Buna,
o prietena mi-a relatat urmätorul caz / intrebare:
o matuse maritata, fara copii, mi-a lasat toate bunurile ei prin testament. Sotul ei este mostenitor rezervatar, dar, deoarece eu ma ocup si de el, el nu a cerut dreptul sau de mostenitor rezervatar. El are niste nepoti, care insa nu se ocupa de el. Intrebare:
Daca unchiul (adica sotul matusii) care este batran si oarecum bolnav va deceda, dreptul sau de mostenitor rezervatar poate fi cerut de acesti nepoti?
Multumesc.
Mostenirea rezervei succesorale
Re: Mostenirea rezervei succesorale
Am gasit:
Articolul 1523. Transmisia succesorală
(1) Dacă moştenitorul a decedat după deschiderea succesiunii şi pînă la acceptarea moştenirii, dreptul de a primi cotă succesorală trece la moştenitorii săi (transmisia succesorală). Succesorii moştenitorului decedat trebuie să accepte moştenirea în partea rămasă din termenul stabilit pentru acceptare. Dacă acest termen este mai mic de 3 luni, el se prelungeşte pînă la 3 luni.
(2) La expirarea termenului prevăzut la alin.(1), succesorii moştenitorului decedat pot fi recunoscuţi de instanţa de judecată că au acceptat succesiunea dacă instanţa va considera cauzele omiterii termenului întemeiate.
(3) Dreptul moştenitorului de a primi o parte din moştenire în calitate de cotă din rezerva succesorală nu se transmite moştenitorilor lui.
dar este Codul Civil al republicii Moldova.
Cum este in România?
Articolul 1523. Transmisia succesorală
(1) Dacă moştenitorul a decedat după deschiderea succesiunii şi pînă la acceptarea moştenirii, dreptul de a primi cotă succesorală trece la moştenitorii săi (transmisia succesorală). Succesorii moştenitorului decedat trebuie să accepte moştenirea în partea rămasă din termenul stabilit pentru acceptare. Dacă acest termen este mai mic de 3 luni, el se prelungeşte pînă la 3 luni.
(2) La expirarea termenului prevăzut la alin.(1), succesorii moştenitorului decedat pot fi recunoscuţi de instanţa de judecată că au acceptat succesiunea dacă instanţa va considera cauzele omiterii termenului întemeiate.
(3) Dreptul moştenitorului de a primi o parte din moştenire în calitate de cotă din rezerva succesorală nu se transmite moştenitorilor lui.
dar este Codul Civil al republicii Moldova.
Cum este in România?