arestare preventiva
arestare preventiva
S-a dispus arestarea preventiva a inculpatului, pentru 29 de zile, dupa scaderea zilei in care inculpatul a fost retinut, fara se existe insa o ordonanta de retinere. Da!!! A fost retinut fara se se emita in prealabil o ordonata de retinere. In conditiile acestea, este legal mandatul de arestare preventiva pentru 29 de zile, mandat in cuprinsul caruia se face vorbire despre "retinere"?
Este legala arestarea.
Probabil ametitul de politist a uitat sa isi faca un exemplar pentru dosar.
Oricum, daca de fapt nu exista ordonanta de retinere, as specula ca in mandatul de arestare se face referire la o ordonanta de retinere inexistenta, ceea ce denota superficialitatea judecatorului in studierea dosarului.
Dar, cred ca ea exista, dar nu la dosar. Si daca nu exista, se preconstituie. Ca asa e la noi.
Probabil ametitul de politist a uitat sa isi faca un exemplar pentru dosar.
Oricum, daca de fapt nu exista ordonanta de retinere, as specula ca in mandatul de arestare se face referire la o ordonanta de retinere inexistenta, ceea ce denota superficialitatea judecatorului in studierea dosarului.
Dar, cred ca ea exista, dar nu la dosar. Si daca nu exista, se preconstituie. Ca asa e la noi.
retinerea administativa este pe baza art. 31 lit. b din L. 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane, deci nu se pune problema plangerii pe art. 266 C. pen. O eventuala problema (care s-a si pus de altfel) a fost constiutionalitatea acestui text de lege. Problema a fost transata de Curtea Constitutionala aratand ca textul este constitutional in masura in care se interpreteaza ca masura retinerii, indiferent pe ce temei a fost luata nu depaseste 24 de ore. Deci retinem pe doua temeiuri diferite dar in total nu depasim 24 de ore.
Comisare, l-am facut ametit pe politist pe buna dreptate. Singurul caz in caresotia mea, avocat, s-a lovit de o spetza similara a fost din cauza politistului care ajunsese la parchet fara ordonantza. Si daca nu intreba avocata, nici procurorul nu observa lipsa.
In al doilea rand, asa cum stii, procuroul audiaza invinuitul, eventual partea vatamata si ceva martori, dupa care pune in miscare act penala si cere arestarea. Nu scoate nici un act din dosar. Care ar trebui sa fie legat deja la el! Ca nu observa lipsa ordonantei, e imputabi, dar nu in aceeasi masura ca in cazul politistului.
Sansiro, pe un alt topic am analizat foarte amanuntit chestia cu retinerea de 24 de ore. Ai perfecta dreptate. Dar eu vroiam sa spun ca nu prea vad, practic, temeiul pentru care ai prelungi retinerea admnistrativa pana la 24 de ore. Ai condus suspectul la politie, l-ai verificat, ai vazut ca este ok, gata... Ii dai drumul... sau il retii in cazul unui proces penal. Dar, verificarile respective nu pot dura mai mult decat cateva ore. Nu 24 de ore!
Asa ca ar trebui sa fie si o ordonanta de retinere in dosarul penal. Repet, dpdv practic. Teoretic poate fi si retinere administrativa de 24 de ore. Dar ar trebui sa existe niste procese-verbale din care sa reiasa de ce a durat atat retinerea. Sau ma insel?
In al doilea rand, asa cum stii, procuroul audiaza invinuitul, eventual partea vatamata si ceva martori, dupa care pune in miscare act penala si cere arestarea. Nu scoate nici un act din dosar. Care ar trebui sa fie legat deja la el! Ca nu observa lipsa ordonantei, e imputabi, dar nu in aceeasi masura ca in cazul politistului.
Sansiro, pe un alt topic am analizat foarte amanuntit chestia cu retinerea de 24 de ore. Ai perfecta dreptate. Dar eu vroiam sa spun ca nu prea vad, practic, temeiul pentru care ai prelungi retinerea admnistrativa pana la 24 de ore. Ai condus suspectul la politie, l-ai verificat, ai vazut ca este ok, gata... Ii dai drumul... sau il retii in cazul unui proces penal. Dar, verificarile respective nu pot dura mai mult decat cateva ore. Nu 24 de ore!
Asa ca ar trebui sa fie si o ordonanta de retinere in dosarul penal. Repet, dpdv practic. Teoretic poate fi si retinere administrativa de 24 de ore. Dar ar trebui sa existe niste procese-verbale din care sa reiasa de ce a durat atat retinerea. Sau ma insel?
Recapitulam :
Retinerea, fie ea chiar si administrativa, trebuie motivata si se face in baza unui inscris. Deci trebuia sa existe fie ordonanta ,fie p.v. (am inteles ca asa ceva se incheie la retinerea administrativa desi recunosc ca nu am vazut niciunul). Gresit ca nu exista desi sub forma consecintelor acestea lipsesc ( prin prisma celor 29 zile ; altfel se punea problema daca se emitea mandat pe 30 zile) iar omisiunea poate fi reparata.
Exista in aceasta ecuatie o necunoscuta. Ziua respectiva si-a petrecut-o in arestul politiei sau pe holul vreunei sectii ?
Apropos de Justitiabilu am inteles ca politia spaniola are o norma de conduita : Retin un suspect iar anchetatorii obtin totul de la acesta in 3 ore. Legal pot sa-l retina pana la consumarea a 24 ore de retinere. Moral sunt obligati la a-l pune in libertate. Deci sunt de acord cu tine.
Chiar ! Imi poate spune cineva cum se intocmeste actul de retinere administrativa ?
Retinerea, fie ea chiar si administrativa, trebuie motivata si se face in baza unui inscris. Deci trebuia sa existe fie ordonanta ,fie p.v. (am inteles ca asa ceva se incheie la retinerea administrativa desi recunosc ca nu am vazut niciunul). Gresit ca nu exista desi sub forma consecintelor acestea lipsesc ( prin prisma celor 29 zile ; altfel se punea problema daca se emitea mandat pe 30 zile) iar omisiunea poate fi reparata.
Exista in aceasta ecuatie o necunoscuta. Ziua respectiva si-a petrecut-o in arestul politiei sau pe holul vreunei sectii ?
Apropos de Justitiabilu am inteles ca politia spaniola are o norma de conduita : Retin un suspect iar anchetatorii obtin totul de la acesta in 3 ore. Legal pot sa-l retina pana la consumarea a 24 ore de retinere. Moral sunt obligati la a-l pune in libertate. Deci sunt de acord cu tine.
Chiar ! Imi poate spune cineva cum se intocmeste actul de retinere administrativa ?
Personal nu cunosc despre obligativitatea intocmirii unui asemenea act(dpdv al normelor juridice) . Dar stiu insa ca orice act al organelor de politie trebuie concretizat intr-un inscris, in cazul de fata un proces-verbal. De cate ori am procedat la retinerea unei persoane, predcedata de o retinere administrativa, am intocmit un proces-verbal in care descriam exact ceea ce am facut, cu ora la care am legitimat-o, scopul verficarilor si rezultatul acestora. Procesul-verbal respectiv il anexam dosarului cauzei.
retinere adminstrativa=timpul scurs de la identificarea inv pana la emiterea ordonatei de retinere.Ex .politia din Suceava se deplaseaza la Branca Costesti si identifica tilharul GM,politia intocmeste un proces verbal de identificare in care precizeaza ora,cind ajunge la Suceava si intocmeste ordonanta de retinere pentru 24 ore , scade timpul de la identificare la retinere.