pensie de intretinere cu parinte aflat in strainatate

Familiei
Post Reply
ioan_radu

pensie de intretinere cu parinte aflat in strainatate

Post by ioan_radu » 09 Jun 2005, 04:02

De la inceput rog sa mi se ierte lacunele mele in ceea ce priveste necunoastera legislaturii...........Deci:sunt divortat de aproximativ un an si jumatae,si am in crestere si educare pe fiul meu,in varsta de noua ani si jumatate.Fosta mea sotie este plecata in Ungaria(15 sept 2003) ca urmare a unei invitatii oficiale facuta de catre un var primar de-al ei(nu stiu daca acea invitatie mai este valabila,ea fiind facuta pe durata unui an de zile,sau daca ea a fost refacuta).Intrebarea mea este,cum as putea sa obtin o majorare de pensie,ea spunandu-mi ca lucreaza acolo si castiga bine.Bineinteles eu nu am nici o dovada concreta,nici macar adresa(am adresa din chemarea oficiala a varului ei,prin care el se obliga de anumite obligatii in ceea ce o priveste,inclusiv domiciliul).Trebuie sa mai mentionez faptul ca in prima faza, eu am inentat actiune de divort,dupa care din mot. tehnice l-am retras;ea fiind in tara ptr. anumite acte,a inentat ea actiune de divort,divort in urma caruia a recunoscut ca minorul are conditii mai bune de crestere si educare,etc. in prezenta tatalui(si a mamei mele) decat a ei,deasemeni nu si-a cerut nici drept de vizita.Mentionez faptul ca mai am o hotarare judecatoreasca de acum trei ani,prin care imi incredinteaza minorul spre" cestere si educare"...fiind nedivortati...motivul fiind ca vrea sa plece in Italia.Mai mentionez ca minorul are o forma grava de bronsita asmatiforma(fiind inernat de mai multe ori),medicamentele costand f. mult.Copilul este in cl 2 "step by step",ceea ce maresc f. mult cheltuielile,nereusind sa-l transfer.De pe 15 sept 2003 ea nu a venit sa vada copilul decat de trei ori,iar acum ma ameninta ca "mi-l ia". Deci, care sunt caile si sansele sa obtin o pensie mai mare;si deasemeni caile si sansele ca ea sa obtina minorul. Va rog astept un raspuns.....sau mai multe Mai mentionez ca in hotararea de divort, fosta sotie a renuntat la partaj,nefiind aproape nimic pe numele vreounuia din noi.......ea mai poate reveni asupra propriei sale hotarari........sau ma mai poate ataca in instanta pe termen nelimitat???

AllyMcBeal

Post by AllyMcBeal » 09 Jun 2005, 07:18

Fosta sotie poate cere oricand reincredintarea minorului,insa trebuie sa dovedeasca schimbarea conditiilor avute in vedere de instanta prin hotararea de divort,ceea ce e mai greu .Daca sta in continuare in strainatate este necesara si acolo o ancheta sociala ,trebuie sa-si dovedeasca domiciliul,veniturile...Mai mult,dupa zece ani minorul trebuie ascultat de instanta.Nu prea are sanse.
Daca mai sunt bunuri dobandite in timpul casatoriei,poate cere oricand si partajul.
In ce priveste pensia de intretinere,avand in vedere ca nu-i stii nici macar domiciliul,nu se poate face nimic.Tu esti cel care trebuie sa arate/sa dovedeasca veniturile ei.Chiar daca ai obtine o hotarare de majorare a pensiei (chiar si raportata la venitul minim pe economie) cu citarea ei prin presa (domiciliul necunoscut) n-ai cum s-o executi.

ioan_radu

Post by ioan_radu » 09 Jun 2005, 09:07

Va rog sa ma scuzati pentru insistenta......dar ea poate obtine o hotarare prin care sa poata duce (macar si provizoriu)copilul in Ungaria????

AllyMcBeal

Post by AllyMcBeal » 09 Jun 2005, 13:17

Teoretic poate obtine o hotarare care sa ii dea dreptul sa duca minorul in vacanta o saptamana sau doua,poate chiar si in cursul anului la sfarsit de saptamana,cateodata.Totusi,cred eu ca si aici trebuie sa dovedeasca un domiciliu si venituri stabile,iar ancheta sociala n-ar trebui sa lipseasca.
Chiar si asa,Lg.272/2004(privind protectia drepturilor copilului) prevede ca la iesirea copilului din tara este nevoie de acordul scris al tatalui (indiferent daca parintii sunt divortati sau nu),in caz de neintelegere hotarand tot instanta de judecata.

viky56

caz similar

Post by viky56 » 21 Jun 2005, 17:51

pentru pensie de intretinere cere instantei o comisie rogatorie care se va ocupa de caz ,intradevar procedura este cam lunga de ordinul lunilor dar da rezultate.
nu renunta la a cere de fiecare data comisie sociala cand vrei sa dovedesti ceva ,are putere in instanta .

Post Reply