ACTIUNE CONFESORIE ÎN SERVITUTE

Discutii privind procedura civila
Post Reply
12345

ACTIUNE CONFESORIE ÎN SERVITUTE

Post by 12345 » 01 Jun 2005, 17:57

Dupa ce am adjudecat un imobil ( fara teren ), doresc sa fac o actiune ptr. servitute.
Imobilul. este compus din parter +etaj+mansarda.
Accesul la parter se face din strada.
Accesul la etaj si mansarda se face pe terenul celui ce a fost si proprietarul imobilului, usa de acces fiind in spate.

- In ce conditii imi poate acorda instanta drept de servitute???? .......si aici ma refer se fixeaza o chirie ptr. partea de teren in acces sau se cumpara la pretul pietei ???????????..........trebuie eu sa mentionez in actiune ceva cu privire la asta ?????????????
Multumesc all !!!!!!!!!!!!!

norocel

Post by norocel » 02 Jun 2005, 08:44

Dreptul de trecere este reglementat de art. 616-619 Cod civil.
Despagubirea poate fi stabilita prin conventia partilor.

12345

RE.

Post by 12345 » 02 Jun 2005, 09:05

Multumesc NOROCEL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Am vorbit intre timp cu un expert in constructii si am gasit o modalitate de a avea acces la etaj fara a mai trece pe terenul vecinului.

Acum as mai avea o intrebare ...............Ce se intampla cu terenul de sub casa ?????????? Eu am adjudecat imobilul fara a se vorbi insa ceva de teren ...........terenul nu a facut obiectul adjudecarii .

norocel

Post by norocel » 02 Jun 2005, 09:10

Ar trebui sa ai drept de superficie.
Constructia nu este notata in CF?

12345

RE.

Post by 12345 » 02 Jun 2005, 09:16

Acum astept sa iasa releveul, multi nu au vrut sa-l faca pentru ca nu aveam teren. Dupa ce-mi iese cadastrul voi merge la C.F.

norocel

Post by norocel » 02 Jun 2005, 09:18

Dar cand ai adjudecat imobilul nu ai vazut CF-ul?

12345

RE.

Post by 12345 » 02 Jun 2005, 09:21

Nu NOROCEL, la adjudecare nu iti da nimeni C.F. cu atat mai putin la AVAS.

ramonn

Post by ramonn » 02 Jun 2005, 09:21

pe scurt asa e, ideea fiind ca servitutile nu prea sunt mocca. cel putin asa gandeste judecatorimea ....
un alt impediment este definirea notiunii de loc "infundat" in asa cum se face vorbire despre acesta in art. 616. ce anume inseamna infundat. una dintre opinii - iar eu am sa ma abtin oleak (sinasa am un pariu pending pe acest subiect cu un asistent de reale ... lol) - este ca infundat inseamna, incercuit de teren, gen "insula". in celelalte cazuri vezi doamne nu s-ar impune acordarea dreptului.

actiunea confesorie si-ar putea gasi utilitate, banuind prin asta ca pr f aservit iti creeaza probleme ...

codobelc

Post by codobelc » 04 Jun 2005, 09:28

O actiune confesorie cred ca va rezolva problema si ti se va recunoaste un drept de superficie asupra terenului aflat sub casa.

excalibur

Post by excalibur » 04 Jun 2005, 09:34

Daca constructia nu este notata in CF, nu poate proprietarul terenului sa depuna o reconventionala si sa ceara daramarea constructiei cu daune interese?

codobelc

Post by codobelc » 04 Jun 2005, 10:07

Ceva imi spune ca proprietarul terenului a fost la un moment dat si proprietarul constructiei :) Daca nu, si daca nu exista nici macar un drept de superficie in favoarea prop. constructiei, cel putin teoretic prop. terenului ar putea invoca accesiunea imobiliara artificiala. Solutia depinde de buna(reaua)credinta a constructorului. Oricum, ne-ar trebui ceva detalii...[/quote]

12345

re.

Post by 12345 » 04 Jun 2005, 10:26

In principiu in prezent s-a gasit o solutie prin care proprietarul actual al constructiei nu va mai avea nevoie de servitute de trecere pe teren...........dar..............eu las discutia deschisa, pentru ca e bine sa ai lamurite niste aspecte, nu ?

Deci :

- X era propr. terenului si al constructiei, a facut un imprumut ptr. care a girat doar cu constructia cu constructia.
- Pentru neachitarea creditului constructia a fost scoasa la vanzare prin licitatie publica - procedura legal indeplinita-
- adjudecatarul constructiei ( noul proprietar ) a intrat in posesia constructiei si acum urmeaza a face cadastrul ptr. inscrierea in cartea funciara.
- Intrarea in imobil se face direct din strada.
- terenul liber nu are o suprafata prea mare circa 30 mp. si se afla in partea din spate a imobilului, accesul la teren facandu-se din strada paralela fata de cea in care se intra in imobil.

Cat despre accesiune nu se poate ca proprietarul terenului sa devina din nou proprietarul constructiei..........ptr. ca art. 507 spune.... daca din doua lucruri unite nici unul nu poate fi privit ca accesoriu celuilalt ( iar in cazul asta zic eu ca "nu" ), atunci va fi considerat ca principal acela care va fi mai mare in valuare. deci..................................

excalibur

Post by excalibur » 04 Jun 2005, 13:05

Daca asa stau lucrurile atunci trebuie sa ceri sa se constate ca ai un drept de superficie si trebuie sa obtii si cale de acces.
Este important sa-ti inscrii drepturile in CF.

Art. 507 Cod civil se refera la accesiunea mobiliara iar girul se refera la mobile si nu la imobile.

Post Reply