BO / CEC refuzate la plata

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
fgh771

BO / CEC refuzate la plata

Post by fgh771 » 22 May 2005, 14:11

In cazul in care un BO sau un CEC este refuzat la plata de catre banca...... Codul penal spune ca este inselaciune.....

Daca ceri investirea cu formula executorie, apoi ceri executarea silita..... instanta sau parchetul se sesizeaza cu privire la savarsirea infractiunii de inselaciune, sau trebuie sa faci plangere penala impotriva administratorului?

andreeact

Post by andreeact » 22 May 2005, 18:53

Sesizarea instantei penale de catre instanta care judeca cererea de investire cu formula executorie depinde de doua aspecte:
1. Specializarea judecatorului. Este improbabil ca un civilist sa faca asa ceva, chiar si pentru ca nu poate fi sigur de intrunirea tuturor conditiilor constitutive ale infractiunii, inclusiv a laturii subiective.
2. Existenta tuturor acestor conditii, asupra carora nu se poate aprecia cu certitudine cunoscand doar faptul ca un cec a fost refuzat la plata din cauza lipsei de disponibil.
Mai bine, daca doresti chiar atat de mult moartea pacatosului si nu neaparat banii lui, depune o plangere. Poate lucrurile se vor schimba cand persoanele juridice vor raspunde penal. :twisted:

wittmann

Post by wittmann » 22 May 2005, 19:55

Nu se sesizeaza; iti va investi cecul/biletul la ordin si atata tot.

costel75

Post by costel75 » 22 May 2005, 20:33

Citeste legea cecului nr.59 din 1934 si normele cadru nr. 7 din 1994.In ceea ce priveste actiunea in penal nu prea merita.Mie mi-a zis un jurist cu mai multa experienta ca e pierdere de timp!!!

lilix2

Post by lilix2 » 22 May 2005, 21:15

in cazul Bo stiu ca politia nu retine inselaciunea. Au instructiuni in acest sens - au fost prea multe cazuri cand au dat chix.
In cazul CEC-urilor, stiu ca banca este cea care are obligatia sa sesizeze politia - vezi legea CEc-ului. Din experienta mea de jurista, nu am avut probleme cu investirile cec-urilor. Instanta investeste - dar grabestete-te, daca Politia iti cere originalul la dosar, s-ar putea sa astepti dupa el pana se finalizeaza cercetarile!

fgh771

Post by fgh771 » 25 May 2005, 15:27

raul a fost facut....
am facut plangere pentru inselaciune - legat de un cec - si au oprit ei originalul.... ne-am constituit parte civila.
sa inteleg ca daca merg sa-l cer, nu mi-l vor da?
nu vor fi de acord sa pastreze o copie a lui, eventual legalizata, pe motivul ca este corp delict, sau orice alt motiv eventual invocat?

lilix2

Post by lilix2 » 25 May 2005, 22:09

daca te adresezi procurorului iti da originalul inapoi si pastreaza ei o copie. Atentie la termenele din Lege pentru exercitarea actiunii!!!!! poti invoca si la politie sanctiunea nerespectarii termenelor ca sa-ti restituie cecul.
bafta!!!

Post Reply