Buna ziua,
Mama mea este intr-un proces in care se dezbate o succesiune prin atacarea unui testament +act donatie. Bunica mea a solicitat despagubiri din Cadrilater (Bulgaria), dosar care s-a finalizat de curand. In Cadrilater parintii bunicii au avut 13,5 ha iar in Romania au primit doar 10 ha. Despagubirile s-au dat pe diferenta + productie+ pomi fructiferi etc. Dupa '90 bunica si sora ei si-au impartit averea mamei: casa parinteasca + 3 ha au ramas la sora bunicii iar 7 ha bunicii mele. Sora mamei si-a dat cei 3 frati in judecata, avand ca documente justificative un testament + act de donatie, dar nu apar pe nicaieri cele 7 ha (doar despagubirile solicitate de noi de la ANRP, in care speram sa gasim documente din care sa reiasa acea diferenta convertita in bani, dar nu a fost asa). Cum putem verifica unde a disparut acel teren? La ANRP nu putem solicita personal pt ca mama nu are inca certificat de mostenitor, avocata mamei spune ca procesul are ca scop doar atacarea testamentului (cf caruia sora mamei primeste de la mama sa intreaga avere, adica este legatar universal + despagubirile din Bulgaria prin actul de donatie; singurul titlu de proprietate este pe numele bunicului, anume 6,6 ha si casa; adica parte din ceea ce mosteneste bunica dupa moartea sotului sau). Deasemene cele 6,6 ha ale bunicului erau 7,25 ha cand au intrat in CAP. Inteleg ca instanta nu se ocupa de aceste verificari, anume disparitiile de terenuri. Cum pot verifica lista de reimproprietaritii din localitatea bunicii mele dupa '90. Imi este greu sa cred ca bunica nu s-a reimproprietarit. Sora mamei a fost contabil la CAP-ul localitatii respective, iar sotul sau viceprimar. Banuiesc ca terenul respectiv fie s-a dus direct pe numele lor, sau pe numele bunicii (mama bunicii era decedata la acea data). Nu cred ca documente doveditoare se gasesc doar la Primaria localitatii respective. Statul roman trebuie sa mai detina o alta arhiva. Va rog mult sa ma ajutati cu cateva informatii! Sunt sigura ca-mi vor fi utile. Nu pot sa cred ca 7 ha pot disparea din suprafata acestei tari fara nici o urma.
Daca am omis sa va dau toate informatiile de care aveti nevoie pt a-mi oferi un sfat va rog sa-mi spuneti. Astept raspunsul dumneavoastra! Cu multumiri, Ani
retrocedari
Re: retrocedari
Buna ziua,
Cei din Cadrilater au primit pamant in Romania. Cele mai precise informatii le obtineti de la Primaria localitatii unde a trait bunica/bunicii...Sunati acolo si faceti o adresa cu acte dovaditoare...Este simplu.
La Arhivele nationale puteti obtine doar actele referitoare la cadrilater si eventual ce li s-a dat in folosinta aici, insa trebuie sa faceti si acolo o cerere. Trebuio sa aveti ceva acte/ informatii referitoare la Cadrilater.
Cei din Cadrilater au primit pamant in Romania. Cele mai precise informatii le obtineti de la Primaria localitatii unde a trait bunica/bunicii...Sunati acolo si faceti o adresa cu acte dovaditoare...Este simplu.
La Arhivele nationale puteti obtine doar actele referitoare la cadrilater si eventual ce li s-a dat in folosinta aici, insa trebuie sa faceti si acolo o cerere. Trebuio sa aveti ceva acte/ informatii referitoare la Cadrilater.