Buna ziua,
solicit ajutor pt. urmatoarea situatie:
Un incendiu provocat de un scurt circuit- cauzat de o pana generala de curent in tot cartierul ( pe timpul noptii), ne-a distrus locuinta, adica etajul unu al imobilului, acoperisul in intregime, o incapere - pod mansardat si doua camere la parter inundate de apa folosita de pompieri.
Cladirea distrusa am construit-o in anul 1993, in regie proprie, pe terenul proprietate pers. al socrilor mei, cu acordul acestora exprimat in fata notarului; am inceput mai intai cu un spatiu comercial, pt care am avut certif.urbanism si autorizatie de constructie. Am continuat lucrarile adaugand un etaj cu spatiu pt. locuit pt care nu am mai avut alta autorizatie de constructie; am fost sanctionati cu amenda, insa nu s-a contestat lucrarea si am fost inregistrati la primarie in registrul contribuabililor, deschizandu-ni-se rol fiscal; aflandu-ne pe proprietatea parintilor nu am continuat definitivarea actelor de proprietate, considerand ca acestea vor urma firesc prin mostenire dupa decesul acestora. platim impozitul datorat pe caldiri de aproape 20 de ani.
Am asigurat imobilul printr-o polita de tip PAD Plus Editie Limitata, de la ASTRA S.A., contractant/asigurat fiind sotia mea. La data producerii incendiului polita era in termenul de valabilitate. Spatiul comercial nu a fost avariat si nu am cerut despagubiri pentru el.
S-a intocmit dosar de dauna si ni s-au solicitat acte de proprietate si o adeverinta de la primarie privind destinatia constructiei. Am depus:
- actul de proprietate al parintilor mei
- declaratia notariala a parintilor privind acordul de construire
- certificat de atestare fiscala de la primarie (certificat de rol) pe numele nostru (
- declaratie ca am construit locuinta fara autorizatie
- copie dupa chitanta privind sanctiunea cu amenda pr. constructia neautorizata
Peste cateva zile am primit refuzul de despagubire cu motivatia ca in contractul de asigurare, la capitolul "Excluderi" figureaza articolul:
"Nu se incheie asigurare si nu se acorda despagubiri pentru: Bunurile pentru care la data producerii riscului asigurat nu exista toate aprobarile/avizele cerute de lege privin construirea/utilizarea/functionarea.", ca nu detinem documente din care sa reiasa dreptul de proprietate asupra imobilului asigurat si acuza lipsa autorizatiei de constructie.
Mentionez ca emiterea Politei PAD s-a facut numai pe baza Cartii de identitate si singura cerinta este de a specifica daca adresa imobilului asigurat este acelasi cu adresa de locuinta si aceeasi cu adresa de domiciliu fiscal. Nu se solicita/verifica nici un alt fel de documente, avize etc nici privind proprietatea, nici in privinta functionarii (utilitati). Nu exista o anexa a contractului care sa explice in ce constau aceste documente, sau un opis de acte necesare. Acest lucru da asiguratorului posibilitatea sa produca mereu noi pretentii. De altfel in contractul de asig. in Capitolul 1 aliniatul1.1.5. asiguratul este definit ca: "Persoana nominalizata denumita in Contract, detinatoare a locuintei, care are un contract de asigurare cu asiguratorul". Termenul "detinator" poate avea o multitudine de semnificatii !?
In acest moment avem urmatoarele nelamuriri:
- daca asiguratorul declara " Nu se emit polite...." atunci de ce s-a mai intocmit contractul? se merge cu buna stiinta pe o inselare a increderii asiguratului?
- de ce mai este obigatorie asigurarea locuintelor prin politele PAD, daca asiguratorul pune astfel de conditii ? In caz de catastrofa naturala pe o arie mai mare, mii de asigurati s-ar putea afla in situatia de a li se intoarce spatele si ar putea ramane fara despagubiri; sunt probleme privind intocmirea unor documente a caror rezolvare poate dura ani in sir (ex partaje, succesiuni etc)-asta inseamna ca in acest timp suntem scutiti de a asigura imobilele?
- asigurarea PAD are in atentie calitatea de proprietar, sau existenta cladirii asigurate ?
- ce cale mai avem de urmat pt a primi despagubirea ? suntem cu totul lipsiti de drepturi chiar si atunci cand ne-am onorat obligatiile fata de asigurator (plata la timp a politei), si in acelasi timp platind corect impozitele pt cladire timp de 20 de ani?
- se mai pune problema de a primi autorizatie in urma sanctiunii cu amenda, si dupa ce am fost inregistrati in registrul contribuabililor?
- ce drepturi avem in acest moment si ce cale trebuie sa urmam?
Va multumimim pentru ajutor, sfaturi si pentru bunavointa de a raspunde.
Dosar dauna incendiu refuzat de ASTRA
Re: Dosar dauna incendiu refuzat de ASTRA
Buna seara !
Putin complicata speta dv. intrucat nu am suficirnte dae. Oricum, speta poate fi solutionata favorabil dv. in cazul aveti doveszile pe care instanta de judecata le va solicita. Dar, pntru a ajunge i instanta va recomand sa luati imperativ legatura cu un avocat. In cazul agreati Cabinetul nostru ne puteti suna la nr. 0724619081 zilnic intre orele 9.00-20.00 .
av. Mircea pelea
mirceapelea@yahoo.com
Putin complicata speta dv. intrucat nu am suficirnte dae. Oricum, speta poate fi solutionata favorabil dv. in cazul aveti doveszile pe care instanta de judecata le va solicita. Dar, pntru a ajunge i instanta va recomand sa luati imperativ legatura cu un avocat. In cazul agreati Cabinetul nostru ne puteti suna la nr. 0724619081 zilnic intre orele 9.00-20.00 .
av. Mircea pelea
mirceapelea@yahoo.com
Re: Dosar dauna incendiu refuzat de ASTRA
Incepeti demersurile in instanta
Instalati aplicatiile Line,Skype si WHATSAPP Noi avem urmatoarele date: -pentru aplicatia LINE – Cab.av.Coltuc si numarul 0745150894 - pentru aplicatia Skype – user avocatcoltuc - pentru aplicatia Whatsapp – numarul 0745150894.Ne vedem si auzim gratuit pe telefon
Instalati aplicatiile Line,Skype si WHATSAPP Noi avem urmatoarele date: -pentru aplicatia LINE – Cab.av.Coltuc si numarul 0745150894 - pentru aplicatia Skype – user avocatcoltuc - pentru aplicatia Whatsapp – numarul 0745150894.Ne vedem si auzim gratuit pe telefon