Proces vizitare minor

Familiei
Post Reply
Etoile

Proces vizitare minor

Post by Etoile » 27 May 2005, 16:00

Ce poate face o mamica careia in urma procesului de divort nu i s-a incredintat copilul de 3 ani (!!!) ca sa il poata vedea si lua cu ea macar in vacantele scolare?
In hotarirea de divort nu se precizeaza nimic asupra programului de vizitare a minorului, considerindu-se probabil ca mama isi poate vedea copilul cind vrea (lucru imposibil in realitate).
Din pacate tatal nici macar nu se ocupa de cresterea lui lasindu-l in grija bunicilor, intr-o alta localitate (unde merge la gradinita).

Unde trebuie facuta cererea, este nevoie de martori, de avocat, mama se poate prezenta prin mandatar (rezidenta ei fiind in strainatate)...?

Va multumesc anticipat.

Etoile

AllyMcBeal

Post by AllyMcBeal » 27 May 2005, 16:22

Se poate face o cerere de reincredintarea minorului,aratandu-se (si dovedind cu martori,binenteles) ca minorul este lasat in grija bunicilor.Mama va trebui sa dovedeasca si ca are domiciliu/resedinta stabil,venituri certe lunare si conditii pentru cresterea copilului.Daca nu locuieste in tara, ancheta sociala ceruta de lege va fi facuta de autoritatea similara din localitatea de resedinta a mamei.
Va mai fi problema,in cazul admiterii actiunii,la iesirea copilului din tara,unde ii este necesar consimtamantul scris al tatalui.Cred ca prin cererea de care am vorbit se poate obtine si suplinirea consimtamantului tatalui.
Fiind vorba de mai multe capete de cerere si de dovezi nnbetonnn,cred ca ar fi necesar un avocat,care o poate reprezenta pe mama.

AllyMcBeal

Post by AllyMcBeal » 27 May 2005, 17:32

Daca se doreste doar vizitarea minorului si luarea in vacante,se poate printr-o actiune mai simpla,in sensul ca nu sunt necesare probe (decat in caz de opunere vehementa si intemeiata a tatalui),insa si atunci e nevoie de consimtamantul tatalui la iesirea din tara,daca mama vrea sa-l duca in vizita.Daca nu vrea sa-l scoata din tara e simplu;se putea cere vizitarea si la divort.

Etoile

Post by Etoile » 27 May 2005, 17:48

Situatia este urmatoarea:
- mama este plecata in strainatate cu contract pe perioada determinata (pina in martie 2007), cu un salariu de 2 ori mai mare decit venitul minim pe economie al tarii respective (deci suficient!);
- in acelasi timp ea si-a pastrat serviciul pe care il avea in Ro pe motiv de continuare a studiilor;
- apartamentul in care locuieste in strainatate este cu chirie, deci nu proprietate personala;
- nu detine o locuinta in Romania;
- fostul sot este o persoana foarte influenta in zona in care locuieste;
- divortul s-a pronuntat de putina vreme deci mama nu a avut cind sa isi schimbe actele, copilul figurind pe pasaportul ei (la momentul cind minorul a fost inscris in pasaport tatal si-a dat acordul notarial pt aceasta, procesul de divort fiind deja declansat);
- fostul sot, desi i-a fost incredintat minorul, l-a lasat la bunici, in conditiile in care are un program de lucru de o zi pe saptamina (in principiu!).

Avind in vedere toate acestea care sunt sansele mamei de a obtine minorul?
Daca acest lucru este foarte putin probabil, care sunt sansele de obtinere macar a unui program de vizite convenabil (in timpul vacantelor scolare, neinsotit de tatal copilui)?

Multumesc din nou!

Etoile

indian

Post by indian » 28 May 2005, 23:22

In aceste conditii este putin probabil ca instanta sa reincredinteze copilul mamei.
Cererea pentru stabilirea programului de vizitare al minorului este de competenta instantei de la domiciliul minorului.
Daca hotararea judecatoreasca va fi in sensul de a da posibilitate mamei sa ia copilul in strainatate pentru o perioada de timp in fiecare an, atunci hotararea pronuntata va substitui acordul tatalui cu privire la iesirea copiluilui din tara (obligatia acestuia de a respecta hotararea judecatoreasca)

AllyMcBeal

Post by AllyMcBeal » 29 May 2005, 08:28

Nu cred ca o astfel de hotarare poate substitui acordul tatalui.Legea 272/2004 (privind protectia drepturilor copilului),intrata in vigoare la inceputul acestui an,cere consimtamantul scris chiar si pentru deplasarile prin tara,chiar daca minorul e incredintat unui parinte prin divort.

danutza

Post by danutza » 30 May 2005, 19:09

instanta poate si nu mai este necesar acordul tatalui, daca ai hot jud

art 18 alin 2 din L 272/2004

"Deplasarea copiilor in tara si in strainatate se realizeaza cu instiintarea si cu acordul ambilor parinti; orice neintelegeri intre parinti cu privire la exprimarea acestui acord se solutioneaza de catre instanta judecatoreasca."

parerea mea!

indian

Post by indian » 01 Jun 2005, 20:22

Si eu cred ca hotararea instantei tine loc de acord parental.

tina_r

Post by tina_r » 01 Jun 2005, 21:36

Exista si o actiune care are ca obiect legatura cu minorul, privind programul de vizitare sau de luare a acestuia pentru o perioada. Nu e foarte complicat, de obicei instanta acorda vizitarea in prezenta tatalui la sfarsit de saptamana, in domiciliul tatalui, dar si luarea copilului o saptamana sau doua in concediu, fara a fi nevoie sa fie prezent si tatal.

Post Reply