Statul poate fi socotit nedemn(juridic) la mostenire?

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
adrianbech

Statul poate fi socotit nedemn(juridic) la mostenire?

Post by adrianbech » 21 May 2005, 16:47

Conform legii 10/2001 am depus notficare in termen pt un bun care a apartinut in comun surorii (cumparat de ambii soti) bunicului meu PM (decedata in 1958) si sotului acesteia PN (decedat in 1964).
Sotii PM si PN au avut un baiat care a decedt in 1986 fara posteritate.
Casa a fost luata abuziv de stat in 1953 PM a fost detinut politic.

La aparitia Legii 10/2001 toate persoanele care ar fi putut forma Clasa I-a de mostenitori erau decedate inainte de 89
Eu am pus cererea in termen in calitate scucesibil Clasa II-a grad IV (bunicul meu si PM fiind frati buni) Eu sunt stranepot de frate al lui PM . Faptul l-am dovedit cu acte de stare civila certificate de deces nastere.
Comisia mi-a respins cererea pt ca "nu am caliate de mostenitor"
Instanta constata ca sunt stranepot de frate al lui PM dar nu considera ca am dreptul motivat astfel:
"Potrivit art.651 c.civ. sucesiunile se deshid prin moarte, nu prin aparitia unei legii. Prin Legea10/2001legiuitorul a dispus repunerea in termen a sucesiunii si pentru bunurile care la data decesului , nu faceau parte din patrimoniul sucesoral. In consecinta persoanele de drept sucesoral (cercul mostenitorilor capacitatea lor sucesorala ), urmeaza a fi solutionate la data decesului fostului proprietar si nu la data aparitiei legii."

Legea 10/2001 spune:
ART. 3
Sunt indreptatite, in intelesul prezentei legi, la masuri reparatorii constand in restituire in natura sau, dupa caz, prin echivalent: persoanele fizice, proprietari ai imobilelor la data preluarii in mod abuziv a acestora;
ART. 4
In cazul in care restituirea este ceruta de mai multe persoane indreptatite, dreptul de proprietate se constata sau se stabileste in cote-parti ideale, potrivit dreptului comun.
De prevederile prezentei legi beneficiaza si mostenitorii persoanelor fizice indreptatite. Succesibilii care, dupa data de 6 martie 1945, nu au acceptat mostenirea sunt repusi de drept in termenul de acceptare a succesiunii pentru bunurile care fac obiectul prezentei legi. Cererea de restituire are valoare de acceptare a succesiunii pentru bunurile a caror restituire se solicita in temeiul prezentei legi.

Adica L 10 permite depunerea cererilor de catre toti sucesibili insa instanta restrange cercul mostenitorilor la cel care se aflau la data decesului
Eu am inteles ca este o masura reparatorie si ca dreptul se naste prin aceasta lege speciala care are derogari de la codul civil. Care e adevarul. Daca nu mai exista persoane din cercul mostenitorilor de atunci nu se mai face reapatia, ramane tot statul mostenitor (chiar daca a atentat la viata proprietarilor bagandui in puscarii? El nu poate fi socotit nedemn de mostenire?)
Statu a condamnat la temnita grea un batran de 69 de ani pt motivul de a fi facut parte din Miscarea Romana de Rezistenta . Acum poate sa il mosteneasca tot el fiindca cercul intial al mostenitorilor nu mai exista?

ramonn

Post by ramonn » 21 May 2005, 20:40

lol. statul nu poate fi "nedemn" .

TTT5002

Post by TTT5002 » 22 Oct 2005, 14:02

statul este tagma hotilor la putere prin rotatie deci ei si neamurile lor sunt demni de tot ...dispretul nostru si nu numai......

norocel

Post by norocel » 22 Oct 2005, 16:50

Intrebarea se referea la notiunea juridica de "nedemnitate".
Daca tie insa ti-a facut bine ca ti-ai descarcat furia pe forum...sa fie primit ! :-D :-D :-D

defectu

Post by defectu » 24 Oct 2005, 06:25

Buna intrebare!!!!!!!
Dupa cate cunosc eu, acea conditie negativa ceruta de legiuitor pentru a putea veni la mostenire si anume, " a nu fi nedemn " , are in vedere pe cei cu vocatie la mostenire facand parte dintr-una din cele 4(patru) clase de mostenitori legali, nu si statul.

dinubocos

Post by dinubocos » 24 Oct 2005, 06:53

Orice persoana cu vocatie succesorala poate fi nedemna.
Nu stiu nici un argument care sa sustina opinia ca doar persoanele din cele patru clase de mostenitori pot fi nedemne.
Si statul s-ar putea incadra printre persoanele nedemne. Desi ma gandesc daca aceasta notiune nu este aplicabila doar persoanelor fizice.

Si daca statul este nedemn, cine va invoca aceasta nedemnitate??
Ca daca el mosteneste nu mai exista nici o persoana interesata.

sechmet

Post by sechmet » 24 Oct 2005, 06:59

Statul este persoana juridica?

dinubocos

Post by dinubocos » 24 Oct 2005, 07:02

[quote="TTT5002"]statul este tagma hotilor la putere prin rotatie deci ei si neamurile lor sunt demni de tot ...dispretul nostru si nu numai......[/quote]

Naduful tau e ...erga omnes.

Dar nu cred ca trebuie confundat statul cu cei ce ne conduc.
Din fericire exista o mare deosebire.

Crtistina

Post by Crtistina » 24 Oct 2005, 10:49

Nedemnitatea intervine numai in cazurile prevazute expres de lege. Cea care s-ar putea aplica in cazul acesta, este "atentarea la viata celui care lasa mostenirea".
Dar, toate cazurile de nedemnitate, tin de faptele unei persoane fizice. Cred ca la baza acestei notiuni, sta tocmai "umanitatea" si relatiile de afectiune si ingrijire, care trebuie sa caracterizeze relatiile dintre membrii aceleiasi familii. In consecinta, nu cred ca se poate aplica statului, care a fost si cel care l-a condamnat, dar si cel care a dat L. 10.....

Post Reply