Concediu pt. ingrijirea copilului de pana la 2 ani

Familiei
Post Reply
Danana

Concediu pt. ingrijirea copilului de pana la 2 ani

Post by Danana » 04 Jun 2005, 18:17

Buna seara,tuturor.

Va rog sa-mi spuneti parearea voastra in situatia pe care va voi relata .

Am o cunostinta care a fost in concediu pt. ingrijirea copilui de pana la 2 ani pana in aceasta luna(iunie), cand s-a intors la serviciu. Problema este ca in luna august va trebui sa nasca al doilea copil,iar cei de la CJP i-au spus ca nu va beneficia de concediu pt. ingrijirea si celui de-al doilea copil,pt.ca nu are 10 luni de cotizare inaintea evenimentului asigurat.
Eu stiam ca cei 2 ani de concediu sunt considerati stagiu de cotizare .

Pe de alta parte , vi se pare moral ca statul sa penalizeze copii pt. ca mama ,desi salariata, nu si-a calculat bine timpul in care sa ramana insarcinata? :oops:
Eu sunt foarte indignata si as dori s-o pot ajuta sa-i dea in judecata. Poate ma sfatuiti si in acest sens.
Cu multumiri.

aho

Post by aho » 05 Jun 2005, 06:19

Danana eu am solutia din 2003 intr-o speta asemanatoare, din cate stiu nu s-a modificat, dar o sa cer lamuriri la sursa si te tin la curent.
Potrivit celor stiute de mine are dreptul la indemnizatie in masura in care nu a optat ptr. suspendarea contractului de munca; exista o modificare la Legea 19 in anul 2002(nu stiu exact luna, aproximativ mai-august) prin care s-a revenit asupra considerarii stagiului de cotizare. Stiu ca in perioada de neacordare(intrarea in vig a L19 si pana la modificarea din 2002 )nu se retinea c.a.s. persoanelor aflate in ingrijirea copilului iar dupa modificare cred ca se retine si c.a.s si daca se retine exista si stagiu de cotizare. Cu sau fara retinerea c.a.s-lui are drept la indemnizatie daca nu a cerut suspendarea cim.
Ca sa dai in judecata cjp trebuie sa ai un refuz al acestora in solutionarea cererii tale. Persoana urmeaza a primi indemnizatia de la unitate sau direct de la c.j.p ( in cazul in care fondul cas al unitatii nu acopera indemnizatia)?
Daca indemnizatia se plateste de catre unitate atunci dreptul de actiune apartine unitatii in masura in care inspectorii cjp contesta legalitatea platii iar daca indemnizatia se plateste de catre cjp are drept de actiune atat unitatea cat si persoana, procedura de acordare a indemnizatiei in acest caz este mai complicata unitatea trebuind sa deschida cont special ( la trezorerie cred) unde se vireaza de catre cjp diferenta de indemnizatie.

Danana

Post by Danana » 05 Jun 2005, 09:07

Multumesc tare mult, AHO.
Voi cere mai multe lamuriri mamicii.
N-am inteles chestiunea cu suspendarea cim. Te referi la o cerere facuta luna aceasta ? Nu cred ca exista .Poate intre timp sa-si fi luat un c.m.
Ma duc sa le dau de mancare copiiilor si apoi ma uit in L19/00.

Inca o data ,iti multumesc si iti doresc o duminica linistita. :floare: :floare: :floare:

Post Reply