Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
-
bibilutza
ma poate ajuta cineva?
se poate vinde un pamant daca toti mostenitorii sunt deacord, cu precizare ca succesiunea nu a fost facuta.

-
cumintzica
da.
-
judge
normal ca da. semneaza toti pe contractul de vanzare cumparare. se face la notar (terenul e bun imobil).se vinde tot terenul nu?
-
danutza
bibilutza, ce inseamna pentru tine "succesiunea nu a fost facuta"? nu s-a dezbatut sau nu s-a facut iesirea din indiviziune?
daca s-a dezbatut succesiunea, atunci mostenitorii pot vinde chiar daca nu au facut iesirea din indiviziune
referitor la raspunsurile de mai sus, sincer, n-am stiut ca poti vinde ceva ce nu ai 8O
parerea mea!
-
cumintzica
fireste ca s-a referit la faptul ca nu s-a facut inca iesierea din indiviziune, dupa deschiderea mostenirii.....ca doar n-o fi voba de vinzarea lucrului altuia! sa fim seriosi!
-
cumintzica
danutza wrote:bibilutza, ce inseamna pentru tine "succesiunea nu a fost facuta"? nu s-a dezbatut sau nu s-a facut iesirea din indiviziune?
daca s-a dezbatut succesiunea, atunci mostenitorii pot vinde chiar daca nu au facut iesirea din indiviziune
referitor la raspunsurile de mai sus, sincer, n-am stiut ca poti vinde ceva ce nu ai 8O
parerea mea!
btw:
a dezbate succesiuea este sinonim dupa stiinta mea cu a
face succesiunea, sinonim si cu
iesirea din indiviziune. poate te referi la deschiderea succesiunii, ceea ce e cu totul altceva.
-
wittmann
Cand spui ca "s-a facut succesiunea" eu inteleg ca s-a dezbatut, adica mostenitorii s-au prezentat la notar si li s-a eliberat certificat de mostenitor; iesirea din indiviziune este altceva.
-
cumintzica
aha, "dezbaterea" succesiunii nu este obligatorie simultana cu iesirea din indiviziune. dar pot avea loc deodata, daca mostenitorii fac un partaj vonuntar, nu?
-
danutza
e clar ca procedura notariala a dezbaterii succesiunii (finalizata fericit prin eliberarea certificatului de mostenitor) este altceva decat iesirea din indiviziune
eu am intrebat-o pe bibilutza ce intelege ea prin "succesiunea nu a fost facuta"; am presupus ca nu e de specialitate si vroiam sa stiu ce raspund
prin urmare:
mostenirea se deschide prin moartea lui de cuius; urmeaza procedura notariala succesorala; apoi partaj volutar (if necessary - daca e nevoie, in sensul ca mostenitorii pot vinde si fara a iesi din indiviziune)
daca nu s-au eliberat certif de mosten, nu se poate face actul de v-c chiar daca toti mosten sunt de acord cu vanzarea
parearea mea!
pt cumintzica
te rog sa ma scuzi daca te-am suparat cu ceva

-
cumintzica
nimeni nu s-a suparat, dezbatem si noi ca intre juristi! :)
pererea mea ar fi cam asa: certificatul de mostenitor are caracter declarativ, iar transmiterea succesiunii a operat de drept din momentul decesului lui de cuius, caci in dreptul nostru succesoral mostenirea nu ramine nici un moment fara stapin. prin urmare, mostenitorii pot vinde, chiar daca nu au certificat de mostenitor, dar sigur, cumparatorul s-ar putea sa zica ca nu risca....
-
danutza
sincer, n-am auzit sa se vanda fara certificat

-
cumintzica
chiar aici pe site a fost o speta de genul asta....sigur, poate nu se intimpla prea des in practica, dar din punct de vedere teoretic este posibil. problema este ca fiind vorba de un act autentic, la notar trebuie sa iti certifici calitatea de vinzator intr-un fel, de aceea ai nevoie de certificatul de mostenitor. daca ar fi o act sub semnatura privata nu ar fi nici un impediment, decit, eventual, neincrederea cumparatorului.