitate procesuala (motivare care ma dezavantaja).
In apel am fost pus sa timbrez cu o suma foarte mare, si am formulat o cerere de reexaminare care mi s-a respins.
In final, am luat decizia sa nu timbrez pentru ca oricum voi fi parte in proces si imi voi putea sustine toate apararile (fiind chemat in garantie de cesionar, care a facut si el apel).
Termenul limita pentru timbraj este 16 iunie.
Voi ce ziceti, ae trebui sa timbrez sau nu?
Ce as avea de pierdut daca nu timbre apelul din moment ce eu am formulat apel doar in privinta motivarii.

danutza

Post by danutza » 10 Jun 2005, 18:42

nu prea inteleg: ai facut apel "impotriva motivarii"?
din cate stiu eu, o cale de atac se exercita impotriva solutiei pronuntate si nu impotriva motivarii; de motivare te legi in atac

cesiunea era intr-adevar nula?
oricum e un contract aleatoriu
ce raspundere si-a asumat cedentul? vanzarea era sub conditie?

serafim

Post by serafim » 11 Jun 2005, 23:20

nu timbrezi -ti se respinge apelul ca netimbrat indiferent de ce motive vei arata ( asta doar in cazul in care esti scutit de taxa de timbru...deci daca vrei sa te folosesti de propriul apel TIMREAZA-L !!! - parerea mea!

aho

Post by aho » 11 Jun 2005, 23:44

Actiunea se respinge pe exceptie si nu pe fond, respectiv lipsa calitatii procesuale. N-ai indepinit formele de publicitate ptr. cesiune deci parerea mea este ca in apel doar tu datorezi taxa de timbru nu si cesionarul, caz in care trebuie sa ajungi la intelegere cu acesta care si cum platiti taxa de timbru , mai departe notifici cesiunea si cred ca trebuie si inregistrata la AE . Cesiunea nu este nula ci este inpozabila ; nulitate opereaza numai in anumite cazuri cred ca nu te incadrezi in acestea, imprejurari pe care le arati in motivele de apel. Daca se retine nulitatea sau anularea ai incurcat-o ca sa spun asa ptr ca opereaza repunerea in situatia anterioara si iti iei inapoi creanta, platesi cesionarului pretul si spezele, asa ca timbreaza !

norocel

Post by norocel » 12 Jun 2005, 12:21

1. Sub aspectul opozabilitatii nu s-au ridicat probleme, fiind indeplinite toate conditiile;
2. Instanta (in motivare si nu in dispozitiv) arata ca, ar fi nula cesiunea pentru ca, inainte de a incheia actul, debitorul ar fi fost iertat de datorie (ceea ce nu este adevarat), situatie in care, daca nu s-a transmis nimic atunci cesionarul nu are calitate procesuala pasiva (asa spune instanta)
3. La data cand s-a transmis creanta exista o hotarare de prima instanta prin care debitorul era obligat la plata, sentinta fiind apelata insa de debitor;
4. In apel, am aratat ca am transmis creanta si in locul nostru a intrat cesionarul, dar, dupa casarea cu trimitere in prima instanta, acesta ne-a chemat in garantie si in proces am figurat in aceasta calitate.
5. Dispozitivul suna cam asa :
"Respinge cererea X (cesionarului) de chemare in judecata a Y (debitorul cedat)
"Respinge cererea de chemare in garantie impotriva Z (cedentului)
6. Cesionarul a facut apel si a contestat atat respingerea cererii de chemare in judecata cat si respingerea cererii de chemare in garantie.
7. Pe mine ma preocupa urmatorul aspect: DACA SE RESPINGE CEREREA DE CHEMARE IN GARANTIE, MAI POATE SA-MI CEARA DESPAGUBIRI SAU EXISTA AUTORITATE DE LUCRU JUDECAT?

Eu interpretez ca nu mai poate sa-mi ceara despagubiri, dar poate ca ma insel.

aho

Post by aho » 12 Jun 2005, 12:54

Repet daca se retine nulitatea efectul este repunerea in situatia anterioara.
Poate fi retinuta prezumtia de remitere de datorie(absoluta sau relativa) rezultata din remiterea titltului de creanta catre debitorul cedat? A invocat debitorul nulitatea creantei ?Dar si asa nu vad de ce cesionarul nu ar avea calitate procesuala,el se pretinde titularul dreptului litigios in temeiul c.cesiune, atat valabilitatea acestuia(c.cesiune) cat si temeinicia cererii fac obiectul judecatii caz in care exceptia l. calit. procesuale trebuie unita cu fonul fiind necesare administrarea acelorasi dovezi .

norocel

Post by norocel » 12 Jun 2005, 14:03

Problema este ca nu s-a pus in discutia partilor nici o exceptie iar in dispozitiv nu se vorbeste despre admiterea vreaunei exceptii, cererea fiind respina si...atat.
In legatura cu remiterea de datorie...situatia mi se pare total aiurea dar instanta asa a retinut in motivare (sentinta este foarte ciudata).

Ma intreb cum ar opera repunerea in situatia anterioara daca eu mi-am pierdut calitatea de reclamant cand a intrat in cauza cesionarul?

Pana la urma, ideea este ca nu ma prea trage inima sa timbrez cu aproape 19 miloane din moment ce apelul cesionarului cuprinde exact aceleasi motive ca si al meu (l-am facut inainte si i l-am dat si lui), iar eu sunt in cauza intimat in cererea de chemare in garantie si pot pune concluzii.

O alta intrebare ar fi, aveam eu interes sa fac apel din moment ce cererea de chemare in garantie a fost respinsa?

aho

Post by aho » 12 Jun 2005, 14:20

Ma refeream la nulitatea c. cesiune, nulitatea presupune restituirea prestatiilor exec in temeiul c.nul.
Interesul tau in apel chiar daca s-a repins chemarea in garantie exista si tu stii asta.
Daca "cesionarul" nu are calitate proc. cum se iau in discutie motivele lui, el a timbrat, a fost obligat sa timbreze ? S-a respins actiunea ptr. lipsa calit. proc. active ?
Nu este clar, omiti( tu sau instanta) sa dai amanunte esentiale.
De ce nu incerci o tranzactie ?

codobelc

Post by codobelc » 13 Jun 2005, 11:07

Incurcata treaba!
Odata ce a fost repinsa cererea de chemare in garantie se cheama ca ai castigat. Strict procesual, nu prea ai interes.
Inteleg ca te cam incurca treaba cu nulitatea cesiunii, dar aceasta imprejurare nu a fost retinuta in dispozitiv. Deci nu ar prea fi autoritate de lucru judecat, cu atat mai mult cu cat nulitatea cesiunii nici macar nu a facut obiectul procesului (sper ca nu ma insel?).
Parerea mea este sa nu timbrezi apelul, pt ca oricum, vorba ta, poti pune concluzii in calitate de intimat. Bafta si tine-ne la curent!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 32 guests