partaj 50/50?

Familiei
Post Reply
bluebird

partaj 50/50?

Post by bluebird » 31 May 2005, 10:15

Sunt casatorit de 7 ani. Nu avem copii impreuna (nu a vrut ea!). Serviciul ce il are ii ofera f multe ocazii sa plece cu o acoperire legala. Problema este ca dupa fiecare revenire, schimbarea comportamentului ei in sanul familiei a devenit tot mai rece. Nu imi raspunde la nici o intrebare incomoda (probabil pt a nu fi nevoita sa minta), ba mai mult, imi aduce mie tot felul de acuze si jigniri ce nu le mai pot suporta. Daca ar fi sa povestesc tot, s-ar aduna de o carticica. In aceasta situatie ma tot gandesc sa renunt la casatorie. Apare o mica problema: f multe lucruri din casa au fost achizitionate din salariul meu (a fost de 3 ori mai mare), platesc rate si obligatii numai din salariul meu, nu am stiut ce bani castiga si cum ii cheltuieste (este o conceptie absurda si invechita... zice ea!), iar ca sa fie treaba clara, am descoperit si bani pusi de-o parte (probabil pt zile negre) de care eu nu aveam cunostinta.
De aceea va intreb, cu rugamintile de rigoare, daca ma puteti informa asupra legislatiei de partaj (legi, articole), si daca intr-adevar totul se imparte 50/50.
Multumesc anticipat!!!

danutza

Post by danutza » 01 Jun 2005, 13:08

cam asa este, adica exista o prezumtie legala conform careia sotii au contribuit in cote egale la dobandirea bunurilor comune

exista si o parte buna: aceasta prezumtie legala este relativa, adica poate fi rasturnata prin dovada contrara; partea rea este ca totul depinde de dovezile pe care le ai, de priceperea avocatului si de intelepciunea judecatorului

divortul se poate termina mai repede decat partajul

ideal ar fi sa va intelegeti asupra cotei de contributie a fiecaruia dintre voi, precum si asupra partajarii in natura a bunurilor dobandite in timpul casatoriei

bine ar fi ca, pana la intentarea actiunii in instanta, sa va despartiti in fapt pentru ca celalalt sot sa nu se mai bucure de prezumtia amintita si in ceea ce priveste ratele pe care le vei achita de acum incolo

parerea mea!

wittmann

Post by wittmann » 01 Jun 2005, 18:51

Danutza, te contrazic: Nu exista nici o prezumtie legala privind egalitatea de cote parti a sotilor. Instanta stabileste, in functie de probe, contributia fiecarui sot la dobandirea bunurilor comune si cotele ce li se cuvin acestora.

indian

Post by indian » 01 Jun 2005, 20:18

Teoretic, Wittmann are dreptate.
Din pacate, de multe ori aprecierea instantei fata de contributia in fapt a fiecarui sot la dobandirea bunurilor comune, nu este corecta.

norocel

Post by norocel » 02 Jun 2005, 09:21

Daca administrezi probe atunci instanta va pronunta o solutie corecta, daca nu, atunci se va pronunta in functie de situatia dovedita.

danutza

Post by danutza » 02 Jun 2005, 09:32

am comis-o :oops:

multumesc, wittman

mi-e jena ca am folosit expresia "prezumtie legala"; ai dreptate; am vrut sa spun ca asta e practica, adica trebuie sa recunoastem ca instantele pleaca de la principiul fifty-fifty

bluebird

Post by bluebird » 03 Jun 2005, 11:25

In situatia asta singurele probe sunt actele financiare ale institutiilor unde lucram (fisele fiscale). Intrebarea ramane daca sunt suficiente...
Oricum, va multumesc pt amabilitatea si rabdarea de a citi si raspunde acestui subiect!

Post Reply