act de constatare
act de constatare
Mi-a fost intocmit de catre Primarie un act de constatare pentru ca am stationat cu autoturismul pe domeniul public (spatiu verde- care nu era verde, de altfel :( ). M-am prezentat dupa 5 zile cand am aflat ca trebuie sa platesc frumoasa suma de 4 mil. Vreau sa inaintez o plangere dar am doua dileme: prima ar fi faptul ca actul prezinta stampila Consiliului local, si, deci, nu stiu pe cine sa dau in judecata (Primaria, Primarul sau Cons.loc.). A doua problema e legata de procedura diferita in astfel de cazuri, desi se aplica in cauza OG2/2001. Mi s-a spus ca proces-verbal mi se intocmeste doar daca nu platesc si nici nu atac actul constatator in instanta. Asa reiese de altfel si din hartia pe care am gasit-o si unde nu se specifica nimic legat de suma pe care se pare ca trebuia sa o platesc, nici de vreun termen de 48 ore in care beneficiam de "reducere" iar la agent constatator apare o semnatura si stampila Consiliului local in xerocopie. Intrebarea mea era daca nu trebuia intocmit in prealabil procesul verbal iar abia apoi sa platesc (cum am vazut intr-o speta la Croc , mi se pare) si daca pot introduce plangere impotriva actului constatator pentru ca nu cuprinde datele obligatorii oricarui proces-verbal.
Dar tu nu spui despre ce act de constatare este vorba n
Prin prisma OG 2/2001 inteleg ca este vorba de un act sanctionator al unei contraventii. In aceasta situatie trebuie ca actul intocmit sa indeplineasca minime conditii de fond si forma. In lipsa contraveninetului trebuia incheiat in prezenta unui martor. De asemenea, sub sanctiunea nulitatii, trebuia sa ti se ofere sansa sa ridici obiectii si sa te aperi. Intr-o asemenea situatie contestatia este singura solutie ( 15 zile de la primire la institutia din care face parte agentul constatator, se solutioneaza de instanta). Probabil actul care sanctioneaza este o HCL
Exista insa sansa sa fie un simplu act de constatare si dupa aceea, ca o consecinta a acestuia, sa urmeze amenda. Aici situatia este putin mai complicata iar sumele la care faci vorbire sa reprezinte taxele de ocupare temporara a domeniului public.
In ambele cazuri ne mai trebuie informatii.
Prin prisma OG 2/2001 inteleg ca este vorba de un act sanctionator al unei contraventii. In aceasta situatie trebuie ca actul intocmit sa indeplineasca minime conditii de fond si forma. In lipsa contraveninetului trebuia incheiat in prezenta unui martor. De asemenea, sub sanctiunea nulitatii, trebuia sa ti se ofere sansa sa ridici obiectii si sa te aperi. Intr-o asemenea situatie contestatia este singura solutie ( 15 zile de la primire la institutia din care face parte agentul constatator, se solutioneaza de instanta). Probabil actul care sanctioneaza este o HCL
Exista insa sansa sa fie un simplu act de constatare si dupa aceea, ca o consecinta a acestuia, sa urmeze amenda. Aici situatia este putin mai complicata iar sumele la care faci vorbire sa reprezinte taxele de ocupare temporara a domeniului public.
In ambele cazuri ne mai trebuie informatii.
Intr-adevar actul prin care se sanctioneaza contraventia este o HCL din 1998 de care insa nu am reusit sa fac rost, negasindu-se pe site-ul institutiei.
In ceea ce priveste actul constatator, acesta prevede ca autoturismul cu nr. de inmatriculare .......... a stationat pe domeniul public (spatiu verde) din str. ..........., nr ........ si prin urmare s-a savarsit contraventia prevazuta la pct... din HCL .../1998. Mai este prevazut sa ma prezint la sediul Primariei pentru a plati amenda, in caz contrar fiindu-mi intocmit proces-verbal. Apare o semnatura la agentul constatator si o alta la martor. Cred ca nu erau alte prevederi. Eventual mai revin cu completari dupa ce obtin HCL.Si intr-adevar mi s-a spus ca pot inainta o contestatie in temeiul OG2/2001, fapt care m-a derutat nefiind vorba de plangere.
In ceea ce priveste actul constatator, acesta prevede ca autoturismul cu nr. de inmatriculare .......... a stationat pe domeniul public (spatiu verde) din str. ..........., nr ........ si prin urmare s-a savarsit contraventia prevazuta la pct... din HCL .../1998. Mai este prevazut sa ma prezint la sediul Primariei pentru a plati amenda, in caz contrar fiindu-mi intocmit proces-verbal. Apare o semnatura la agentul constatator si o alta la martor. Cred ca nu erau alte prevederi. Eventual mai revin cu completari dupa ce obtin HCL.Si intr-adevar mi s-a spus ca pot inainta o contestatie in temeiul OG2/2001, fapt care m-a derutat nefiind vorba de plangere.
Acum este clar. Ai fost sanctionata contraventional. Formuleaza contestatie. Este singura posibilitate sa scapi de plata amenzii, in sensul de a fi inlocuita eventual cu avertisment de catre instanta (inteleg ca ai savarsit contraventia iar p.v. este intocmit cu martor si nu are vicii). Daca nu contesti in 15 zile actul sanctionator devine titlu executoriu si vei fi executata silit.
Obtinerea inlocuirii amenzii cu avertismentul o poti obtine la instanta avand o pozitie corecta de recunoastere a faptei si invocand circumstante( lipsa unui spatiu de parcare, necesitatea prezentei tale acolo etc. etc.)
Sigur acum nu exclud posibilitatea anularii p.v. in urma contestatiei. Mi-am dat doar cu presupusul in intentia de a te ajuta.
Obtinerea inlocuirii amenzii cu avertismentul o poti obtine la instanta avand o pozitie corecta de recunoastere a faptei si invocand circumstante( lipsa unui spatiu de parcare, necesitatea prezentei tale acolo etc. etc.)
Sigur acum nu exclud posibilitatea anularii p.v. in urma contestatiei. Mi-am dat doar cu presupusul in intentia de a te ajuta.