Masa succesorala dupa parinti decedati compusa dintr-un: apartament situat in centrul orasului, 1/1 din 1,51 ha terenuri cuprinse intrun titlu de propietate, o casa nelocuibila in stadiu de prabusire (evaluata in cursul procesului prin demolare fara sa se ia in considerare cheltuielile de obtinere a autoirizatiei de demolare si costurile de de demolare),doua conturi bancare sensibil egale.Prin IAP judecatorul stabileste cotele: 1/2 din 5/8 apartament (evaluat de expert in constructii ANEVAR in cursul procesului fara includerea boxei de la subsol) 1/2 din terenuri evaluate de expert evaluator imobiliare ANEVAR(care in raport specifica ca lotizarea prin faramitarea parcelor scade necuantificat valoarea parcelei) 1/2 din conturile bancare.
Lotizarea finala este atribuita unui expert topo (desemnat initial sa faca evaluarea terenurilor si lotizarea finala).Raportul lui este contestat si desemnat expertul ANEVAR care intocmeste evaluarea terenurilor.Expertul topo desi nu este acredidat ANEVAR este mentinut sa faca raportul de lotizare finala. Propune doua variante: A. in care faramiteaza o parcela fara sa tina cont de recomandarea expertului evaluator,imparte toate celelalte parcele cei doi mostenitori si propune o sulta dupa apartament.
Mentiune: Parcela faramitata are valoare cu 8000 lei mai mare decat toate celelalte parcele +valoarea casei demolabile. Varianta B Atribuie toate terenurile unei singure parti diminuind sulta dupa apartament la o suma ridicol de mica. Atrbuie apartamentul celeilalte parti.Avand in vedere ca la evaluarea terenurilor evaluatorul a stabilit valuarea lor luind in considerare productiile agricole care s-ar obtine dar care necesita cheltuieli si specifica ca valoarea nu s-ar putea obtine prin vanzare cererea fiind fff.redusa aceasta varianta nu respecta principiul echitabilitatii.Asa cum am mentionat parcelele de teren se pot imparti fara faramitare cu mare marja de echitabilitate iar diferenta de valoare s-ar constitui sulta. Am formulat obiectiunile acestea la cele doua variante dar instanta le-a respins motivand ca judecatorul va decide modul de lotizare. Intrebari: 1.Daca expertul desemnat sa lotizeze final nu este ANEVAR poate face lotizarea finala? 2.Daca judecatorul decide asupra modului de lotizare de ce am mai platit expert ?
partaj succesoral