Am o speta extrem de incalcita, sper sa ma ajutati voi...
In 2000 am cumparat o suprafata de teren de 2000 m.p. in intravilan de la un vanzator caruia ii fusese admisa actiunea in revendicare pentru aceasta suprafata de teren in contradictoriu cu Municipiul reprezentat de primar .
In 2002 mi- a fost revendicata o suprafata de 500 m.p. din terenul cumparat actiune care a fost insa respinsa.Cu aceasta ocazie s-a intocmit o expertiza din care rezulta ca terenul cumparat de mine faptic este de 2.100 m.p. si nu de 2000 asa cum rezulta din act suprafata care este libera
As putea introduce o actiune in constatare prin care sa solicit instantei sa constate ca am cumparat de fapt 2100 mp si nu 2000?
Cu cine ar trebui sa ma judec in contradictoriu?
sau cel care mi-a vandut mie ar trebui sa revendice si aceasta suprafata
Multumesc anticipat
Actiune in constatare
actiune in constatare
Draga Sendre,
Solutia ar fi ca si pentru diferenta de suprafata, de 100 m.p., vanzatorul sa promoveze actiune in revendicare imobiliara, in contradictoriu cu municipiul, reprezentat prin primar; cumparatorul, la randul sau, sa formuleze cerere de interventie in interes propriu si sa solicite instantei, in contradictoriu cu vanzatorul si cu municipiul, sa constate efectuata vanzarea si pentru aceasta diferenta de suprafata.
Mult succes!
Solutia ar fi ca si pentru diferenta de suprafata, de 100 m.p., vanzatorul sa promoveze actiune in revendicare imobiliara, in contradictoriu cu municipiul, reprezentat prin primar; cumparatorul, la randul sau, sa formuleze cerere de interventie in interes propriu si sa solicite instantei, in contradictoriu cu vanzatorul si cu municipiul, sa constate efectuata vanzarea si pentru aceasta diferenta de suprafata.
Mult succes!
Este vorba despre acelasi teren. Intotdeauna suprafata din acte difera de suprafata reala, nu e nevoie de prea multa imaginatie pentru asta. La fiecare noua masuratoare va rezulta o alta suprafata. In cartea funciara se inscriu ambele suprafete (cea din acte si cea din documentatia cadastrala), care individualizeaza acelasi imobil.
Deci, mai intai ca o actiune in constatarea faptului ca terenul nu are suprafata din acte, ci suprafata masurata de catre expert este inadmisibila pentru ca se tinde la constatarea unei situatii de fapt.
In al doilea rand, o asemenea actiune ar fi inutila, pentru ca terenul este acelasi - acela individualizat prin documentatia cadastrala si prin titlul de proprietate.
In al treilea rand, atata timp cat nimeni nu-ti contesta dreptul de proprietate asupra suprafetei de teren respective, nu ai cu cine sa te judeci; nimeni nu ar avea calitate procesuala pasiva.
Deci, mai intai ca o actiune in constatarea faptului ca terenul nu are suprafata din acte, ci suprafata masurata de catre expert este inadmisibila pentru ca se tinde la constatarea unei situatii de fapt.
In al doilea rand, o asemenea actiune ar fi inutila, pentru ca terenul este acelasi - acela individualizat prin documentatia cadastrala si prin titlul de proprietate.
In al treilea rand, atata timp cat nimeni nu-ti contesta dreptul de proprietate asupra suprafetei de teren respective, nu ai cu cine sa te judeci; nimeni nu ar avea calitate procesuala pasiva.
1. Nu ai cu cine te judeca, nu este revendicare (esti in posesia imobilului).
2. Cerere la cartea funciara (impreuna cu o expertiza extrajudiciara) prin care sa arati ca starea de drept nu corespunde situatiei de fapt.
3. Nu este chiar o rectificare a cartii funciare, dar in practica asa este denumita. Ar fi mai degraba o completare. Se pronunta o incheiere atacabila.
2. Cerere la cartea funciara (impreuna cu o expertiza extrajudiciara) prin care sa arati ca starea de drept nu corespunde situatiei de fapt.
3. Nu este chiar o rectificare a cartii funciare, dar in practica asa este denumita. Ar fi mai degraba o completare. Se pronunta o incheiere atacabila.